Nie można wyświetlić tego widżeta.

Funbox 6 - Wewnętrzny pomiar wysyłania nie działa.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2410
  • 9281
  • 35

@toleknapisał(-a)

@pirenej a wiesz czy w takim razie Funbox 10 ma też ten speedtest, bo jakby nie było jest jeszcze bardziej potrzebny/wskazany w usłudze 8Gbps. 

nie wiem, ale usługa z FB10 nie potrzebuje tego tak bardzo jak usługa z FB6, bo FB10 ma port (podobno tylko jeden) 10Gb, podczas gdy FB6 ma tylko porty 1Gb, więc więcej niż 1Gb (a w praktyce coś około 940Mb) na komputerze podłączonym kablowo nie pokaże.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 7
  • 16
  • 0

@pirenej Myślę że prędkość portu Funboxa 6 nie ma tu żadnego znaczenia gdyż na owym teście wynik pobierania u mnie wykracza poza 1000Mb/s a dokładnie to waha się on między 1060Mb/s a 1080Mb/s to jednoznacznie wskazuje na to że wewnętrzny speed test Funboxa mierzy prędkość łącza z pominięciem czynników takich jak port bo fizycznie było by nie możliwe otrzymać pomiar wykraczający poza 1Gb/s na Funboxie 6. To że wbudowany speed test działa inaczej potwierdzają również testy z zewnętrznych stron robione przez przeglądarkę na których prędkość pobierania faktycznie oscyluje w granicach 940/960Mb/s o których wspomniałeś.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7029
  • 28837
  • 230

No ale po co te oczywistości @RKI_91 ?

Testy na terminalu dają wynik najwęższego miejsca w połączeniu. Czyli portu rutera, w większości przypadków. Testy na ruterze dają wynik bez uwzględniania portu rutera, oczywiście. Dlatego dla usługi 2Gbps z FB6, żeby zobaczyć tą dwójkę test trzeba robić na ruterze. Dla uslugi 8Gbps test na ruterze i na terminalu powinien pokazać dokladnie to samo, bo połączenie terminala z ruterem może być szybsze niż łącze zewnetrzne. Jeśli koniecznie bawi cię wykonywanie tych testów,  to rozrysuj to sobie na kartce, będzie łatwiej zrozumieć. Ale na pewno masz ciekawsze rzeczy do roboty. Odpuść i wróć do tematu za kilka miesięcy.