Problemy z Funbox 10 dotyczące trybu eko

ROZWIĄZANE

Ekspert AMA
  • 42
  • 189
  • 41

Problemy z funbox 10

Cześć @enki911! Dziękujemy za opisanie Twojego przypadku. Sprawdzimy tę kwestię i jeśli nie jest to jeszcze zaadresowane, to przygotujemy poprawkę w najbliższej wersji oprogramowania.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 14
  • 13
  • 1

"Przerabiam" teraz mój trzeci router od Orange. W każdym przechodzenie w tryb eko potrafi zawiesić Funbox'a. Dotyczy to zarówno przycisku na obudowie, jak i harmonogramu. Łatwiej jest z tego wyjść z trybu "lekkiego" uśpienia wymuszając restart włącznikiem zasilania. W trybie głębokiego uśpienia urządzenie nie odpowiada na wciskania jakiekolwiek przycisku na obudowie(raz, dwa razy, przytrzymanie). Nie da się zalogować do panelu administracyjnego ani do Mój Funbox. Nie działa zdalna autonaprawa. Jeżeli zgaśnie biała lampa, to koniec, model zmienia się w przycisk do papieru. Jak można: a. wypuszczać na rynek produkt ewidentnie nieukończony? b. doprowadzać do sytuacji, w której funkcja systemowa urządzenia potrafi je kompletnie rozwalić, urządzenie zmienia się w cegłę c. ma być to jedna z głównych zalet urządzenia, intensywnie promowana w Polsce i za granicą d. narażać użytkownika nie tylko na trwające nawet tygodniami przerwy w dostawie usługi, ale być może i uszkodzenia mechaniczne innych jego sprzętów, uprzedzam Orange, jeśli do tego dojdzie, będę domagał się rekompensaty.

Zastanawia mnie teraz różnica pomiędzy sprzętami kierowanymi do Polski, a Liveboxami. Może tu leży przyczyna? Dlaczego funbox 10 nie ma ekranu e-ink, który też jest energooszczędny? Przyciski fizyczne z diodą pewnie są bardziej ekologiczne, ale może ich zastosowanie powoduje jakiś konflikt z oprogramowaniem? Zakładam, że nie jest ono zmieniane dla polskiej wersji sprzętu. Dlaczego myślę, że to jest powód, otóż w hiszpańskiej wersji ruter, który też posiada tradycyjne przyciski, nie uświadczymy klawisza eko(przynajmniej nie ma go na przodzie obudowy).

* Wpis przeniosłem z Pomysłów (kategoria: Urządzenia) - Wiktor

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 152
  • 491
  • 3

Nie wiem jak Ty to robisz ale ja nie mogę zawiesić mojego FB10 przechodząc w tryb eko. Zresztą ten tryb nigdy nie powinien powstać. 

• 14
  • 13
  • 1

Np. naciskam przycisk w sposób zgodny z instrukcją? "U mnie działa" X-D Uwielbiam tę cenzurę korporacyjną, ale żeby rachunek opłacić, to aż się palą do dzwonienia. Dlaczego "nie powinien"? Ja tam lubię, jak komputery i inne sprzęty robią to, co mają robić i zużywają przy tym jak najmniej zasobów. Dodano taką funkcjonalność? Jest szeroko reklamowana? To dlaczego nie działa? Aż boję się włączać teraz deep sleep, zwykłe eko jako tako chodzi.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 152
  • 491
  • 3

Ja gdy coś nie działa jak należy to tego nie używam. Proste i logiczne. A Ty żeby zaoszczędzić kilka groszy miesięcznie na siłę używasz coś co sprawia Ci problemy i może uszkodzić modem. To tak samo bez sensu jak wyłączanie z prądu modemu i innych urządzeń elektronicznych na noc. 

• 14
  • 13
  • 1

Firma przerzuca na Klienta swoją własną nieudolność. No po prostu komedia i dom wariatów. A może zacznijmy od drugiej strony: jak się projektuje funkcjonalność, która nie działa i może uszkodzić modem, to się jej po prostu nie wdraża? Ze względu na ten atak na mnie postanowiłem jeszcze raz przetestować tryb eko, sprawdzić, czy może coś się zmieniło w tej kwestii. Przycisk eko działa jak cię mogę, ale harmonogram i tryb uśpienia już nie, musiałem zrobić restart. Rzeczywiście, nie będę tego używał, nie chcę znowu czekać tygodniami na nowy sprzęt do wymiany. Zapodam teraz małą przypowieść. Otóż jak wspominałem tu na forum mam telefon Xiaomi. Poprzedni był spoko, na ten narzekałem, bo system trochę do bani. Ale ostatnio pojawiła mi się ankieta, pytania typu: przekaż nam, co powinnyśmy ulepszyć. Wypełniłem i od tego momentu telefon działa LEPIEJ, może nie idealnie, ale jest progres. Xiaomi zyskało mój szacunek, może nawet kupię jakiś nowy aparat od nich, bo inne sprzęty są bardzo fajne. Btw, podejrzewam, że winny może też być w jakimś stopniu soft od pewnej pomarańczowej firmy. Ale widać ogromną różnicę w podejściu do klienta. Tymczasem Orange zamiast rozwiązać problem tworzy kolejne konta, żeby mnie atakować. Już za to klienci powinni im zrobić "run na salony" i zacząć jak jeden mąż wymieniać routery, dekodery etc. Może to by była jakaś lekcja. Ale dzięki za podrzucenie mi pomysłu, zapamiętam. Jak pracodawca będzie ode mnie wymagał opanowania jakiejś nowej umiejętności, to rzucę: "nie wiem, nie chcę tego robić i od dzisiaj tak nie robimy" X-D

• 14
  • 13
  • 1

Podobno miała być/ma być w najbliższym czasie aktualizacja funboxa. U mnie na razie problem nadal występuje, choć najwyraźniej  już tylko z deep sleep.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2510
  • 9681
  • 36

tracisz czas na rzeczy zbędne. Ale ja Ciebie rozumiem, też tak mam ... zaglądając tutaj.

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 28
  • 76
  • 0

Obawiam się, że w obecnych czasach jest to niestety już norma, że to nie betatesterzy, a zwyczajni użytkownicy płacący wysokie abonamenty, testują niedopracowane wersje beta. Robią to całkowicie za darmo, a nawet jestem skłonny dodać, że sami dopłacamy do tego interesu. W fazie testów sprzęt czy oprogramowanie jest zazwyczaj droższe, więc koszta zapewne przerzuca się na klienta. Potem, gdy zostanie dopracowany, lub nie (vide Play), firma wliczy to w zyski i z pewnością nie obniży kosztów w tym abonamentu. 

Ważne w tej zabawie jest to, aby poprzez agresywny PR, nam potencjalnym klientom, wmówić, że jesteśmy tymi wybranymi szczęśliwcami, że mamy okazję nabyć rewelacyjny sprzęt za niewielką kwotę.

• 14
  • 13
  • 1

Problemy z funbox 10

Nie wiem, czy było coś zmieniane w oprogramowaniu, na razie odkryłem, że mogę przyjść do trybu uśpienia tylko przez uprzednie aktywowanie trybu eko, odwrotnie jakoś też modem się wybudził. Nie wiem, czy to ma tak działać, nigdzie nie jest to wspomniane, a wręcz w instrukcji jest mowa o możliwości "korzystania z obu trybów od razu". Na razie zaznaczę to jako rozwiązanie, ale chyba ta funkcjonalność powinna działać inaczej i warto to poprawić w aktualizacji. Harmonogramu nie sprawdzałem.