- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chciałbym dodać własny wyjątek do zapory na poziomie średnim. Zaraz ktoś odpowie - przejdź na poziom niski. Otóż nie chcę przejść na poziom niski ponieważ cześć usług jak np. speedtest wtedy nie działa, a ja nie chcę definiować wszystkich reguł które zapobiegną takim problemom, chcę tylko dodać jeden swój konkretny wyjątek do zapory na poziomie średnim. Czy coś takiego jest obecnie możliwe?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niestety nie zrobisz tego w Funboxie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niestety nie zrobisz tego w Funboxie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 - zapora na poziomie średnim i dołączenie własnego wyjątku
Dzięki, a co zrobić gdybym chciał zejść na poziom niski i zagwarantować że nie natrafię na takie kwiatki jak niedziałający speedtest, przez które będę się zastanawiał czy to zapora czy może coś innego...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie na niski tylko własny. Ale tam musisz zdefiniować wszystkie reguły.
Co próbujesz osiągnąć? Może nie trzeba do tego ruszać zapory?
Zapora na speedtest nie powinna mieć żadnego wpływu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No daje na własny srry, tam są już predefiniowane domyślnie reguły[nic nie ruszam, dodaje tylko swoją - otwarcie portu 51000 dla tcp/udp] i wchodzę na speedtest, strona się normalnie ładuje ale sam test odpala się i muli bez końca, wracam na średni poziom -wszystko działa. Próbuje otworzyć port udp/tcp do protokołu p2p, wg. port checker tool na poziomie średnim jest zamknięty, daje na poziom własny z własną regułą, wszystko fajnie otwarte, ipv4 nie muszę włączać, tylko ten speedtest, nie wiem jakie jeszcze kwiatki czyhają skoro speedtest przestał działać, więc wolałbym unikać tego poziomu.
Dobra już rozwiązałem problem. Program zrobił sam regułę upnp, ale router przypisał inny adres przez dhcp i coś widocznie sie nie odświeżyło w regułach, więc reguła upnp kierowała na inny adres niż adres pc. Teraz już działa, mam port otwarty, ipv6 i śrdnią zaporę. Dałem adres tego konkretnego serwera statycznie a nie przez dhcp.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A, no to tak, oczywiście. Przy wystawianiu czegokolwiek na świat trzeba zacząć od upewnienia się, że to coś zawsze pod tym samym adresem będzie w LAN. Potem tylko kwestia przekierowania połączeń przychodzących - czy to konkretną reguła NAT/PAT czy to UPnP, i zwykle nie trzeba nic w zaporze ruszać.
Przy braku jakiegoś API grzebanie na piechotę w tej tablicy nie daje większych szans powodzenia, tryb "własnych" ustawień zapory w dodatku startuje w niejasnym, nieudokumentowanym stanie więc serdecznie odradzam zabawy na tym poletku.