Funbox 6 a braki zasilania

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 44
  • 152
  • 3

Cześć,

mam od pewnego czasu problemy z moim FB6 - po przerwach w zasilaniu blokuje on się i nie chce połączyć z internetem (biała, wolno migająca dioda @), nie działa DHCP, urządzenia nadają sobie APIPA i nie idzie wejść nawet do ustawień routera.

Niestety w mojej okolicy jak wyłączą prąd, to potem przez 2 godziny nim migają - mam wrażenie, że przy takich włączeniach i wyłączeniach najczęściej występuje problem.

Czy to jest standard w tych routerach, że przy takich przerwach za każdym razem muszę robić mu twardy reset, czy poprosić Orange o wymianę?

7 ODPOW. 7

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

@zajacp11  wyłącz go z prądu, odczekaj 5 minut, jak wystartuje normalnie to jest ok, a winne skoki napięcia. Jeśli nie to do wymiany.

• 44
  • 152
  • 3

Hej,

niestety nie daje to nic - każdy problem tego typu kończy się tym, że muszę przywracać go do ustawień fabrycznych - tyle dobrego, że ściągnąłem kopię ustawień... 😛

Jestem po prostu ciekaw czy ten typ tak ma, czy może moja sztuka jest tak niechętna do pamiętania.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

@zajacp11  mój Funbox 6 normalnie wstaje po braku prądu. Możliwe, że Twój już "tyle razy dostał", że się uszkodził

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

@zajacp11 Funbox to jedynie urządzenie sieciowe w sieci lokalnej? Czy masz coś jeszcze co może rozgłaszać IP?

• 44
  • 152
  • 3

@atlas_cudow Dooobraaa, to może mieć sens... mam tam trochę bajzel - serwer DHCP włączony w Funboxie, ale ustawiony zakres tylko pod trzy adresy - dla IPTV od Orange. Pozostały ruch idzie przez NAS z pihole. A do tego wszystkiego drugi router ustawiony w bridge (spoza Orange).

Wydaje mi się jednak, że problem nie polega na tym, bo ewidentnie w tej sytuacji Funbox ma problem ze skomunikowaniem się z Orange - MAX nie widzi podłączonego routera, dioda od internetu na routerze mruga wolno na biało. 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

Wiesz, Funbox ...,  że tak powiem to dość ograniczone urządzenie. Ogólnie sprawdź po prostu czy usterka występuje, jak do funboxa nie ma podłączonego niczego innego co może rozdawać IP z DHCP.  Max może nie widzieć routera bo nie ma łapie IP. A złapał IP z innego DHCP"a niż z tego z WAN to dalej może już nie próbuje autoryzować i efektem może być brak internetu. Oczywiście to tylko zgadywanie ale jestem zwolennikiem sprawdzenia rzeczy najprostszych, a potem wnikać dalej. Oczywiście nie wykluczam awarii samego routera. Dodam tylko, że w routerach ma duży wpływ czas wstawania interfejsów. Zwykle LAN wstaje pierwszy, a na końcu WAN. 

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3070
  • 14706
  • 135

@zajacp11 Przy takich problemach z zasilaniem już dawno powinieneś używać UPSa dla kluczowych urządzeń.