- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jestem dziś 15.12.2023 po instalacji światłowodu. Mam teraz kilka pytań odnośnie zmiany ustawień routera:
-
Jak i gdzie na stronie konfiguracyjnej sprawdzić czy router ma najnowsze oprogramowania i jeśli nie, jak je uaktualnić?
- Czy zmienić nazwę i hasło potrzebne do zalogowania się na stronę konfiguracyjną routera, czy tego nie zmieniać?
- Gdzie na stronie konfiguracyjnej znajdę nazwę użytkownika oraz hasło(chodzi o coś takiego jak w Neostrada) i czy mogę dla użytkownika zmienić tylko hasło?
- Na stronie konfiguracyjnej routera, gdzie szukać parametrów światłowodu pytam z ciekawości?
Proszę o bardzo dokładną odpowiedź i wyrozumiałość 🙂
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@lukcio40 w menu znajdziesz zakładkę z numerem softu, ale sam nie wymusisz aktualizacji. Trzeba kombinować
Przy uruchomieniu modem pytał o to czy zmienić hasło do logowania. Jeśli nie zmieniałem, to masz defaultowe: na naklejce
W modemie nie znajdziesz hasła do neo, możesz poprosić o przysłanie SMS em na infolinii, ale to do niczego nie jest potrzebne jak korzystasz z FB. Po resecie sam je pobierze.
W menu znajdziesz, ale te parametry jak nie wiesz jak je odczytać, to niczego nie powiedzą. Zrób jedynie speedtest z poziomu menu i to jest najważniejsze
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 ustawienia routera-kilka pytań
Zaloguj się i przeklikaj przez wszystkie elementy menu a odpowiedzi na pytania znajdziesz sam. Lepiej na początek nie zmieniaj haseł.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 ustawienia routera-kilka pytań
Zobaczę na stronie konfiguracyjnej routera wszystkie elementy menu. Znalazłem wszystko o co pytałem. Użytkownik(nazwa) i hasło zostały z Neostrady. Hasła dostępu do routera nie będę zmieniał. Zmieniłem tylko nazwę sieci bezprzewodowej i hasło. Reszta fabryczna i router ma najnowsze oprogramowanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 6 ustawienia routera - kilka pytań
1. na stronie logowania do menu modemu masz wersję oprogramowania ( ewentualne aktualizacje odbywają się automatycznie):
2. zostaw tak jak jest, poza tym login to zawsze "admin", hasło można zmienić, ale po co?...
3. na trzeciej stronie z kolei (ta z trybikiem) klikasz zaznaczone:
i masz:
loginu nie zmienisz ale hasło już możesz, tylko znów, po co?
4. znów na stronie z trybikiem klikasz zaznaczone:
tam znajdziesz te informacje, poza tym przejrzyj na spokojnie wszystko i ewentualnie pytaj...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@lukcio40 w menu znajdziesz zakładkę z numerem softu, ale sam nie wymusisz aktualizacji. Trzeba kombinować
Przy uruchomieniu modem pytał o to czy zmienić hasło do logowania. Jeśli nie zmieniałem, to masz defaultowe: na naklejce
W modemie nie znajdziesz hasła do neo, możesz poprosić o przysłanie SMS em na infolinii, ale to do niczego nie jest potrzebne jak korzystasz z FB. Po resecie sam je pobierze.
W menu znajdziesz, ale te parametry jak nie wiesz jak je odczytać, to niczego nie powiedzą. Zrób jedynie speedtest z poziomu menu i to jest najważniejsze
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13napisał(-a)W modemie nie znajdziesz hasła do neo, możesz poprosić o przysłanie SMS em na infolinii, ale to do niczego nie jest potrzebne jak korzystasz z FB. Po resecie sam je pobierze.
@agat13 tu się z Tobą nie zgodzę, znajdziesz i co więcej po zmianie na inne na stronie przez konto MO, możesz je wpisać (jeśli będzie pomyłka modem nie zestawi połączenia, jeśli będzie dobrze wpisane połączy)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@slav72 trudno polemizować z faktami. Do tej pory chyba jakoś inaczej było...FB6 mnie zaskakuje w nowym sofcie
Z tą zmianą i wpisaniem hasła to dobry pomysł..
Trzeba jednak pamiętać o tym, że użytkownikownicy mają największy problem z jego znalezieniem po zapisaniu w wiadomym tylko dla siebie miejscu. Default jest wygodniejszy 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odnośnie ustawień routera tylko dla wifi wyłączyłem 5GHz,a dla 2.4GHz zmieniłem nazwę sieci i hasło.Nie zmieniałem hasła dostępu do routera,zostało domyślne,uytkownika i hasło mam z Neostrady,a sam router ma najnowsze oprogramowanie.
Dziękuję za odpowiedzi 🙂
Jak się czegoś nie wie warto zapytać
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@lukcio40 tak z ciekawości, czemu wyłączyłeś pasmo 5 GHz?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@lukcio40 uważam, że wifi 5GHz wcale nie przeszkadza, a nawet dla niektórych urządzeń w nie dużej odległości jest wiele szybsze i mniej zakłócane.
Poza tym SMART w modemie sam przełącza między sieciami... A to wygodne jest w użyciu. Warunek, sieci połączone, z tym u Ciebie nie będzie problemu nawet jak zmienisz ssid i hasło... Byle takie samo dla sieci było. Zaznacz połącz sieci i chyba będzie fajniej działało
- « Poprzedni
- Następny »