- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ulepszony Funbox 10 z WiFi 7
@atlas_cudownapisał(-a)Jednoczenie ten sam interferes nie może być WAN'em i LAN'em.
Wystarczy wstawić i skonfigurować switch pomiędzy ONT a FB: ruch z/do ONT jest tagowany, LAN może zostać nietagowany (nie trzeba wtedy dawać użyszkodnikowi możliwości konfiguracji numeru VLANu).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@SamotnickCzy Orange dostarcza switch zarządzalny w zestawie z Funboxem 10?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)@ptr1 Czyli jest jakaś opcja zmiany tryby pracy? Bo chyba działa to tak, że w trybie "Modem Optyczny" 10Gb złacze robi za LAN, a w trybie router za WAN? Jednoczenie ten sam interferes nie może być WAN'em i LAN'em.
Owszem, port może być zarówno LAN-em jak i WAN-em. Sam mam Funbox 6 podłączony do ONT przez kabel RJ-45 do jednego z 4 portów LAN i działa bez problemów. z Funbox-a 10 nie korzystałem, ale pewnie jest podobnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ptr1O matko. Po 1 FB6 ma WAN na porcie ETH1 w trybie z ONT. Po drugie można wykorzystać FB 6 jako APek. Sam z niego tak korzystałem, ale wkurzały mnie migające diody, że nie ma sieci. Tu nie chodzi o to w tej rozmowie...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)@ptr1O matko. Po 1 FB6 ma WAN na porcie ETH1 w trybie z ONT. Po drugie można wykorzystać FB 6 jako APek. Sam z niego tak korzystałem, ale wkurzały mnie migające diody, że nie ma sieci. Tu nie chodzi o to w tej rozmowie...
Napisałeś, że "ten sam port nie może być zarówno LAN-em jak i WAN-em" więc Ci odpowiadam, że może być. Natomiast kwestia zmiany trybu pracy modemu jako "Bridge" i "Router" to sprawa otwarta.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przeczytaj proszę ze zrozumieniem , co napisałem. Czyli, że ten sam port nie może być jednocześnie LAN i WAN bez zmiany trybu pracy. To oznacza, że zamieniając tryb pracy ten sam port jest raz LANen, a innym razem WANem. Czyli przełączasz tryb pracy tego samego portu, LAN - WAN wg potrzeb. Chyba jaśniej tego nie napiszę:)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)Przeczytaj proszę ze zrozumieniem , co napisałem. Czyli, że ten sam port nie może być jednocześnie LAN i WAN bez zmiany trybu pracy. To oznacza, że zamieniając tryb pracy ten sam port jest raz LANen, a innym razem WANem. Czyli przełączasz tryb pracy tego samego portu, LAN - WAN wg potrzeb. Chyba jaśniej tego nie napiszę:)
Które ustawienia Funbox-a masz na myśli? Te?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ptr1 Nie używam FB'ksa, więc mogę pomylić numery portów, ale strzelam, że kiedy wybierzesz "Użyj wewnętrzny ONT" to port ETH1 staje się zwykłym LAN'em. Kiedy wybierzesz "Zewnętrzny ONT" to port ETH1 staję się WAN'em. Czy coś Ci się nie zgadza 🙂 ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow Wszysatko mi się zgadza. 😀
W swoim pierwszym poście zapytałeś "Czyli jest jakaś opcja zmiany trybu pracy? Bo chyba działa to tak, że w trybie "Modem Optyczny" 10Gb złacze robi za LAN, a w trybie router za WAN? Jednoczenie ten sam interferes nie może być WAN'em i LAN'em."
Więc po sprawdzeniu odpowiadam - po wybraniu opcji "Użyj zewnętrzny ONT - WAN Ethernet" port nr 1 staje się WAN-em, u mnie tak to właśnie działa. Prawdopodobnie po wybraniu opcji drugiej "Wewnętrzny ONT - światłowód" port nr 1 jest przełączany na standardowy LAN. Tak jest w FUNBOX-ie 6, najprawdopodniej identyczna opcja jest w FUNBOX-ie 10.