FunBox 3.0 PING oraz dostęp z poziomu WAN do sieci domowej

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 18
  • 0

Witam wszystkich,

chciałbym uzyskać dostęp do mojej sieci domowej będąc w pracy. Niestety domowy FB nie reaguje na pingi z zewnątrz. Nie mogę również dostać się do sieci domowej z pracy uruchamiając FTP na porcie 22 (na FB mam otwarty port 22 i przekierowany z portu 22, poziom firewall średni)

Mam taką sytuację, że w telefonie będąc w pracy o dziwo mam dostęp do mojej sieci domowej.

Mam założonego DDNS na freedns afraid i mój qnap aktualizuje IP.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Nadal nie wiem co nie działa. I co ma do tego DNS. Adres IP się tak często nie zmienia, dla testów możesz go używać bezpośrednio, bez przechodzenia przez DNS. To by pokazało czy problem jest z rozwiązywaniem nazw, czy z blokowaniem ruchu.

@diehard123napisał(-a)

...

Przetestowałem zdalne połączenie z moim domowym QNAPem,

Ale w jaki sposób, czy tak jak jest opisane tutaj?

https://www.qnap.com/en-us/software/myqnapcloud

Home Assistantem,

Znowu, w jaki sposób, czy tak jak jest to opisane tutaj?

https://techwish.pl/blog/home-assistant-dostep-zdalny/

...

Problemy występują są na komputerach stacjonarnych (testowałem dwa komputery na odrębnych sieciach), gdzie nie mogę się połączyć zdalnie ze swoim domem.

...

To znaczy że w tych sieciach coś cię blokuje. Nie jest jasne który element połączenia jest blokowany, ale przedstaw swój problem administratorom tych sieci, na pewno będą w stanie ci to wyjaśnić.

Możliwe też, że na komputerach stacjonarnych nie masz tych samych narzędzi które masz w telefonie i którymi uzyskujesz "dostęp". Czy możesz sprawdzić "dostęp" z telefonu w tych problematycznych sieciach, czy nie możesz się tam zalogować do WiFi?

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

15 ODPOW. 15

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

Na 22 to chyba sFTP? Ale to w sumie bez znaczenia. Jeżeli masz dostęp  z telefonu, to raczej coś w firmie Ci blokują .

• 6
  • 18
  • 0

Wiesz co w innej lokalizacji też mam zablokowany dostęp do sieci domowej, ale z telefonu orange po sieci wszystko działa.

Czy FB odpowiada na pingi ale z WANu?

• 2843
  • 12105
  • 74

Nie mam pojęcia, ale zawsze możesz puścić pinga z telefonu, na którym działa połączenie. Są do tego aplikacje w Store.

• 6
  • 18
  • 0

no zainstalowałem na telefonie aplikacje "ping" i niestety nie pinguje.

Ale na telefonie mam zainstalowany program fermata auto i w pracy słucham muzyki z mojego qnapa zainstalowanego w domu przez port SFTP.

A czy FB odpowiada na pingi?

• 2843
  • 12105
  • 74

Ale o ile wiem , to qnap ma swoją infrastrukture dostępową. Ona nie wymaga ręcznego wypuszczenia portow. Tak przynajmniej mi się wydaje...

• 6
  • 18
  • 0

Na telefonie mam zainstalowanego Home Assistanta i również mogę się do niego dostać poprzez sieć WAN. 

Spróbuję w domu otworzyć port na osobne urządzenie i zobaczę czy widać go w sieci.

• 2843
  • 12105
  • 74

Te aplikacje nie wymagają nawet publicznego IP.  To działa, bo leci przez infrastrukture firmy trzeciej. Ty zdaje się , że dążysz do bezpośredniego połączenia. Tylko że pamiętaj, że sam dostęp do FTP to połowa sukcesu. Bo z takiego serwera nie da się słuchać muzyki bezpośrednio. Żeby odtworzyć utwór, musisz go najpierw pobrać. Do takiego celu służy smb. Najlepiej zrobić swój dostęp przez VPN, np tilescale lub zerotier.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

IMHO FB3 nie odpowiada na ping, nie w domyślnej konfiguracji. Ale mogę się mylić oczywiście.
Jeśli się uprzesz to dostęp uda ci się uzyskać, ale osobiście odradzam. Gra nie jest warta świeczki.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@diehard123Odpowiada na ping jak zaznaczysz tę opcję w konfiguracji zapory użytkownika.