Funbox 6 a rejestrator kamer

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 11
  • 26
  • 0

Witam, 

od zeszłego roku korzystam z Funboxa 6 połączonego do światłowodu 1Gb/s. Od funboxa mam wyprowadzoną skrętkę do switcha, do którego podpięty jest punkt dostępowy Tp-Link oraz rejestrator kamer. Rejestrator potrzebuje połączenia do internetu, abym miał przez chmurę podgląd (aplikacja na telefonie). Przez dłuższy czas taki układ działał, ale od jakiegoś czasu podgląd z kamer mam przez aplikację tylko, gdy jestem połączony z wifi Funboxa albo TpLinka. 

Starałem się rozwiązać ten problem, zmieniałem IPv6 na IPv4, ustawiłem statyczny adres IP dla rejestratora, dzwoniłem na infolinię, żeby odblokować porty, obniżałem firewall na niski itd, próbowałem tych ustawień w różnych konfiguracjach, nic nie pomogło. 

Wiem, że może to działać, bo działało przez jakiś czas. Problem w tym, że w żaden sposób nie mogę go zmusić do działania dalej;( 

22 ODPOW. 22

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2929
  • 13882
  • 129

@m3333 Reset do ustawień fabrycznych i wyłączenie konfiguracji z IPv6.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12105
  • 74

@m3333W jaki sposób wyłączyłeś IPv6? Jeżeli zaznaczyłeś tylko checkbox, to nie wystarczy. Musisz usunąć z loginu prefix /ipv6. I zrobić reconnect netu / reboot routera

• 11
  • 26
  • 0

Zmiany dokonywane zgodnie ze sztuką, nadal jednak bez zmian.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15595
  • 64174
  • 825

@m3333  czy rejestrator ma IP z DHCP i czy jest widoczny ze strony menu modemu? Może trzeba przypisać mu stałe IP? Warto sprawdzić, czy na wejściu rejestratora jest net 

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2929
  • 13882
  • 129

@m3333 Zrobiłeś reset do ustawień fabrycznych aby wyeliminować jakieś „zacięcie” w konfiguracji? W jaki sposób aplikacja łączy się z rejestratorem od zewnątrz, chmura producenta/po zewnętrznym IP/DynDNS i przekierowane ręcznie porty/UPnP?

• 11
  • 26
  • 0

@agat13 napisał(-a)

@m3333  czy rejestrator ma IP z DHCP i czy jest widoczny ze strony menu modemu? Może trzeba przypisać mu stałe IP? Warto sprawdzić, czy na wejściu rejestratora jest net 

W rejestratorze mogę włączać i wyłączać DHCP, gdy jest włączone, to mogę z menu dodać stały adres, już to sprawdzałem. Na wejściu do rejestratora jest internet. 

• 11
  • 26
  • 0

@Samotnick napisał(-a)

@m3333 Zrobiłeś reset do ustawień fabrycznych aby wyeliminować jakieś „zacięcie” w konfiguracji? W jaki sposób aplikacja łączy się z rejestratorem od zewnątrz, chmura producenta/po zewnętrznym IP/DynDNS i przekierowane ręcznie porty/UPnP?

Tak, reset do zera, konfiguracja od nowa itp. Aplikacja zapewne łączy się przez chmurę producenta, chociaż nie mam pewności, ponieważ w sieci wewnętrznej mam podgląd do kamer. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12105
  • 74

Padaj nazwę tej apki. Może ta "chmura" działa bezpośrednio z twojego rejestratora?

• 11
  • 26
  • 0

Aplikacja DVS Go, rejestrator DVS-IP2240W-8P.