Nie można wyświetlić tego widżeta.

Połączenie WiFi Orange FunBox 2.0 z Sony KDL-50W805C

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 15
  • 0

Cześć,

mam problem z połączeniem FunBox 2.0 z telewizorem ze Smart TV. Wcześniej wszystko funkcjonowało prawidłowo. Czasami zdarzało się, że po uruchomieniu telewizora, nie łączył się on z siecią WiFi automatycznie, trzeba było regularnie wchodzić w ustawienia sieci i inicjalizować połączenie.

Obecnie telewizor łączy się z WiFi jednak wyświetla komunikat "Połączono, brak Internetu" niezależnie od wybranego pasma 2.4GHz / 5GHz.

Pozostałe urządzenia w gospodarstwie domowym nie mają problemu z połączeniem z siecią bezprzewodową. Restart telewizora oraz routera nie pomógł.

Proszę o pomoc, ponieważ jestem bliski potraktowania telewizora jako rzutnika. Wydawałoby się, że próbowałem już wszystkiego.

15 ODPOW. 15

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2430
  • 11619
  • 99

@jacmaszk Na początek sprawdź czy telewizor pobiera konfigurację z DHCP: czy adres IP, adres bramy i serwery DNS wyglądają jak na innych urządzeniach?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 379
  • 1499
  • 6

@jacmaszk, a funbox widzi telewizor?

• 7
  • 15
  • 0

Nie widzi telewizora. Pozostałe urządzenia rozpoznaje.

• 379
  • 1499
  • 6

@jacmaszk  nie masz ograniczonej ilości urządzeń jakie mogą używać sieci? Spróbuj, czy zadziała po zmniejszeniu ich liczby. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6956
  • 28546
  • 228

Jeśli TV ma gniazdko RJ45, to warto sprawdzić czy po kablu eternetowym problem też się pojawia czy nie.

• 7
  • 15
  • 0

@Samotnick napisał(-a)

@jacmaszk Na początek sprawdź czy telewizor pobiera konfigurację z DHCP: czy adres IP, adres bramy i serwery DNS wyglądają jak na innych urządzeniach?

Pobiera konfigurację. Obecnie wygląda to u mnie następująco:

Pasmo 5GHz:

1/ Telewizor (dane z ustawień telewizora, FB 2.0 nie rozpoznaje urządzenia)
IP: 192.168.1.10

MAC: ac:d1:b8:92:de:b3

Siła sygnału: Doskonała

2/ Android (telefon)

IP: 192.168.1.10

MAC: 3a:68:ff:14:af:be

3/ Laptop

IP: 192.168.1.12

MAC: 5c:80:b6:1c:bd:6c

@j131 napisał(-a)

Jeśli TV ma gniazdko RJ45, to warto sprawdzić czy po kablu eternetowym problem też się pojawia czy nie.

Tak, podłączałem przewód Ethernet do gniazda RJ45, problem nadal występuje.

@Glut napisał(-a)

@jacmaszk  nie masz ograniczonej ilości urządzeń jakie mogą używać sieci? Spróbuj, czy zadziała po zmniejszeniu ich liczby. 

Odłączyłem pozostałe urządzenia od sieci. Problem nadal występuje, nawet jeśli TV jest jedynym urządzeniem w sieci.

• 379
  • 1499
  • 6

@jacmaszk  przez wifi z telefonu dasz radę się połączyć z telewizorem? Zawsze możesz spróbować telewizor przywrócić do ustawień fabrycznych.

• 7
  • 15
  • 0

Robiłem hotspot z telefonu, również brak możliwości połączenia. Skłania mnie to ku myśli, że może jest jakiś problem z modułem WiFi / kartą sieciową telewizora. Jednak wtedy zapewne nie wykrywałoby żadnej sieci, a jednak dostępne sieci są widoczne na liście.

Przy próbie połączenia z inną siecią pojawią się analogiczny komunikat "Połączono, brak internetu".

• 379
  • 1499
  • 6

@jacmaszk  zawsze możesz spróbować telewizor przywrócić do ustawień fabrycznych.