- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jaki router w zestawie z ONT.
Jak będę zamawiał to u przedstawiciela lokalnego a nie przez sklep internetowy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeżeli lubisz sobie utrudniać życie to oczywiście możesz skorzystać z takich usług 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czemu sobie utrudniać życie? Przedstawił ofertę 70zł za 600Mb w domku jednorodzinnym przez okres 24 miesięcy, bez dodatkowych opłat.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć @adan-adanowicz
Jeśli zamówisz Orange Światłowód na łączach innego operatora to zawsze dostaniesz Funboxa od Orange ale jeśli chodzi o model to już zależy od opcji prędkości internetu. Przy 600mb/s to najprawdopodobniej dostaniesz Funbox 6 lub Funbox 7. Jeśli miałbym Ci polecić jaki modem/router wybrać z tych dwóch to polecam Ci Funboxa 6 mam go od ponad 4 lat i działa rewelacyjnie. Jesli chodzi o zasieg Wi-Fi to jest bardzo dobry w każdym pomieszczeniu. Jakby mógł Ci doradzić w sprawie gdzie zamówić Orange Światłowód to proponowałbym skorzystać z tej opcji Zamówienie połączenia z doradcą sprzedażowym Zadzwoni do Ciebie doradca sprzedażowy i zaproponuje Ci najlepsze warunki umowne. Być może uda się skorzystać z jakiej promocji/rabatu. Spróbuj zamówić rozmowę z doradcą sprzedażowym moze uda się wynegocjować jakąś dobrą oferte na Orange Światłowód 🙂
@adan-adanowicz jeśli chodzi o pytanie jaki modem dostaniesz to moze sprawdzić pod tym linkiem https://www.orange.pl/internet/internet-domowy Sprawdź, czy jesteś w zasięgu wpisując swój adres zamieszkania i wyskoczą i dostępne prędkości i wtedy będzie widział jaki dostaniesz Funbox. Jesli będziesz miał propozycje Funboxa 7 to popros doradcę w zamówieniu o Funboxa 6 🙂
Daj znać o postępach w Twojej sprawie 🙂
Miłego popołudnia 🙂
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
dzięki za podpowiedź.
Sprawdziłem, na stronie do 600Mb przypisany jest Funbox 7.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@adan-adanowicz ja też sprawdzałem i również u mnie też był zaproponowany Funbox 7. Najlepszym rozwiązaniem jest zamówienie rozmowy z doradca sprzedażowym i zapoznanie się z propozycja umowy na Orange Światłowód, negocjonowanie w sprawie warunków umowy i poproszenie doradcy sprzedażowego jeśli umowa doszłaby do skutku o Funbox 6 zamiast Funboxa 7 🙂
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Szukałem i nie odnalazłem różnic pomiędzy FB6 a FB7, tylko to że FB7 ma więcej pamięci RAM.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@adan-adanowicznapisał(-a)Dziękuję za odpowiedzi.
Jeśli zasięg WiFi nie pokryje całego domu, to w jakie satelity warto zainwestować jak routerem będzie FB6/FB7. Połączenie z routerem po RJ45, kable mam poprowadzone.
W takiej konfiguracji od razu najlepiej założyć, że WiFi FB nie będzie w ogóle używane i kupić własny system mesh, skonfigurować go w tryb punkt dostępu (AP) i mieć święty spokój. Coś z DECO albo Omada, sprawdzają się wyśmienicie.
Rozwiązania wikłające WiFi FB muszą albo obejmować "manualną" konfigurację każdego dokupionego AP (tak żeby całość udawała mesh) albo wypożyczenie kilku SWB (bo tylko z nimi FB potrafi coś w rodzaju mesh stworzyć).
Wypożyczyć SWB możesz na próbę, minimalny koszt to jednomiesięczna opłata. Z drugiej strony zakup własnego systemu tez możesz zrobić "na próbę": do dwóch tygodni na pewno przekonasz się co ci bardziej odpowiada.
Jeśli masz wszystko okablowane, to z konfiguracją i eksploatacją systemu nie będzie żadnych problemów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@adan-adanowicznapisał(-a)Szukałem i nie odnalazłem różnic pomiędzy FB6 a FB7, tylko to że FB7 ma więcej pamięci RAM.
Słabo szukałeś.
FB7 ma znacznie bardziej zaawansowane WiFi i znacznie wyższą temperaturę pracy. Poza tym nie ma portu USB. Porty eternetowe FB6 są wszystkie 1Gbps, FB7 ma jeden szybszy port.
To do czego kolega pił, to dość liczne na NO zgłoszenia nieprawidłowej pracy FB7 - co jest dziwne, bo sprzęt jest nowy, w przeciwieństwie do FB6 który dostaje się praktycznie wyłącznie "z odzysku".
Domyślny ruter w zamówieniu zawsze można zmienić. Gdybyś faktycznie planował przejście na własne WiFi, to aż do prędkości 1Gbps można tez dostać FB3, który spokojnie wyrabia a jest znacznie zgrabniejszy i co najmniej równie stabilny jak FB6. Pozbawiony jest przy tym sprzętowych problemów FB6, takich jak nieekranowany port USB3 czy diody w dziwacznych kolorach w pokręcony sposób sygnalizujące stan rutera (FB3 ma czytelnie podpisane diody zielono-czerwone). No i FB3 jako jedyny daje się w naturalny sposób powiesić na ścianie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@adan-adanowicz Bierz śmiało nowszy i zgrabniejszy Funbox 7, a nie leciwe Funbox 6 czy 3.
U mnie "siódemka" działa dobrze, a obawiałem się, czytając niektóre komentarze tutaj 🙂
Ale i tak wszystko zależy od Twoich indywidualnych potrzeb.