Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6 brak wifi 2.4 GHz a 5 GHz co jakiś czas rozłącza

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 23
  • 67
  • 0

Zależy jak odświeżę.

Zdjęcia z Wi-fi analizera.

Screenshot_2024-11-04-18-08-30-008_abdelrahman.wifianalyzerpro.jpgScreenshot_2024-11-04-14-39-30-368_abdelrahman.wifianalyzerpro.jpgScreenshot_2024-11-04-18-10-53-178_abdelrahman.wifianalyzerpro.jpg

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2221
  • 10635
  • 89

@RMKrysztofiak Zacznij od ustawienia na sztywno kanału 11 (nie używaj 40 MHz). 1 i 6 bardzo silnie zakłóci sieć Cudy. Sieciami poniżej poziomu -80 dBm się nie przejmuj.

• 23
  • 67
  • 0

Wczoraj udało mi sie tak ustawić wszystko że sieć 2.4 działała. Funbox twierdził że nie ma nowego oprogramowania jednak GUI było ewidetnie stare, niestety w nocy FunBox zaktualizował firmware choć w manualnym szukaniu twierdził ze nie ma nowego firmware i od dziś rana wszystko było na AUTO i znow nie działa sieć 2.4ghz. Zaczynam podejrzewać że to nowy firmware jest skopany i to orange jak zwykle lubi psuć nerwy swoim klientom.

• 23
  • 67
  • 0

Na 99% to wadliwe oprogramowanie FunBoxa6 bo znalazlem podobny temat z 2021 roku z identyczna sytuacją.

https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Funbox-6-brak-WiFi-2-4GHz/td-p/264537

Wczoraj oprogramowanie miało początek 02 i stare GUI a dziś jest 03 i nowe GUI.

Gdzie to zgłosić?

Wersja wadliwego firmware
SGF6-pl-03.04.13.17_20.04.21.1

Nowy firmware dodał WPA2 Personal i WPA3 Personal. Dawniej było tylko WPA2/WPA3 MIX.

• 23
  • 67
  • 0

Dziś znów podjąłem próby pomimo zgloszenia awarii. I nadal to samo Wi-Fi 2.4 wyłącza sie po jakiejś 1,5h pracy od resetu modemu i ponownej konfiguracji. Internet działa tylko po Lanie i Wi-Fi 5 GHz. Serio ktoś w Orange testuję firmware przed wypuszczeniem go? ba na 99% to firmware jest skopany i wątpię w to by ktoś celowo zagłuszał moją sieć. Jak mnie to wnerwi to wyłączę ten syf od Orange i po lanie podepnę router Wi-Fi, ba za każdym razem jak Orange wprowadza nowy modem to wczesniejszy zaczyna sie sypać.

Przyklad?

Przez kilka lat miałem FunBox3 który działał wyśmienicie jak tylko Orange wydało FunBox6 to nagle trójka zaczęła szwankować, po zmianie na FunBox6 wszystkio zaczęło znów działać ok i teraz to samo Orange wydaję FunBox10 i nagle szóstka zaczyna szwankować?

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 482
  • 2019
  • 11

@RMKrysztofiaknapisał(-a)

Serio ktoś w Orange testuję firmware przed wypuszczeniem go? ba na 99% to firmware jest skopany i wątpię w to by ktoś celowo zagłuszał moją sieć. 

@RMKrysztofiak  Serio nie wpadłeś na to, że gdyby to był skopany soft, to ten sam problem miałoby więcej niż jedna osoba? Raczej to problem,  hardwar'owy Twojego konkretnego egzemplarza.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6346
  • 25930
  • 216

Pomysł żeby uniezależnić swoje WiFi od sprzętu operatora jest bardzo dobry.

BTW FB3 ma się dobrze, nic się z nim nie dzieje, szczęśliwie żadnych aktualizacji już do niego nie ma i jest spokój. WiFi mam własne.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2380
  • 13133
  • 63

@RMKrysztofiak to przesiadka na FunBox 10 i będziesz miał trochę spokoju, nie prędko nowszy wypuszczą 😉

• 23
  • 67
  • 0

Serio dwa FunBoxy6 miały by tą samą wadę? po za tym dałem link do identycznego tematu z 2021 roku i wtedy to był wadliwy firmware. Skoro raz Orange skopało sprawę to i teraz też mogli? Tym bardziej że nowy firmware po raz pierwszy FunBox6 wgrał w nocy z 02 na 03.11.2024

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6346
  • 25930
  • 216

@RMKrysztofiaknapisał(-a)

Serio dwa FunBoxy6 miały by tą samą wadę?

...

Serio. To sprzęt z demobilu, nie nowy. Były też przykłady całych serii z podobnymi problemami (niekoniecznie akurat tymi, chodziło o piszczące cewki). Tu wystarczy jeden felerny kondensator. Oczywiście możesz też mieć rację że coś nie do końca tak poszło z aktualizacją oprogramowania. Tak czy siak nie powinno tak być a jedyna droga do naprawy to reklamacje. Albo zainwestować w obejście i oszczędzić nerwy.