- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z indeksowaniem dużej ilości plików na dysku podłączonym do Funboxa
Sporo tu o transferach, a mnie interesuje jeszcze, czy ktoś przewalczył temat obsługi DUŻEJ liczby plików na serwerze Funboxa? Miałem 6, zmieniłem na 10 i jest to samo - gdy podłączam dysk SSD (M.2) w obudowie USB 3.0, na którym jest 60 tys. plików muzycznych głównie FLAC, to indeksuje się mniej więcej połowa z nich, dość przypadkowo wybrane foldery. Próbowałem w EXT3, EXT4, potem także exFAT (tego Funbox nie widział w ogóle). Zostaje jeszcze FAT32 i NTFS, chociaż trochę mi sie nie chce kolejny raz formatować i kopiować... Ten sam dysk był indeksowany w całości i bez problemów nawet na dość prostych streamerach jak Wiim, Node, czy nawet mała "malinka" - Raspperry. Jednak chciałbym wykorzystać taką funkcjonalność Funboxa, trochę rozczarowanie że wersji 10 też chyba nic tu nie poprawili.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 USB dyski i format plików
@MaxPi Spróbuj utworzyć indeks na komputerze przed podłączeniem do FB.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale jak? FunBox sam generuje specyficzny plik indeksu media_db.csp . Dodam jeszcze że na formacie NTFS też się wyłożył na jakimś przypadkowym pliku, trudno powiedzieć dlaczego. Po prostu po kilku tysiącach przestaje indeksować i koniec. Pokazuje to, co zrobił, czyli jakieś 10% zawartości. Beznadzieja, w końcu serwery z założenia są do obsługi dość dużej liczby danych 😕 Wiem że to nie jest specjalizowane urządzenie, ale wiele równie prostych to potrafi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MaxPi Skoro FB nie może zakończyć indeksowania a Tobie na tym zależy to pozostaje stworzyć plik samemu. Ten plik i tak się nie zmieni po podłączeniu dysku do FB (bo nie dograsz plików) wiec można go tworzyć przed podłączeniem. Struktura jest w miarę prosta. Na początek polecam wyciągnąć potrzebne metadane z plików do CSV za pomocą narzędzia exiftool. Mając już potrzebne dane można oskryptować dodanie brakujących informacji czy nagłówka oraz liczyć, że FB „kupi” tak duży plik.
PS Sprawdź czy któryś z używanym przez Ciebie media serwerów nie robi bazy w takim samym formacie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ten plik (poniżej zrzut z innego posta, nie mojego), zawiera "DLNA indexation database", zapewne nie da się go odtworzyć przez Exiftool (jak sama nazwa wskazuje on wyciąga metadane typu Exchangeable Image File Format, a więc dotyczące obrazów cyfrowych), serwery na innych urządzeniach podobnego nie produkują, ale może jakiś serwer dostępny na PC? Plex? Logitech? Ktoś próbował? Prosiłbym o ew. realne porady kogoś, kto się takim problemem zmierzył 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MaxPi Zaproponowałem Ci wieloplatformowe narzędzie które wyciąga dane z różnych plików, nie tylko graficznych. Ja używałem go do indeksowania ebooków a wczoraj sprawdzałem że radzi sobie z mo3. Z dokumentacji wynika, że obsługuje również format FLAC. Plik indeksu na pewno da się odtworzyć co do bajta. Niestety musisz go zrobić samemu, na początek nawet ręcznie jeżeli nie będziesz zmieniał zawartości biblioteki.
IMHO prędzej serwer DLNA zniknie z FB niż ktoś poprawi jego działanie z dziesiątkami tysięcy plików.