- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT do FTTH Orange
PS: IP TV wymaga dość specyficznej konfiguracji, nie będzie działać na każdym ruterze.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT do FTTH Orange
@j131Absolutnie nie jestem w stanie się z Tobą zgodzić. Jeżeli ma na FTTH max w ofercie od Orange 600Mbps to znaczy że prawie na pewno to infrastruktura obcego operatora, a wtedy ONT jest z automatu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT do FTTH Orange
@Zbyniu_1napisał(-a)...
Sieć własna Orange.
Orange założyło światłowód
...
Chyba jednak nie BSA.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT do FTTH Orange
Max. to mogę mieć chyba 8GBit. Tyle mi proponują w sklepie internetowym po podaniu adresu. Sam (jako członek Zarządu WM) podpisywałem z nimi umowę na instalację w budynku, skrzynka ma logo Orange 🙂
Wystarczy mi natomiast 600Mbit bo od tej prędkości jest upload 100Mbit. Taki upload mam obecnie w MMP i jest dla mnie wystarczający (ale w MMP musiałem wziąć 1,2Gbit, żeby mieć 100Mbit uploadu, w Orange wystarczy do tego 600Mbit).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT do FTTH Orange
Na każdym routerze nie. Ale na każdym lepszym routerze tak - potrzeba PPPoE, VLANy, bridge, IGMP Proxy.
Ja akurat mam Ubiquiti EdgeRouter X i są na niego gotowe konfigi do setupu Orange i na tym mogę wyłuskać z kabla Orange i rozdzielić na porty Internet i IPTV. A dalej i tak mam OPNsense w klastrze HA jako główny router/firewall.
Akurat potrzebę ONT bardzo łatwo u mnie uzasadnić lokalizacją - tu gdzie wychodzi światłowód to nie ma miejsca na nic poza małym pudełkiem który zamienia światło na miedź UTP. Dopiero ta miedź idzie do mojej głównej 'serwerowni' gdzie może stać tymczasowo FB (i gdzie stoi 'docelowy' mój własny router).
A dekoder TV to w jeszcze innym miejscu. Ja mam po całym mieszkaniu rozciągnięte skrętki, po kilka do każdego pomieszczenia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT do FTTH Orange
@Zbyniu_1napisał(-a)czyli IPTV od Orange też kiszka...
niekoniecznie, u mnie żyleta
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT do FTTH Orange
8U mnie również IPTV jest całkiem OK. Drobne wyjątki nie przekreślają ogólnie bardzo pozytywnego wrażenia.
No to z tą konfiguracją i doświadczeniem nie powinieneś @Zbyniu_1 mieć problemu z wynegocjowaniem ONT. Próbuj zamawiać do skutku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ONT do FTTH Orange
u mnie konsultant też kwękał że nie może zaznaczyć że ma być ONT, to zażyczyłem sobie aby w luźnych uwagach do zamówienia napisał że klient chce ONT. Do monterów oczywiście ta uwaga nie dotarła, bo gdy zadzwonił umówić wizytę nie wiedział o tym, więc uprzedziłem: "ale miejcie ONT". Przyjechali, pierwsze pytanie: "macie ONT?". Mieli, zainstalowali, jest.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »