Nie można wyświetlić tego widżeta.

Fun Box 10 - tryb Bridge

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 6
  • 0

Fun Box 10 - tryb Bridge

Czy Orange planuje udostępnić tryb Bridge dla urządzenia FUN Box 10. jest mi to potrzebne do udostępnienia adresu WAN dla wewnętrznego routera( używam go ze względu na dużą liczbę urządzeń ponad 200 z związku z smart dom). Zadowoliła by mnie też opcja routing IP WAN-LAN port. Posiadam też działalność nierejestrowaną która nie umożliwia zawarcia umowy dla firm. Dlatego pytanie czy taka możliwość będzie dostępna dla klienta indywidualnego? Pozdrawiam Serdecznie 

Odwołam się też do rozporządzeniem UE 2015/2120 które jasno mówi że operator nie powinien blokować ani nakładać ograniczeń w zakresie korzystania z urządzeń końcowych. W przypadku routera UCG-Fiber od Ubiqiti w ekosystemie unifi, aby zastosować magic site VPN urządzenie musi mieć adres publiczny. Co jednocześnie ogranicza urządzenie końcowe jakim niewątpliwie jest router.

_________

* Scalenie wpisów - Bartłomiej

6 ODPOW. 6

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2536
  • 12041
  • 103

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2444
  • 9411
  • 36

Fun Box 10 - tryb Bridge

Onosząc się do pytania głównego, ponieważ Orange nie odpowie, odpowiadam: nie. Bo NIE. Dodam też poboczną nicniewnoszącą uwagę do smartdom. Zainteresowałem się tym dopiero niedawno i zacząłem kompletować gadżety. Kompletuję je jednak według zasady, że powinny być ogarnialne w zaciszu własnego domu, bez potrzeby chmurowania za Wielki Mur. Słowa kluczowe to zigbee, zigbee2mqtt, mosquitto i jeszcze kilka innych ... początkujący jestem.

• 4
  • 6
  • 0

Fun Box 10 - tryb Bridge

Tak używam zigbee, ale używam też urządzeń wifi/LAN np. Broker MQTT, Bramka Teede, Bramka HUE, Telewizor, pralka, lodówka, zmywarka i jeszcze mnóstwo innych urządzeń i serwerów. Nawet sama kwestia Pihole czy adgurad, to na FUNBOX 10, nie ma możliwość ustawienia lokalnego DNS. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 119
  • 375
  • 3

Fun Box 10 - tryb Bridge

Chcesz wymusić na Orange tryb mostu w FB10 przed podpisaniem umowy??. Powodzenia. Jedyne co usłyszysz, to że jak Ci się nie podoba to nie podpisuj umowy. 

• 4
  • 6
  • 0

Fun Box 10 - tryb Bridge

Już umowę podpisałem czekam tylko na montaż. 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2444
  • 9411
  • 36

Fun Box 10 - tryb Bridge

@kondi06napisał(-a)

Telewizor, pralka, lodówka, zmywarka i jeszcze mnóstwo innych urządzeń i serwerów. 

czasy stają się chmurne, kondycja chmury nieprzewidywalna, mnóstwo różnych urządzeń może przestać być smart