- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 3.0 nie widzi drukarki HP LaserJet 1320 podpiętej do USB pomimo prawidłowej instalacji sterowników. Pomyślałem , że pewnie drukarka stara (jak ja) i funbox jej nie obsługuje. Ale nigdzie w sieci nie potrafię znaleźć listy drukarek obsługiwanych przez funboxa 3.0. Pomyślałem , że będę drukował przez print serwer i nie będzie problemu. Ale po podpięciu serwera również go nie widzę i nie mogę się na niego zalogować. Jeśli ktoś może mi pomóc to bardzo proszę o język zrozumiały dla emeryta z zabarwieniem humanistycznym 😉
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@akkaras musisz więc podłączyć po kabelku do serwera wydruku laptop lub komputer z ustawionym IP np. 192.168.0.2 i na serwerze wydruku zmienić IP na 192.168.1.10. Dopiero wtedy serwer wydruku będzie widoczny w Twojej sieci lokalnej po podłączeniu do FunBox-a.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 3.0 nie widzi drukarki HP LaserJet 1320 podpiętej do USB
@akkaras jaki numer IP posiada serwer wydruku oraz router FunBox?
Załóżmy że router FunBox ma numer IP 192.168.1.1, to serwer wydruku musi mieć IP 192.168.1.X, gdzie X to liczba z zakresu od 2 do 254, z wyłączeniem zakresu DHCP ustawionego w routera, żeby nie pojawiły konflikty IP.
Może dla serwera wydruku najlepiej ustawić IP 192.168.1.250, uniknie się wtedy konflikty IP.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Serwer ip 192.168.0.10 - nie da się na niego zalogować - tak jakby go nie było ;(
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@akkaras musisz więc podłączyć po kabelku do serwera wydruku laptop lub komputer z ustawionym IP np. 192.168.0.2 i na serwerze wydruku zmienić IP na 192.168.1.10. Dopiero wtedy serwer wydruku będzie widoczny w Twojej sieci lokalnej po podłączeniu do FunBox-a.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bardzo dziękuję- 😁 serwer działa. Zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś. Zmieniłem adres w ustawieniach serwera i funbox go zobaczył. Co prawda "pokopaliśmy się" po drodze z innymi adresami, ale ostatecznie dałem mu wysoki adres i zadziałał. Super, że na ludzi można liczyć. I jeszcze jedno .... dwóch orłów wcześniej poległo doradzając mi kupno nowocześniejszej drukarki. Jeszcze raz dziękuję za rozwiązanie.😀
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@akkaras cieszę się, że udało się ustawić serwer wydruku i drukarka działa. Bezawaryjnego korzystania 😉😎