- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć,
Niedawno założyłem Funboxa 10 w ofercie 8 Gb/s. Po kablu wszystko śmiga pięknie i pingi również są niskie.
Ale mam problem z WiFI. Telewizor oraz mój prywatny telefon łapią zawiechy przy korzystaniu z WiFi.
Telefon: OnePlus 13 - podłączony do sieci z obsługą WiFI 7 i WPA 3
Telewizor: LG OLED55C11LB
Obydwa mają problem z tym, że WiFI sporadycznie laguje.
Przy testach PINGu z telefonu zauważyłem, że średnio co 10 sekund PING skacze z 20-40ms do 2000-3000ms. Dzieje się tak przy pignowaniu 8.8.8.8 / google.com ale też przy PINGowaniu ip routera 192.168.1.1 stojąc tuż obok niego:
Próbowałem:
1. Restart routera
2. Restart telefonu
3. Odłączenie się od WiFi i podłączenie ponownie
4. Podpięcie się do sieci WiFi bez dopisku WiFi 7
5. Wymuszenie IPv4 na routerze
6. Ustawienie stałego Adresu IP dla telefonu
Nie ważne co próbuję zawsze mam te skoki pingu. Diagnozy przez Mój Funbox ani stronę moje orange nic nie wykrywają proponują tylko płatną wizytę technika.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Liberadowl Jeżeli nie pomoże ręczny wybór kanału to spróbuj wyłączyć wspólną konfigurację WiFi i ustaw dla każdej częstotliwości inną nazwę sieci. Może FB próbuje wymusić przełączenie na inną częstotliwość i stąd skoki pingu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Skoki pingu na WiFI, Funbox 10, 8 Gb/s, pingowanie 8.8.8.8 i 192.168.1.1
@Liberadowl Nie napisałeś na jakiej częstotliwości występują te problemy ale, jaka by nie była, lepiej ustawić kanały na stałe niż polegać na automatycznym wyborze.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Liberadowl jeśli mieszkasz w bloku, to ping będzie skakać, to wynik zakłóceń innych sieci wi-fi, w domku nie mam takiego problemu, inna sprawa to standard wi-fi, jeśli ax to bardzo podatny na zakłócenia i w drugim pomieszczeniu już nie nada się do grania, ba transfer też będzie niestabilny, tak skrótowo pisząc, wi-fi nie nadaje się dla graczy, tym bardziej na sprzęcie operatora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick napisał(-a)
@Liberadowl Nie napisałeś na jakiej częstotliwości występują te problemy ale, jaka by nie była, lepiej ustawić kanały na stałe niż polegać na automatycznym wyborze.
Jest opcja ustawienia indywidualnych częstotliwość per sieć? Bo niestety w Funboxie mogę tylko wyłączyć poszczególne pasma dla wszystkich sieci, a mam urządzenia które działają TYLKO na 2,4 GHz i potrzebuje też tej częstotliwości.
Telefon jest podpięty pod 5GHz ale obsługuje też 6 tylko tego nie da się włączyć na stałe, więc kiedy funbox uzna że można to chodzi na 6 GHz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@IreneuszCD napisał(-a)
@Liberadowl jeśli mieszkasz w bloku, to ping będzie skakać, to wynik zakłóceń innych sieci wi-fi, w domku nie mam takiego problemu, inna sprawa to standard wi-fi, jeśli ax to bardzo podatny na zakłócenia i w drugim pomieszczeniu już nie nada się do grania, ba transfer też będzie niestabilny, tak skrótowo pisząc, wi-fi nie nadaje się dla graczy, tym bardziej na sprzęcie operatora.
Tak kompa mam podpiętego po ethernecie, ale ten skok pingu nie jest tylko w godzinach szczytu, tylko mniej więcej w tych samych odstępach czasu permanentnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Liberadowl Nie można ustawić "z ręki" jaki numer kanału ma być używany na danej częstotliwości? Takie skoki pingu sugerują działanie automatyki w FB.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ok znalazłem, mogę tak ustawić na sieci wifi "normalnej" tej oznaczonej przez router jako WiFI 7 już nie.
Wifi7:
Wifi "zwykłe":
I tutaj skan z wifi anylyzera:
Ustawiłem kanały na stałe potestuję dzisiaj czy jest lepiej.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Liberadowl Jeżeli nie pomoże ręczny wybór kanału to spróbuj wyłączyć wspólną konfigurację WiFi i ustaw dla każdej częstotliwości inną nazwę sieci. Może FB próbuje wymusić przełączenie na inną częstotliwość i stąd skoki pingu.