IPv6 a otwieranie stron przez internet VDSL

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 85
  • 184
  • 2

Witam wszystkich serdecznie mam problem z otwieraniem stron po protokole IPv6 na VDSL pytam bo jest dostępny jak i uruchomiony dopisek do loginu Neostrady a stronki się nie otwierają tzn. Nie wszystkie co robię nie tak? Niby jest ale nie na każdej stronie...

11 ODPOW. 11

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21759
  • 63548
  • 862

@pawcik60 czemu ustawiasz IPv6 na VDSL? Jeżeli nie wszystkie strony są wczytywanie, to lepiej ustawić bez IPv6 lub tylko z IPv4.

Zmieniasz z tego powodu, aby sprawdzić jak działa IPv6, czy również na IPv4 kiepsko działa?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3009
  • 12983
  • 76

Ileś tam lat temu też miałem net po miedzi ADSL.  Pamiętam też,  że również miałem z tym problem. Wyłączyłem IPv6 i zapomniałem o temacie. Widocznie od kilku lat  niewiele się zmieniło 🙂

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15669
  • 64534
  • 827

@pawcik60  DSLAM-y ADSL i VDSL to są stare wyposażenia sieciowe. Jest zapewne różnica w kierowaniem ruchem  i stąd może być problem z połączeniem do nowej sieci adresów IP w wersji 6. 

To jedna myśl.

Druga to sam ruch wewnątrz sieci operatora. Przecież ludzie z FTTH też mają takie problemy...stąd wniosek, zmień ustawienia w modemie i wymuś IPv4 

• 21759
  • 63548
  • 862

Czyli najlepiej obecnie korzystać z IPv4.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2995
  • 12359
  • 125

Cześć @pawcik60 

Jeśli masz problem ze wczytywaniem się stron na protokole IPV6 to najczęstszym problemem jest właśnie ten protokół. To najlepszym rozwiązaniem jest ustawienie na protokole IPV4. Wszystko będzie śmigać bez problemu. Aby zmienić protokół z IPV6 na IPV4 to musisz zalogować się na stronę konfiguracyjną swojego Funboxa czyli 192.168.1.1 i zalogować się poprzez login i hasło. Jak już jesteś na stronie Funboxa to musisz znaleźć zakładkę Zaawansowane klikasz w nią, następnie z boku po lewej stronie musisz znaleźć zakładkę połączenie z internetem również klikasz w nią. Pojawi Ci się login oraz hasło. Usuwasz wpis w polu z końcówki loginu Neostrady zapis ipv6, zapisujesz i zrestartuj modem Funbox: 

@pawcik60 wszystko powinno hulać bez problemu 🙂

Pozdrawiam 🙂

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 2976
  • 14118
  • 131

@pawcik60napisał(-a)

[…] a stronki się nie otwierają tzn. Nie wszystkie co robię nie tak? Niby jest ale nie na każdej stronie...

Podasz przykład działającej i niedziałającej strony?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 85
  • 184
  • 2

allegro.pl  google chodzi ale nie wszystkie strony są otwierane...

• 21759
  • 63548
  • 862

@pawcik60 sprawdź to samo, ale przy ustawieniach na IPv4.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 2976
  • 14118
  • 131

@pawcik60 Ja Twój post zrozumiałem jako chęć korzystania z IPv6 dlatego pytam o niedziałające strony.