Jaki najlepszy router do 5G

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 111
  • 404
  • 1

Witam wszystkich!

Jakie polecacie routery do sieci 5G? Zależy mi na tym, aby ten router miał możliwość wyboru pasma jak i agregacji pasm. Może być zarówno sim jak i eSIM. Router ma być używany głównie stacjonarnie w mieszkaniu. Tylko, że nie będę brać routera w ramach abonamentu, tylko normalnie ze sklepu.

Za wszystkie propozycje z góry dziękuję!

Pozdrawiam,

liked21

11 ODPOW. 11

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2976
  • 12799
  • 75

Jaki budżet?

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1241
  • 5196
  • 45

@Liked2021 

Wewnętrzny czy zewnętrzny ?

Jakie masz osiągi na telefonie wewnątrz i na zewnątrz domu ?

Najlepszy to pojęcie względne, ja mam np. 5G Zowee CPE 6 (H165-383).

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8762
  • 35531
  • 296

@Liked2021napisał(-a)

...

ma być używany głównie stacjonarnie

...

Czyli masz na myśli taki przenośny, czy taki montowany na stałe? Takie przenośne to raczej bezsens - telefony generalnie są bardziej przenośne i radzą sobie w zmiennym otoczeniu adekwatnie - oczywiście te zaprojektowane i wykonane porządnie.

Do czego właściwie potrzebny ci ten ruter?

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21733
  • 63433
  • 862

@Liked2021 osobiście polecam routery ZTE. Najlepiej mi działają:

https://www.orange.pl/esklep/modemy-i-routery/zte

Obecnie korzystam z zestawu IDU-ODU, który również dostępny jest w sklepie Orange:

https://www.orange.pl/esklep/zestawy/zte

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 111
  • 404
  • 1

Odpowiadając na wszystkie pytania:

Ten router będzie dla koleżanki.

@atlas_cudow- budżet do 1500zł.

@Zeusek Router byłby w mieszkaniu czyli wewnętrzny. Jeśli chodzi o antenę zewnętrzną to trzeba byłoby prawdopodobnie antenę na magnes czy na przyssawkę do okna, bo to jest akademik, więc wątpie, żeby administracja akademika zgodziła się na montaż normalnej anteny. Jeśli chodzi o osiągi, to przy oknie telefon iPhone 15 Pro łapie pogranicze pasma C, bo prędkości to 191mb/s dl, 2,38mb/s up. Generalnie sprawa wygląda tak, że takie osiągi są jedynie przy oknie. Jeśli odejdzie się od okna, to prędkości spadają niemalże do zera, momentami iPhone łapie nawet 2G.

@j131 mam bardziej na myśli montowany router na stałe. Router jest potrzebny do normalnego internetu domowego na 5G, ponieważ akademickie Wi-Fi jest w tym miejscu słabe, a nawet jak jest pełny zasięg tego Wi-Fi to osiągi są słabe.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8762
  • 35531
  • 296

@Liked2021napisał(-a)

...

Jeśli chodzi o antenę zewnętrzną to trzeba byłoby prawdopodobnie antenę na magnes czy na przyssawkę do okna

...

Takiego zwierzęcia nie ma. Montaż takiego czegoś bardziej przypomina montaż anteny satelitarnej niż termometru za oknem.

Jeśli przy oknie łapie jakiś zasięg, to pewnie widać BTSa? Może da się rozeznać kierunki i lokalizację wybrać/sprawdzić racjonalniej? Tak czy owak ruter wewnętrzny, "ruchomy", prawdopodobnie podobny model do tych które tu koledzy wymienili byłby OK. 

Przejrzyj też inne wątki na forum, z niektórymi modemami GSM bywają problemy w kontekście określonych usług.

Osobiście nic konkretnego nie podpowiem, bo z mobilnych ruterów korzystam sporadycznie.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 499
  • 2340
  • 21

@Liked2021 Możesz oczywiście kupić najdroższy w budżecie i tyle. Z tym, że zaczynanie od routera to stawianie sprawy na głowie. Należałoby zacząć od testów tego co jest w zasięgu w miejscu gdzie modem ma funkcjonować - darmowa aplikacja netmonster na androida pokaże jakie pasma są w zasięgu i jakie są parametry sygnału. I na tej podstawie dopiero można wybrać najbardziej odpowiedni sprzęt. Jeśli jest na granicy zasięgu N78, to żeby nie było rozczarowanie zapewne okaże się, że potrzebny będzie modem zewnętrzny

Ciekawie wyglądają nowości z Orange - już na nowej serii procesorów:

https://www.orange.pl/esklep/zestawy/zte/router-zewn-trzny-zte-g51f-5g---router-wifi-zte-t3000?typ-o...

lub - bez routera wifi, jeśli masz inny:

https://www.orange.pl/esklep/modemy-i-routery/zte/router-zewn-trzny-zte-g51f-5g?typ-oferty=FIXED_DAT...

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2976
  • 12799
  • 75

@Liked2021  Skoro nie możesz niczego na stałe przymocować na zewnątrz, to może coś takiego, na szybę? 

atlas_cudow_0-1765652979595.png

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1241
  • 5196
  • 45

@Liked2021 

Ten na szybę co proponuje @atlas_cudow  będzie dobry.

Jeżeli wewnętrzny to taki jak mój, w Play jest za 1599zł ale jak poszukasz to pewnie dostaniesz taniej. Jest to jeden z najnowszych od Huawei.