- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Z pewnych przyczyn, na jednym z moich routerów musiałem wrzucić Open WRT. Generalnie wszystko jest ok, tylko obcięło równo o połowę transfer na Wifi. Na standardowym sofcie wyciągalem 600Mbps, na WRT 300. Włączyłem wszystkie możliwe opcje, czyli AC, akceleracje sprzętową, szerokość kanału 80 itp. Upewniłem się, że mam wszystkie paczki najnowsze. No zrobiłem chyba wszystko co podpowiedziało Google oraz GPT, a transfer dalej 300. Router to Archer C6 V2. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły zanim router wyleci przez okno:)? BTW. Powrót do oryginalnego softu nie wchodzi w grę.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)@tolek Raczej wątpie, aby komuś się chciało robić update to routera, który ma kilka lat.
Niekoniecznie bo widzę że jest dostępna najnowsza wersja OpenWrt 23.05.5 więc jak widzisz jest to sprzęt wspierany obecnie najnowszym softem. Możesz spróbować wersji 24 OpenWrt która jest w fazie testów i możesz poczekać na wersję stabilną (nie wiem ile czasu). W OpenWrt najczęściej powodem braku wsparcia jakiegoś urządzenia nowszymi softami jest RAM i ROM.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Open WRT - problem z wi-fi
Włączyłeś flowoffloading? Oprócz hardwarowej może być też softwerowa. Używasz najnowszej wersji?
Spójrz na:
1. Wi-Fi unstable on Archer C6v2 (23.05) · Issue #15979 · openwrt/openwrt
2. 22.03.0 IPv4 PPPoE software flow offload not working · Issue #10224 · openwrt/openwrt
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Włączyłem oba rodzaje flowoffloading. Przypadki z załączonych linków są troszkę inne, bo mi wifi działa stabilnie, tylko równo tnie transfer o połowę. Router używam w sieci lokalnej, więc opacja z pppoe też odpada. Czytałem w internetach, że ktoś tam miał podobny problem, ale nigdzie nie widziałem rozwiązania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To może załóż issue na GitHubie dodając m.in. logi z OpenWrt podczas speedtesta? Bo wygląda na dość jednostkowy przypadek.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow podjeżdżaj, mam https://www.x-kom.pl/p/336105-router-linksys-wrt3200acm-80211a-b-g-n-ac-3200mb-s-openwrt-usb.html na testy...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tolek Raczej wątpie, aby komuś się chciało robić update to routera, który ma kilka lat.
@agat13Już mam za dużo routerów:) Znam tego linksysa, Fajny sprzęt. Kiedyś miałem taki, tylko z softem od Linksysa, ale wgrałem wtedy do niego OpenWRT i było wszytko ok.
Odnośnie mojego TP-Linka to ciekawe jest to, że on się linkuje z powyżej 650Mbps, a w rzeczywistości jest 300 😞
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)@tolek Raczej wątpie, aby komuś się chciało robić update to routera, który ma kilka lat.
Niekoniecznie bo widzę że jest dostępna najnowsza wersja OpenWrt 23.05.5 więc jak widzisz jest to sprzęt wspierany obecnie najnowszym softem. Możesz spróbować wersji 24 OpenWrt która jest w fazie testów i możesz poczekać na wersję stabilną (nie wiem ile czasu). W OpenWrt najczęściej powodem braku wsparcia jakiegoś urządzenia nowszymi softami jest RAM i ROM.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Racja. Poczekam na wersję stabilną. BTW mój router ma 1Mb wolnej pamięci, więc nie poszaleje:). Złącza USB brak 😕