- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange IPTV i Asus DSL-AC52U
Witam.
Przy okazji wymiany routera u znajomego, męczę Asusa DSL-AC52U i nie mogę zmusić go do współpracy z Orange IPTV - w porównaniu do AC68U, którego około pół roku nie dało się ustawić do współpracy z Orange IPTV, wersja AC52U ma dedykowany port ETH/WAN co skłoniło mnie do odświeżenia drogi przez mękę w temacie routera "do wszystkiego" (ADSL/VDSL i FTTH). Bazując na temacie:
poustawiałem WAN następująco:
A LAN -> IPTV tak:
W porównaniu do działającej konfiguracji z tematu podanego wyżej, różnice znajdziemy tylko w zakładce IPTV - sprawdzona konfiguracja powinna wygladać tak:
"Użyć routingu z DHCP ustawić na _>Microsoft
Odblokować routing pakietów multicast (IGMP Proxy) -> Wlącz
Włącz wydajne przekierowywanie multiemisji (IGMP Snooping) -> Wlącz
UDP Proxy (Udpxy) -> Wlącz"
Starałem się ustawić wszystko jak tylko było to możliwe zgodnie z w/w informacjami ale zakończyło się to porażką - dekoder UHD88 nie działa, nie ma aktualnej godziny podanego na wyświetlaczu, brak programów i całej reszty. Kombinowałałem na rózne sposoby z ustawienia parametrów w IPTV ale screenshot powyżej powinien opisywać prawidłową konfigurację dla Orange IPTV:
1. Odblokowanie multicast dla service3, czyli VLAN 839.
2. Usunięcie VLAN Tag z WAN
Niestety efekt znany i już skończyły mi się pomysły jak ten problem pchnąć dalej. Wszelkie sugestie mile widziane.
Pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ReNeMa być tak tu i masz jeszcze tu
PUK PUK jesteś tam ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Te linki już miałem przerobione przed założeniem tego wątku - jedynie co, to wyłączyłem akcelerację NAT ale nic to nie dało. Problem chyba w tym, że są różnice w ustawieniach - nie mam u siebie, jak to widać nawet na zrzutach, dwóch opcji:
1. Use DHCP routes: Microsoft
2. Enable efficient multicast forwarding (IGMP Snooping): enable
Tamta solucja ma prawie rok więc pewnie pojawiło się kilka wersji/aktualizacji firmware więc nie wiadomo jak to wygląda aktualnie (na AC52U mam najnowszy firmware dla tego routera).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ReNeMasz opisane dokładnie w poscie 47 http://vip.asus.com/forum/view.aspx?SLanguage=en-us&id=20160424211639828&board_id=11&model=DSL-AC68U...
A po za tym nie masz tego co DSL-AC68U na DSL-AC52U
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dokładnie o tym wpisie napisałem:
1. WAN (internet connection)
vlan 838 - ok
vlan 839 - ok
vlan 840 - ok
for all above:
connection type= BRIDGE - ok
802.1P = 4 - nie ma takiego parametru
2. LAN (IPTV)
Use DHCP routes: Microsoft - nie ma takiego parametru
Enable multicast routing (IGMP Proxy): disable - ok
Enable efficient multicast forwarding (IGMP Snooping): enable - nie ma takiego parametru
UDP Proxy (Udpxy): 0 - ok
3. LAN (switch control)
Enable Jumbo Frame: disable - ok
NAT Acceleration: disable - ok
Co do ustawień IPTV to jużnie ma tutaj wyboru portu dla STB - teraz ten parametr ustawia się w WAN, gdzie w sekcji Typ połączenia WAN wybieramy tryb BRIDGE i numer portu LAN na który kierujemy ruch:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ReNeJeszcze cos znalazłem w sieci http://m.setuprouter.com/router/asus/dsl-ac52u/setup-79698-large.htm
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hmm... I tutaj mamy zupełnie coś innego i niestety przy mojej najnowszej wersji firmware (1.1.2.3_224) nie ma opcji wyboru IPTV STB Port w zakładce IPTV... Generalnie nie wygląda to zbyt obiecująco bo równie dobrze można by próbować wszystkie możliwe kombinacje ustawień po kolei a i tak nie wiadomo czy akurat nie brakuje jakiejś opcji multicast i wszystko leży i kwiczy...
Chyba będę musiał zagadać do chłopaków z X-kom i "wypożyczyć" na testy tego ac68u bo sami dokładnie nie są pewni (w zasadzie bezpiecznie odpisali, że nie współpracuje z Orange IPTV) czy to zadziała...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ReNe napisał(-a):Hmm... I tutaj mamy zupełnie coś innego i niestety przy mojej najnowszej wersji firmware (1.1.2.3_224) nie ma opcji wyboru IPTV STB Port w zakładce IPTV... Generalnie nie wygląda to zbyt obiecująco bo równie dobrze można by próbować wszystkie możliwe kombinacje ustawień po kolei a i tak nie wiadomo czy akurat nie brakuje jakiejś opcji multicast i wszystko leży i kwiczy...
Chyba będę musiał zagadać do chłopaków z X-kom i "wypożyczyć" na testy tego ac68u bo sami dokładnie nie są pewni (w zasadzie bezpiecznie odpisali, że nie współpracuje z Orange IPTV) czy to zadziała...
@ReNeto jest najlepsze wyjściem wymiana na inny model.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ReNe Sprawdź proszę, czy któryś z powyższych wpisów jest odpowiedzią na Twój temat. Jeżeli tak, oznacz go proszę jako rozwiązanie. Dzięki temu inni użytkownicy będą mogli szybko znaleźć interesującą ich odpowiedź.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja mam takie ustawienia i telewizja ruszyła.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »