- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam wszystkich na tym forum w moim pierwszym wpisie i proszę o wyrozumiałość i wskazówki, gdyby coś było nie tak.
Mam światłowód z routerem Funbox 2.0 i do niego mam podpięty własny router Asus RT-AC68U.
Problem polega na tym, że Funbox przydziela Asusowi wewnętrzny adres WAN IP, przez co nie mogę skonfigurować na nim funkcji DDNS (wyświetla się komunikat: "Router sieci bezprzewodowej aktualnie wykorzystuje prywatny adres IP WAN. Router ten może znajdować się w środowisku wielu NAT, a w tym środowisku usługa DDNS nie może działać."), a co za tym idzie serwera FTP itp.
Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, tzn. czy da się ustawić Funboxa tak, żeby Asus dostawał od niego publiczny adres WAN IP ???
Patrzyłem na zakładkę NAT/PAT w Funboxie, bo to chyba ona jest za to odpowiedzialna, ale wolałem nic tam nie zmieniać, bez konsultacji.
Dzięki z góry za pomoc.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@FrazesJak podłączyć przez ONT masz tu https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1005485/
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Funbox 2.0 i Asus RT-AC68U - problem z WAN IP
@Frazes A nie możesz pominąć Funboxa i wpiąć Asusa do ONTka ? Nie da się ustawić funboxa, żeby nadawał Aususowi publiczny adres IP. Funbox nie ma trybu bridge. Wepnij Asusa do ONT, ustaw połączenie PPPoE, login/hasło Neostrady i VLAN 35 na WAN. P.S. Jeżeli masz TV, to przestanie działać, ale jest wyjście - sam byś musiał pokombinować.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@FrazesMożesz zmienić w lan IP https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1011245
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Próbowałem podłączyć Asusa bezpośrednio do tego przetwornika (tam gdzie jest podłączony Funbox), ale pokazało mi wtedy tylko komunikat, że serwer DHCP dostawcy internetowego nie działa poprawnie...
Rozumiem, że to przez brak tych ustawień o których piszesz???
Dorzucam zdjęcie z panelu administracyjnego Asusa (rozumiem, że zakładka WAN jest właściwa???) i gdybyś mógł mi dokładnie opisać jak to ustawić (co gdzie wpisać i co zaznaczyć), to będę wdzięczny .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Anonimnapisał(-a)
@FrazesMożesz zmienić w lan IP https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1011245
Gdybyś mógł mi dokładnie opisać co i jak ustawić (tak jak pisałem wcześniej), to będę wdzięczny.
Ten router Asusa dopiero poznaję, bo niedawno go kupiłem (wcześniej miałem internet poniżej 100 megabitów i nie potrzebowałem takiego ) .
edit:
Trochę poszperałem i to nie o lan IP mi chodzi, a o WAN IP, tzn. nie chcę zmieniać wewnętrznych numerów ip w Asusie, tylko sprawić, żeby Asus dostał z Funboxa publiczne IP zamiast wewnętrznego.
Poczytałem trochę w innych miejscach i widzę, że w ogóle ustawienie innego routera, niż Funbox do współpracy z tym przetwornikiem światłowodowym nie jest takie proste i ktoś musiałby mi to dokładnie wyjaśnić...
Jeśli znajdzie się ktoś chętny, to będę wdzięczny .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Frazes Typ połączenia WAN musi być PPPoE. Wpisujesz login i hasło i następnie szukasz możliwości ustawienia VLAN. Wpisujesz 35 i śmiga. Oczywiście Asus podłączony do ONT(konwerter światłowód-skrętka).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@FrazesJak podłączyć przez ONT masz tu https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1005485/
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki .
Mam też inny pomysł jak to rozwiązać, bez podłączania Asusa bezpośrednio do przetwornika i grzebania się w tych ustawieniach.
Oczywiście jak wypróbuję ten pomysł i zadziała, to się nim tu podzielę .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja tylko z informacją, że skuteczna okazała się metoda z podłączeniem routera Asus bezpośrednio do przetwornika ONT i odpowiednia konfiguracja routera, tzn. typ połączenia WAN ustawiamy na PPPoE, jako dane użytkownika wpisujemy login neostrady (w moim przypadku bez dodatku "/ipv6" na końcu, bo z nim nie działa), hasło, zatwierdzamy, przechodzimy do ustawień sieci LAN, tam wchodzimy w ustawienia IPTV, wybieramy konfigurację ręczną i wpisujemy 35 w okienko, które dotyczy połączenia internetowego, zatwierdzamy i po przetworzeniu przez router nowych ustawień działa .
Zastanawiam się czy jest sens próbować to odpalić z ustawieniem "/ipv6" (niby ten router ma tą funkcję, tylko trzeba ją osobno konfigurować), daje to coś konkretnego???
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- « Poprzedni
-
- 1