Nie można wyświetlić tego widżeta.

W jaki sposób obliczane jest MTU dla routera?

ROZWIĄZANE

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7036
  • 28864
  • 230

@pawcik60 

Cieszę się że sobie poradziłeś.

Ale zgłoszenie zrobiłeś na tyle dziwne, ze muszę dopytać: czy ty masz dwa modemy DSL podłaczone do linii telefonicznej? Czy też masz do linii telefonicznej podłączonego FB2.6 i do niego kablem eternetowym tego Zyxela? 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 21
  • 52
  • 1

Używam zawsze tylko jednego zmieniając konfigurację ale w sumie z Funboxem mam 3 routery : ) nic nie kombinuję...

• 7036
  • 28864
  • 230

@pawcik60 

Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale zmieniając rutery obniżasz stabilność połączenia. Każde odłączenie linii DSL jest traktowane jako zerwanie połączenia i może wpłynąć na ograniczenie jego szybkości. Lepiej tego nie robić i starać się utrzymać jeden i ten sam modem stale do linii podłączony. Wszystko jedno który, byle był sprawny i stale włączony.

Nikt ci nie broni kombinować, po prostu jestem ciekawski z natury.

• 21
  • 52
  • 1

Tak. Wiem a j131 czy ma własny sprzęt czy Funboxa? Technicy naprawiali mi Wi-Fi i nie naprawili do końca bo na początku nie było 2.4GHz w formacie N a teraz brak 5GHz po naprawie. Kolega poleca Funboxa czy inny sprzęt do miedzi?

• 7036
  • 28864
  • 230

Ja mam FTTH więc to inna sprawa. Ale i tak WiFi obsługuję własnym sprzętem, w te wynalazki wbudowane w FB nie wierzę.

Do miedzi jest ruterów do wyboru do koloru, nie ma potrzeby używać FB. Kiedy jeszcze miałem aDSL to prawie zawsze miałem swój modem. Ale że akurat z Orange DSL nigdy nie miałem to i FB2 mnie ominął. Wszystko zależy co tam u siebie masz popodłączane, na co konkretnie jest umowa (sam internet czy coś jeszcze na tym internecie)  i czego oczekujesz (poza działaniem).

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 10
  • 27
  • 1

Co innego MTU dla pakietu IP a co innego wielkość datagramu TCP/UDP.

Jeżeli występują problemy przy negocjowaniu i transmisji bezpiecznych połączeń z netem to może to wynikać z "pożyczania" przez PPPoE kawałka (zdaje się że 40 bajtów ale nie daję głowy) przestrzeni datagramu na porcję nagłówka IP. Spróbuj z wartością 1460 ale nie MTU dla pakietu IP tylko tcp MSS - skrót od max segment size. Jeśli faktycznie źle tobie działa SSL i podobne.

Błąd wiąże się z tym, że systemy widzą pofragmentowane transmisje i zaczynają panikować.

Więcej na https://superuser.com/questions/1652024/why-is-the-tcp-mss-maximum-segment-size-1460-bytes

• 21
  • 52
  • 1

Mam telefon VoIP oraz TV Orange poza to szybkiego sprawnego bez problemowego działania. Tego oczekuję : )

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 10
  • 27
  • 1

Dla punktu dostępowego WAN w technologii PPPoE (czyli Neostrada i inne ADSL) wartość TCP MSS powinna być ustawiona na 1452. Pomoże przy problemie zerwanych połączeń szyfrowanych.

1500 to standardowa długość dla pakietu IP - MTU default. Można sobie ustawić nawet 9000 czyli jumbo frame. Pozytywnie wpłynie na transmisje niewymagające dużej dokładności, jak np streaming video. W innych wypadkach może być więcej błędów -> retransmisji -> spadku wydajności

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 1062
  • 4409
  • 19

@bol_zebaJambo  Frame 9000 na otwartym necie ADSL pppoe?  Serio?? 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1897
  • 6711
  • 75

Bardzo dawno temu przy neostradzie 1Mb na routerze DSL-502T jak wprowadzili szyfrowane połączenie dla poczty to MTU musiałem zmniejszyć na 1492 lub 1472. nie pamiętam już dokładnie.

PS. Zapewne to było MTU 1492

co by się zgadzało z MSS 1452