Funbox7 i Pixel 8 pro. Problemy z łączeniem.

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 5
  • 19
  • 0

Pixel 8 pro. Mam problem łączeniem się z nowym routerem od Orange, Funbox 7. Wcześniej miałem 5lat- Funboxa 6 i nie było problemów.
Żeby się połączyć z siecią wifi muszę ręcznie wymuszać połączenie i to po parę razy bo sypie błędami w statusie jak wyłączono/ nie połączono itp.
Jak było w routerze ustawione wifi 7 łączyło się tylko po 2.4 GHz. Jak zostawiłem same wifi 6 to łączy się już po
5Ghz.
Zrobiłem pierwszy raz od premiery twardy reset telefonu nic nie pomogło, dalej nie łączy automatycznie.
A pod router mam podłączoną suszarkę, pralkę, czajnik, oczyszczacz, nawilżacz, laptopy i z nimi nie ma problemu, łączą się same, chodzą po 5Ghz.

Wydzielałem także osobno sieć 5Ghz i 2.4 Ghz. Nic to nie dało. Przypisywałem Mac urządzenia też nic nie pomogło. Wyłączałem WiFi 7. Nic nie pomogło.

Zamieszczam film z problemem.
1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3070
  • 14706
  • 135

@maxelm2 Sprawdź czy zmiana rodzaju szyfrowania coś zmienia.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

10 ODPOW. 10

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

Funbox 7 nie wspiera WIFI 6Ghz, więc jeżeli łączy ci się z na 5Ghz, to raczej bardzo dobrze. Z innymi routerami Pixel się łączy prawidło? Masz aktualny soft na telefonie?

• 5
  • 19
  • 0

Nie napisałem nigdzie Wifi 6Ghz tylko WiFi 6. 

Tak jak pisałem, miesiąc temu miałem Funbox 6 i się łączył normalnie, u rodziców jest też Funbox 6 i też się łączy normlanie. W pracy mam Router ZTE i też łączy się od strzała. 

Tak najnowszy soft Pixel Drop z marca. 

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3070
  • 14706
  • 135

@maxelm2 Sprawdź czy zmiana rodzaju szyfrowania coś zmienia.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

@maxelm2Ok. Źle zrozumiałem Cię ale ok. Umiesz zrobić logcata w chwili łącznia z wi-fi?

• 5
  • 19
  • 0

Nosz do jasnej anielki XDDD Taka prosta rzecz. Za dużo technologii w tych czasach że człowiek zapomina o tak prostym rozwiązaniu.

Ale to i tak daje do myślenia że nie chce łączyć się przez najnowsze szyfrowanie. Ciekawe.

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 6
  • 0

Czyli co dokładnie trzeba zrobić? Krok po kroku dla laika? Mam dokładnie ten sam problem.

• 5
  • 19
  • 0

Wchodzisz sobie na adres Funboxa powinien być taki 192.168.1.1 jak nie to masz go na spodzie Funboxa, wpisujesz w pasek adresu. Logujesz się jako Admin i hasło też chyba jest admin.

Tam w zakładce Wi-Fi masz takie coś jak metoda szyfrowania zmieniasz z WPA3 na WPA 2.

• 3
  • 6
  • 0

Dziękuję Bardzo! 🙂

• 3
  • 6
  • 0

A czy tryb "wpa3 personal compatibility" to nie jest ten mieszany WPA3/2?