- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pierwszy nmap lokalnie... drugi nmap to moje publiczne IP
Dalem regulke 631 "odrzuc" tymczasem na publicznym IP widnieje jako "open"
Aktualizacja softu mowi ze jest wszytko w najnowszej wersji
pytania:
1. Co jeszcze musze zrobic zeby port 631 sie zamknal na swiat i nie tylko ?
2. jak sie ma regula "odrzuc" do wewnetrzej sieci bo tu tez ciekawie - pierwszy nmap ?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pobieżna analiza logów wykazała atak "multicast flooding" - tyle multicast-u ze miałem freez przeglądarki na core i7 8 rdzeniowym 😕
Analiza reguł firewalla funboxa 3 wykazała że ja nim nie zarządzam - reguły są wpisane a ruch przechodzi bez problemu
Nie chce urządzenia nad którym mam pseudo kontrole
Zmienił się ciężar gatunkowy pytania z "czemu ten router nie działa" na "jakim routerem mogę funbox 3.0 zastąpić" wątek przeniesony na Byle router zamiast funbox 3.0
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 3.0 saegem... firewall "odrzuc" ... nie odrzuca
@Edward39 Czy próbowałeś usunąć tą regułę i dodać ponownie?
Proponuję po zapisaniu ustawień restart modemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 3.0 saegem... firewall "odrzuc" ... nie odrzuca
Moze doprecyzuje
Obraz zostal zrobiony po restarcie urzadzenia z nowymi regulami
Niedawno przesiadlem sie z i3 na i7
Korzystalem z internetu LTE z ktorym byly kosmiczne problemy - zero kontroli ruchu i kazdy sobie mogl do mnie "wjechac"
Pierwszy miesiac jestem uzytkownikiem swiatlowodu
reguly firewall-a ustawilem na "fabryczne" ale te najbardziej surowe
Niestety ogolna wydajnosc systemu byla watpliwa - i7 wolniejszy od i3 - w przegladarce
zrobilem tcpdump - dlaczego tak wolno targaja DNSy - strasznie duzo multicastingu
w weekend postawilem iptables + stubby (dns over tls) ... zmienilem reguly na uzytkownika ... DNS dzialal na klikniecie - tak jak bym sie spodziewal po i7 + 300Mbit w kablu
testowalem mozliwosci "wielu polaczen" moglem pobieraz 5 obrazow systemow jednoczesnie i jeszcze sobie muzy sluchac
ale....
jest troche zgrzytow:
1. Pierwszy raz w zyciu spotykam sie z sytuacja ze router nie realizuje ustawionej reguly x_O - strolowany firmware
2. Zmianom ulegly mozliwosci sieci
a) teraz probujac pobierac 5 obrazow systemow na raz pobieraja sie 2 jednoczesnie pozostale czekacja ... ja sie pytam na co ? 😕
b) nie jestem w stanie wykonac nmap 192.168.1.1 nawet przy wylaczonych iptables - wykrzacza sie niskopoziomowym bledem - teoretycznie mam otwarte tylko http/https i dns - dajej krzaki - co nie jest prawda - natomiast potwierdza ze troll buszuje po systemie
c) nie bardzo wiem co moge zrobic z routerem jako klient Orange majac trola w komputerze, ktory zrobil sobie furtke w routerze - bo tak to wyglada w tej chwili ?
Czy moze ktos na podstawie tak niewielu danych rozpoznaje sygnature ktory soft do robienia "kuku" lubi linuxowe avahi-daemon ?
Temat nadaje sie do przeniesienia na elektroda.pl <- sarkazm
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pobieżna analiza logów wykazała atak "multicast flooding" - tyle multicast-u ze miałem freez przeglądarki na core i7 8 rdzeniowym 😕
Analiza reguł firewalla funboxa 3 wykazała że ja nim nie zarządzam - reguły są wpisane a ruch przechodzi bez problemu
Nie chce urządzenia nad którym mam pseudo kontrole
Zmienił się ciężar gatunkowy pytania z "czemu ten router nie działa" na "jakim routerem mogę funbox 3.0 zastąpić" wątek przeniesony na Byle router zamiast funbox 3.0