Nie można wyświetlić tego widżeta.

Smart wifi box 6 niska prędkość łącza po podłączeniu do niego urządzenia

ROZWIĄZANE

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14629
  • 60183
  • 739

@Januszbba  mam propozycję i gorącą prośbę: kolejny problem przedstawiaj nam w wersji rysunkowej.

Schemat podłączeń i opis pozwolą od razu coś poprawnie ocenić i podpowiedzieć. 

Z moich doświadczeń SWB połączony kablem z FB na obu portach daje max prędkość równa prędkości usługi ( żeby nie było niedopowiedzeń: masz opcję prędkości 300Mb/ sek to i po kablu masz tylko 300, na drugim wolnym porcie SWB też 300. Tak samo dla opcji 600 i 1Gb/sek z tą różnicą, że dla 1-ki pomiar będzie w granicach 969Mb/sek)

Na kolejnym  kablu przedłużającym net w kolejne miejsce dla kolejnego Access Point ( i tu poproszę o info co to za cudo, bo drugiego SWB od Orange do niedawna nie można było pożyczyć) powinno być ( na końcu - pomiar laptopem w porcie ethernet) również tyle samo, ile ma usługa ...300/600/960

Po wpięciu w drugi Access Point resztę musisz sprawdzić pod kątem jego specyfikacji. 

Pamiętaj, że w każdym punkcie sieci pomiar jest możliwy na laptopie z kartą Gbethernet 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 1256
  • 4127
  • 0

@agat13  Nie jestem dobry w rysowanie w paincie ale Proszę o to rysunek co chce osiągnąć a ten box napewno ma port lan 1gb/s chciałem tak zrobić ale na pomiarze z  samego boxa na speed test jest tylko 100 mb/s a powinno być więcej skoro mam internet 1gb/s.

LAN.jpgsvb1.jpg

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 973
  • 4028
  • 19

XD XD Udało ci się sprawdzić za pomocą innego urządzenia, czy się linkuje na 1000Mbps ?

Coś takiego masz?

atlas_cudow_0-1737365100874.png

• 1256
  • 4127
  • 0

@atlas_cudow  Podepnę kabel z swb6 do laptopa tylko wtedy mam mieć już podłączony kabel z fb6 do swb6?

• 973
  • 4028
  • 19

@Januszbba  Po prostu użyj kabla tego od  TV boxa. Odłącz na chwilę kabel od TV boxa i podłącz  do lapka. Potem wchodzisz we właściwości sieci i widzisz. Wszystko stanie się jasne. Tylko żeby lapek miał kartę 1Gb 🙂 

• 1256
  • 4127
  • 0

@atlas_cudow  Ok to zrobię pomiar prędkości

• 14629
  • 60183
  • 739

@Januszbba  i super...jaka jest prędkość na laptopie za drugą strzałką?

• 973
  • 4028
  • 19

@Januszbba Tu nie chodzi o speed test tylko o linkownie. To test sieci lokalnej, za SWB6. Ale ok. Jak będzie więcej niż 100Mbps to znaczy, że masz 1000/1000Mbps.

• 1256
  • 4127
  • 0

@agat13  Zainstalowałem  program certyfikowany uke speed test na laptopie na windows 7 i pokazuje 938 mb/s kabel podłączony do smart wifi box 6 ale 2 port  lan  na smart wifi box 6 jest wolny to co mam teraz zrobić?

• 14629
  • 60183
  • 739

@Januszbba  czyli jak rozumiem włączasz po sprawdzonym kabelku kat 5 laptop do drugiego portu w SWB i masz pomiar 100Mb/sek? 

Zakładam, że ten kabelek 5kat sprawdziłeś podłączając laptop przez niego do FB?