Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z podłączeniem swiatłowodu - konfiguracją urządzęń.

ROZWIĄZANE
michal240981
Poziom 12, Tropiciel Przestworzy

A jeszcze mozna przez WAN??? Czy przez LAN bedzie lepiej?

BORAX
Poziom 33, Ekspert Galaktyczny

@michal240981  Zupełnie inne role. Jak podłączysz przez LAN, to masz router nadrzędny - FUNBOX i podrzędny - asus którego rola sprowadza się do switcha i access point Wi-Fi. Całą robotę robi Funbox.

Gdy podłączysz przez WAN to dla Asusa urządzenia podłączone do Twojego switcha i Funboxa będą "INTERNETEM" a urządzenia podłączone do ASUSA będą schowane za NATem. Czyli nie będziesz miał do nich dostępu z poziomu Funboxa. Oczywiście w tym drugim przypadku konfiguracja Asusa będzie inna tj. 

zostawiasz włączony serwer DHCP, a adres ASUSA musi być 192.168.2.1.

WodnikSzuwarek
Pracuję w Orange

Używaj tylko LANów (żółte), jeśli byś konfigurował przez port Wan to miał byś siec domową podzieloną NATem (nie polecam), a to by tylko ograniczało dostępność usług sieciowych. Nie używaj portu WAN. Poz wskazanej konfiguracji Asusa traktuj jako dodatkowy switch z punktem sieci Wi-Fi.

Wystarczy że skonfigurujesz Asusa.

Highlighted
michal240981

Ok.Tylko teraz jak zmienilem ip asusa na 192.168.1.200 to nie moge sie do niego zalogowac.A w ktore gniazdo w switchu mam podpic asusa?

BORAX

@michal240981  Gniazdo w switchu nie ma znaczenia. Jeżeli podłączyłeś swój komputer do Asusa i wcześniej zmieniłeś adres IP Asusa i wyłączyłeś serwer DHCP, to musisz sobie ręcznie skonfigurować połączenie karty sieciowej.

adres IP komputera np. 192.168.1.210

maska 255.255.255.0

brama 192.168.1.200.

Gdy podłączysz Asusa z wyłączonym serwerem DHCP i ustawionym adresem 192.168.1.200 do Funboxa, to powinieneś móc otworzyć panel Asusa pod adresem 192.168.1.200.

michal240981

Nie wiem czy ja wam dokladnie tlumacze o co mi chodzi?

Moze od poczatku. Mam funboxa ale jest on w piwnicy i do niego kupilem switcha(takiego na 10 wejsc) ktorego podłączyłem kablem do funboxa. Wszystkie swoje sprzety podłaczam do switcha kablami i jest ok. Natomiast nie miałem wifi więc kupiłem jescze router asus który dawalby mi te wi fi. Ale jak podłacze asusa do switcha razem z tymi innymi sprzetami to zaczynaja sie problemy takie ze np na jednych urzdzeniach net jest na innych nie lub pokazuje ze połączony ale brak internetu.

BORAX

@michal240981  Zrób tak, jak pisaliśmy Ci na początku. Kabel ze switcha do gniazda LAN, wyłączenie DHCP i poprawne ustawienie adresu, a wszystko będzie śmigać.

WodnikSzuwarek
Pracuję w Orange

Jak w Asusie ustawiłeś adres IP 192.168.1.200, to do któregoś z portów 1 do 4 (żółte) podłącz Ethernet, który idzie w stronę Funboxa, a wpisując adres 192.168.1.200 masz dalej stronę Asusa dostępna przez sieć lokalną.

Konfiguracją IP będzie zażądał Funbox i on przydziela komputerom adresy IP, Asus został z zredukowany do roli switcha i punktu dostępowego Wi-Fi.

michal240981

To poprosze jescze raz o opisanie krok po kroku jak to od poczatku co i gdzie. Bede bardzo wdzieczny!

BORAX
Solution

@michal240981 

1) Ustawiasz w Funboxie zakres DHCP od 192.168.1.100 do 192.168.1.254. Nic nie łączysz razem kablem LAN. Restart.

2) Logujesz się do Asusa i zmieniasz mu adres na 192.168.1.2,

3)Restart,

4)Logujesz się do Asusa i wyłączasz serwer DHCP. Restart.

5) Łączysz gniazdo switcha z gniazdem LAN1 w Asusie i już powinieneś mieć internet z pozostałych 3 gniazd Asusa i Wi-Fi.

6)Aby zmienić hasło i nazwę sieci logujesz się do asusa przez adres 192.168.1.2