- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzień dobry,
Orange założył mi na dniach internet światłowodowy wraz z routerem FunBox. Sieć działa szybko i poprawnie. Pojawił się jedynie problem z drukarką HP LaserJetP2055dn, której sieć domowa nie widzi, więc nic nie mogę wydrukowac.
Drukarka nie ma WIFI i może być jedynie podłączona kablem ethernetowym z Funbox-em. Może ktoś z Was miał podobny problem i podpowiedziałby mi, jak mam poradzić sobie z konfiguracją drukarki, tak, bym mógł drukować korzystając z WI-FI Funboxa. Dziękuję. Rafal
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ralfszmig sprawdź, jaki numer IP ma nadana drukarka. najlepiej, aby numer IP był z poza przyznawanych po DHCP. Najlepiej, jak by drukarka miała IP 192.168.1.250, lub taki, jak był przyznany poprzednio. Jeżeli ustawisz niwy numer IP, może być konieczność przeinstalowania sterowników w komputerze. Jak już będziesz maił ustawiony IP drukarki, to puść ping, czy na komputerze masz odpowiedź, następnie przeinstaluj sterowniki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z rozpoznawania drukarki HP LaserJetP2055dn z Funboxem
@ralfszmig tu w temacie masz podobny problem https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Funbox-3-0-nie-widzi-drukarki-HP-LaserJet-1320-podpi%C4%9... spróbuj tego rozwiązania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ralfszmig nie każda drukarka zadziała z FunBox, musie mieć sterowniki do obsługi zaszyte, FunBox widzi drukarę w Panelu administracyjnym to sprawdzisz, czy aplikacji Mój Funbox.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Drukarkę podłączasz do FB przewodem sieciowym i na komputerze instalujesz sterowniki a do drukowania z telefonu pewnie jakąś aplikację od HP.
Edit: Zrób sobie w menu FB rezerwację adresu dla tej drukarki. Albo ustaw jej adres ręcznie jak radzi @ketrasaArtur
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ralfszmig sprawdź, jaki numer IP ma nadana drukarka. najlepiej, aby numer IP był z poza przyznawanych po DHCP. Najlepiej, jak by drukarka miała IP 192.168.1.250, lub taki, jak był przyznany poprzednio. Jeżeli ustawisz niwy numer IP, może być konieczność przeinstalowania sterowników w komputerze. Jak już będziesz maił ustawiony IP drukarki, to puść ping, czy na komputerze masz odpowiedź, następnie przeinstaluj sterowniki.