Nie można wyświetlić tego widżeta.

Konfiguracja urządzeń w kilku wariantach. Czy można dostać FB3 i ONT?

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 0
  • 0

► Pytanie zostało wyodrębnione z tematu Funbox 3.0 - koniec z własnym routowaniem ? - Moderator Wiktor ◄

Witajcie.
Czy przestawione rozwiązanie będzie miało zastosowanie również z FB2?

I jak już jestem, to mam takie dziwne pytanie, czy jest możliwe by podczas uruchamiania usługi otrzymać FB3 i uwaga ONT? Jest możliwa autoryzacja dwóch urządzeń?
W najbliższym czasie czeka mnie przesiadka z Neostrady na światło(tylko internet, żadnej tv..itp) do domu i sam nie wiem co wybrać..
Obecny modemo-router nie wspiera vlan i chciałbym tymczasowo go spiąć kablem i wykorzystać jako AP z funboxem.Tylko którym?
Jak wezmę FB3 bez ONT to po zawodach to zostanę ze starym routerem na wieki..marzy mi się opcja ONT+ nowy router+ FB3 w szufladzie.
Dobrze kombinuję?

16 ODPOW. 16
Anonim

Nie dotyczy

FB2 i ONT ok ale nie FB3 i ONT, ten nowy nie potrzebuje ONT, więc takowego nie dostaniesz, jedyna opcja to własny Router a FB3 do szafki lub go nie brać 😉

• 6
  • 0
  • 0

A jaki własny router z media-konwerterem będzie autoryzowany przez Orange, skoro FB3 mam schować do szafki..hm?

No dobrze, to była złośliwa moja odpowiedź...
Wiem że FB3 nie potrzebuje ONT, pytałem o coś innego, jeszcze raz:
- czy jest możliwa podwójna autoryzacja mając do dyspozycji FB3 i hipotetyczne ONT z własnym routerem, w zależności od potrzeb i upodobań? 😉
- czy z taką konfiguracją + FB2 będzie ok?

Anonim

Nie dotyczy

Podobny temat do twojego, własny router do światłowodu tu duży koszt jednak, masz jakieś szczególne wymagania by wydać do 1k zł, jak nie FB3 wystarczy, ma wszystko co trzeba, jest w nim ONT też.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32785
  • 38813
  • 1388

Nie dostaniesz oficjalnie fb3 + oddzielne ont bo fb3 ma w sobie ont.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1810
  • 2467
  • 104

@Dyrman FB2.0 jest OK. FB3.0 + ONT nie dostaniesz. Fizycznie nie jest możliwa autoryzacja dwóch urządzeń, ponieważ masz jedno włókno, a FB3.0 nie ma wejścia WAN.

@Anonim Zakup routera z miejscem na wkładkę nie gwarantuje nic. Wkładki są różne i trafienie takiej, która się autoryzuje jest bardzo trudne. Nie polecam zastępowania ONT z Orange, ponieważ nieumiejętnym doborem i obsługą wkładki można odciąć cały splitter lub port na OLT, a nawet spalić inne ONTki gdy moc optyczna będzie dużo za duża.

Anonim

Nie dotyczy

Napisałem że się da podmienić, ja bym nie podmieniał FB3 bo i po co, umie ograniczenia tego sprzętu obejść bez wydania 1k zł @BORAX 😉

Ale ja też nie mam jakiś szczególnych wymagań, jakbym miał takowe to i 3k zł jestem w stanie wydać, posiłkować się przy tym wsparciem odpowiednim by sprzęt zadziałał.

• 6
  • 0
  • 0

Powoli zbliżamy się rozwiązania zagadki, mam nadzieję..
Może inaczej, czy światłowód w ONT jest za stale? Czy wpięty na wtyczkę?
----------II--------------------------- w FB3 -----------II----------------------------------------- ?

Teoretycznie: mam trzy urządzenia
1. FB3
albo
2 i 3 ONT+ swój router
mogę mieszać kablami jak mi się podoba, będzie autoryzacja?

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32785
  • 38813
  • 1388

Zgodnie z regulaminem nie można tak robić. Ale co widać na różnych forach - wiele osób próbuje i im się udaje. Też nie wiadomo czy to prawda. Części się nie udaje.
Poszukaj wpisów na trzepaku lub elektrodzie.

• 6
  • 0
  • 0

Dzięki postoję.
Mam zasilacz z czarnej listy. -P

Żeby było w temacie, to prośba do moda o wątek: Sprawdzone konfiguracje ONT+ własny router