- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam wszystkich,
chciałbym uzyskać dostęp do mojej sieci domowej będąc w pracy. Niestety domowy FB nie reaguje na pingi z zewnątrz. Nie mogę również dostać się do sieci domowej z pracy uruchamiając FTP na porcie 22 (na FB mam otwarty port 22 i przekierowany z portu 22, poziom firewall średni)
Mam taką sytuację, że w telefonie będąc w pracy o dziwo mam dostęp do mojej sieci domowej.
Mam założonego DDNS na freedns afraid i mój qnap aktualizuje IP.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nadal nie wiem co nie działa. I co ma do tego DNS. Adres IP się tak często nie zmienia, dla testów możesz go używać bezpośrednio, bez przechodzenia przez DNS. To by pokazało czy problem jest z rozwiązywaniem nazw, czy z blokowaniem ruchu.
@diehard123napisał(-a)
...
Przetestowałem zdalne połączenie z moim domowym QNAPem,
Ale w jaki sposób, czy tak jak jest opisane tutaj?
https://www.qnap.com/en-us/software/myqnapcloud
Home Assistantem,
Znowu, w jaki sposób, czy tak jak jest to opisane tutaj?
https://techwish.pl/blog/home-assistant-dostep-zdalny/
...
Problemy występują są na komputerach stacjonarnych (testowałem dwa komputery na odrębnych sieciach), gdzie nie mogę się połączyć zdalnie ze swoim domem.
...
To znaczy że w tych sieciach coś cię blokuje. Nie jest jasne który element połączenia jest blokowany, ale przedstaw swój problem administratorom tych sieci, na pewno będą w stanie ci to wyjaśnić.
Możliwe też, że na komputerach stacjonarnych nie masz tych samych narzędzi które masz w telefonie i którymi uzyskujesz "dostęp". Czy możesz sprawdzić "dostęp" z telefonu w tych problematycznych sieciach, czy nie możesz się tam zalogować do WiFi?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 3.0 PING oraz dostęp z poziomu WAN do sieci domowej
Na 22 to chyba sFTP? Ale to w sumie bez znaczenia. Jeżeli masz dostęp z telefonu, to raczej coś w firmie Ci blokują .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wiesz co w innej lokalizacji też mam zablokowany dostęp do sieci domowej, ale z telefonu orange po sieci wszystko działa.
Czy FB odpowiada na pingi ale z WANu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie mam pojęcia, ale zawsze możesz puścić pinga z telefonu, na którym działa połączenie. Są do tego aplikacje w Store.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
no zainstalowałem na telefonie aplikacje "ping" i niestety nie pinguje.
Ale na telefonie mam zainstalowany program fermata auto i w pracy słucham muzyki z mojego qnapa zainstalowanego w domu przez port SFTP.
A czy FB odpowiada na pingi?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale o ile wiem , to qnap ma swoją infrastrukture dostępową. Ona nie wymaga ręcznego wypuszczenia portow. Tak przynajmniej mi się wydaje...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na telefonie mam zainstalowanego Home Assistanta i również mogę się do niego dostać poprzez sieć WAN.
Spróbuję w domu otworzyć port na osobne urządzenie i zobaczę czy widać go w sieci.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Te aplikacje nie wymagają nawet publicznego IP. To działa, bo leci przez infrastrukture firmy trzeciej. Ty zdaje się , że dążysz do bezpośredniego połączenia. Tylko że pamiętaj, że sam dostęp do FTP to połowa sukcesu. Bo z takiego serwera nie da się słuchać muzyki bezpośrednio. Żeby odtworzyć utwór, musisz go najpierw pobrać. Do takiego celu służy smb. Najlepiej zrobić swój dostęp przez VPN, np tilescale lub zerotier.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli się uprzesz to dostęp uda ci się uzyskać, ale osobiście odradzam. Gra nie jest warta świeczki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@diehard123Odpowiada na ping jak zaznaczysz tę opcję w konfiguracji zapory użytkownika.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »