Nie można wyświetlić tego widżeta.

Czy operator może zmuszać do używania tylko swojego routera?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 28
  • 72
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

@MrPepkaPrzede wszystkim przepraszam, że wziąłem Cię za kobietę.

Po 2 z załączonego tekstu nic nie wynika.  A jeżeli uważasz inaczej to hmmm, trudno.  Możesz zacząć walczyć w sądzie ze wszystkimi operatorami ;). Swoją mogłeś też przytoczyć konstytucję:).

A tak serio, to o publicznym IP nic tam nie ma. Bez publicznego IP bez problemu osiągniesz wszystkie założenia twojego postu.

Spoko luz

Co do publicznego IP to tak jak pisałem to, że wprost nie ma tam zdania "publiczne IP" nie znaczy, że rozporządzenie i tego nie reguluje. Jeszcze raz zacytuję ten punkt 6
(6) Użytkownicy końcowi powinni mieć - za pośrednictwem usługi dostępu do internetu - prawo dostępu do informacji i treści oraz ich rozpowszechniania oraz prawo do korzystania i udostępniania, bez dyskryminacji, aplikacji i usług.

Kluczowym tu jest "prawo dostępu do informacji i treści oraz ich rozpowszechniania oraz prawo do korzystania i udostępniania, bez dyskryminacji, aplikacji i usług." i to się nie tyczy tylko i wyłącznie postów na FB, Insta czy tu na forum, to się tyczy też wystawiania swoich urządzeń, usług na świat, a nie mając publicznego IP nie możesz tego zrobić. I nie mówię tu o skorzystaniu z jakiegoś VPN (które w myśl tego rozporządzenia jest dodatkową usługą) tylko o braku publicznym IP od operatora, a to czy public IP to będzie IPv4 czy IPv6 to bez znaczenia

I nie muszę walczyć ze wszystkimi operatorami gdyż pozostali operatorzy (nie licząc małych wyjątków 😉 ) nie mają problemów z public IP czy tym aby dać osobny ONT (albo przełączyć swój router w bridge)

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7153
  • 29257
  • 232

Dyskusja po AMA o Funboxie 10 i rozróżnieniu modeli z Wi-Fi 6E oraz Wi-Fi 7

Przykro mi że nikt nie podziela twojej interpretacji prawa. Tak bywa.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 1239
  • 5031
  • 25

Tylko akurat Orange jako jeden z nielicznych daje publiczne IP.   Orange daje możliwość odblokowania prawie wszystkich portów.  A jeżeli świadczysz obsługi hostingowe lub serwerowe, to powinieneś wykupić ofertę dla firm.

Niestety nadinterpretacja twoja wykracza poza granice mojej świadomości.

• 28
  • 72
  • 0

@j131napisał(-a)
Przykro mi że nikt nie podziela twojej interpretacji prawa. Tak bywa.

To Twoje zdanie. Znam parę przypadków gdzie ludzie po wywalczeniu osobnego ONT z Funboxem powołując się na to rozporządzenie odsyłali Funboxa do salonu i normalnie składali reklamację związaną z naliczaniem opłaty za dzierżawę Funboxa i im Orange to anulowało

A co do publicznego IP to jedynie T-Mobile i Play go nie oferują chociaż jeśli chodzi o T-Mobile to znam parę przypadków kiedy to po reklamacji ludzie publiczne IP dostawali, poza tym mało osób wie jak walczyć o swoje prawa dlatego sporo operatorów robi co chce

• 1239
  • 5031
  • 25

To walcz o swoje prawa. Trzymamy kciuki. Najbardziej jestem ciekawy, jak właściciele FB10 podłączą ONT, który ma WAN tylko na złączu optycznym 🙂

• 28
  • 72
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Tylko akurat Orange jako jeden z nielicznych daje publiczne IP.   Orange daje możliwość odblokowania prawie wszystkich portów.  A jeżeli świadczysz obsługi hostingowe lub serwerowe, to powinieneś wykupić ofertę dla firm.

Niestety nadinterpretacja twoja wykracza poza granice mojej świadomości.

No i super, że daje, a byłoby jeszcze lepiej gdyby umożliwił chociaż przełączenie Funboxów w tryb bridge bo ONT osobne póki co można mieć tylko do netu 300 Mb, 600 Mb i 1 Gb. Super, że da się odblokować prawie wszystkie porty, ale szkoda, że można to robić tylko na Funboxie (a nie, chwila. Przecież można użyć DMZ czyli wszystkie porty z Funboxa przekierować do routera co nadal nie rozwiązuje problemu braku publicznego IP na własnym routerze). Tak więc gdybym miał możliwość pełnej kontroli nad swoją siecią domową to wtedy dopiero byłbym usatysfakcjonowany

No i czemu mam brać ofertę dla firm skoro oferta dla klientów indywidualnych nie wyklucza możliwości skorzystania z jakiegoś hostingu (a przynajmniej regulamin tej oferty)?

@atlas_cudownapisał(-a)

To walcz o swoje prawa. Trzymamy kciuki. Najbardziej jestem ciekawy, jak właściciele FB10 podłączą ONT, który ma WAN tylko na złączu optycznym 🙂

Jak dostanę od Was poparcie przed urzędami i operatorem to spoko 😛
Opcje tu są 2:
1. Osobny ONT
2. Tryb bridge w FB10

Właściciele FB10 będą zainteresowani więc raczej 2 opcją

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 101
  • 314
  • 3

Ciekawe że tylko Ty znasz takie osoby....

Najpierw wypisywałeś te bzdury na forum UPC gdzie zostałeś wyśmiany przez ludzi, więc teraz przychodzisz tutaj. Jestem pewny że na forach innych operatorów też wypisujesz te dyrdymały o łamaniu przez nich prawa.

• 1239
  • 5031
  • 25

@MrPepka Odblokować wszystkie porty możesz na każdym routerze. Musisz uzupełnić wiedzę, abyś mógł merytorycznie podnosić głos.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7153
  • 29257
  • 232

No jak już powołujemy się na znajomości, to panie kogo ja nie znam i czegom nie widział...
A na poważnie to nikt nie będzie walczył z wiatrakami, nie z takimi argumentami. Don Kichot miał lepsze (argumenty), IMHO.

• 28
  • 72
  • 0

@Rbejnapisał(-a)

Ciekawe że tylko Ty znasz takie osoby....

Najpierw wypisywałeś te bzdury na forum UPC gdzie zostałeś wyśmiany przez ludzi, więc teraz przychodzisz tutaj. Jestem pewny że na forach innych operatorów też wypisujesz te dyrdymały o łamaniu przez nich prawa.

Jakie bzdury wypisywałem i kto mnie wyśmiał? Pokaż screeny

@atlas_cudownapisał(-a)

@MrPepka Odblokować wszystkie porty możesz na każdym routerze. Musisz uzupełnić wiedzę, abyś mógł merytorycznie podnosić głos.

Trzeba mieć publiczne IP na routerze aby odblokować porty tak więc przyganiał kocioł garnkowi

@j131napisał(-a)
No jak już powołujemy się na znajomości, to panie kogo ja nie znam i czegom nie widział...
A na poważnie to nikt nie będzie walczył z wiatrakami, nie z takimi argumentami. Don Kichot miał lepsze (argumenty), IMHO.

No ja akurat mam namacalne przypadki gdzie ludzie sam ONT mają bez Funboxa którego zwrócili do salonu. Chcesz to Ci na priv mogę nawet wysłać namiary do jednej z takich osób i wtedy zweryfikujesz to co piszę. Deal?