Test Smartbox WiFi7 + Funbox 10 — pytanie o realne wsparcie MLO

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 9
  • 0

Dzisiaj robiłem test Smartboxów WiFi7 z Funboxem 10.

Na domyślnej konfiguracji wszystko poszło gładko.
Wszystkie trzy jednostki sparowały się z FB10 bez żadnych problemów.

Schody zaczęły się, gdy chciałem przejść na WPA3 Personal + MLO.

• Funbox po zmianie zrobił restart (normalne), ale Smartboxy nie nawiązały już z nim połączenia.
  • Zrobiłem więc twardy restart BOX‑a przyciskiem.
  • Następnie ponowne parowanie - musiałem zrobić je po kablu, bo WPS nie działa przy aktywnym MLO.
  • Konfiguracja Smartboxów wgrała się bez błędów, ale mimo to nie chciały zestawić linku z Funboxem.
  • Dodatkowy restart obu urządzeń nic nie dał — nadal tylko migająca biała dioda.
  • Dopiero wyłączenie MLO na Funboxie przywróciło połączenie między nim a Smartboxami.

Pytanie do was: Czy komuś faktycznie działa MLO ze Smartboxami WiFi7?

Infolinia twierdzi, że „na 200% tak”, ale testy praktyczne pokazują coś zupełnie innego.
Chętnie poznam wasze doświadczenia.

Bug, niekompatybilność, czy może przeoczyłem jakiś niestandardowy krok w konfiguracji?

4 ODPOW. 4

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

@grejpfrut  stawiam na niekompatybilność. Może jeszcze spróbuj dla testów rozdzielić pasma.

Zespół Nasz Orange
  • 104
  • 1245
  • 17

Problem mechanizmu MLO jest nam znany. Dotyczy wszystkich urządzeń na rynku i wynika z niedojrzałości standardu MLO.

Zalecana jest konfiguracja bez MLO między FB10 a Smartbox Wi-Fi 7.

Pracujemy nad znalezieniem rozwiązania. O postępach będziemy informować w odrębnych komunikatach.

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 9
  • 0

Dzięki za odpowiedź i potwierdzenie. Skoro obecnie zalecacie pracę bez MLO, to chciałbym dopytać o jedną rzecz: jaka konfiguracja jest w tej chwili optymalna dla maksymalnych prędkości, jeśli w sieci działają wyłącznie urządzenia Wi‑Fi 7 oraz Smartboxy Wi‑Fi 7?

Jeśli macie sprawdzony zestaw ustawień, który daje najlepsze osiągi w obecnym stanie oprogramowania, chętnie go przetestuję.

Zespół Nasz Orange
  • 104
  • 1245
  • 17

@grejpfrut napisał(-a)

jaka konfiguracja jest w tej chwili optymalna dla maksymalnych prędkości, jeśli w sieci działają wyłącznie urządzenia Wi‑Fi 7 oraz Smartboxy Wi‑Fi 7?

Tu chyba odpowiedź nie będzie zaskoczeniem - domyślna 😉