WebApi bramka SMS

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 13
  • 44
  • 0

WebApi bramka SMS

Elo, 

Czy aktualnie w Orange (będąc klientem: światłowód+GSM) można darmowo wysyłać SMSy przez jakieś API z komputera/oprogramowania? Chodzi o kilkanaście sztuk dziennie.

14 ODPOW. 14

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

WebApi bramka SMS

• 13
  • 44
  • 0

WebApi bramka SMS

Dziękuję za odpowiedź. Jest coś darmowego? Widzę że wszystko jest komercyjne i brak cennika. Kiedyś była bramka z której korzystałem darmowa do kilku sms dziennie dla klientów orange. Aktualnie używam bramki hardwarowej z komendami AT i chciałbym wyrzucić modem zanim zaczną się problemy z 2G i dostępem do modemów.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

WebApi bramka SMS

@robja kiedyś było, obecnie Orange od 28 lipca zrezygnował i już nie będzie dostępne. Komercyjne na pewno jest płatne. 2G jeszcze będzie dostępne około 5 lat.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

WebApi bramka SMS

@robjaDo sms możesz używać również modemów na PCIE, a te są cały czas dostępne. Nawet ostatnio sam kupiłem LTE cat 12.  Inna sprawa, że jeszcze długie lata miną, zanim 2G będzie wyłączane.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

WebApi bramka SMS

To prawda. Za dużo jest obecnie urządzeń komunikujących się na 2G, aby operator zrezygnował z tej technologii. 

• 13
  • 44
  • 0

WebApi bramka SMS

Dziex, Mam oprogramowanie serwerowe bramek Hardwarowych pod Raspberry PI więc jestem uzależniony od portu USB. Używam 'legendarnych' paluchów huawei 3131 ale 2g wymaga bardzo dużej mocy i są problemy z zasilaniem RPI. W dobie światłowodów, 5G idealnie by było migrować Hardwarową bramkę do Softwarowego API. PS> Wyłączeniami 2G straszą od 10 lat.. A z drugiej strony znasz lepszy sposób na to żeby coś jeszcze sprzedać w branży GSM? Wyłączasz 2G i masz pierdyliony nowych klinetów na 'certyfikowany' własny sprzęt ;). Tak jak 'zmowa' Twórców oprogramowania i Hardwaru Komputerowego ;).

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

WebApi bramka SMS

• 13
  • 44
  • 0

WebApi bramka SMS

@ketrasaArtur napisał(-a)

@robja kiedyś było, obecnie Orange od 28 lipca zrezygnował i już nie będzie dostępne. Komercyjne na pewno jest płatne. 2G jeszcze będzie dostępne około 5 lat.

Dziękuję za info, czyli temat został zakopany :(. Zostaje bramka HW+SIM za dodatkowe 9PLN za miesiąc od Orange. Personalnie uważam że to Regres Technologiczny, bo każdy operator udostępniał darmowe Bramki API SMS dla klientów. Korzystałem też testowo z bramek API USSD od orange ale pewnie jest podobnie i zostały skomercjalizowane ;).

@Glut napisał(-a)

@robja  może spróbuj:

https://www.smsmode.com/en/free-sms-api/

dziękuję za informacje, Z tego co widzę to FREE znaczy płatne za każdy SMS ;). Ciekawe czy Rodzima Konkurencja Pomarańczowych także zrezygnowała ze swoich bramek api SMS ;)?

_______

* Scalenie wpisów - Bartłomiej

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

WebApi bramka SMS

Ale żeby korzystać z api też trzeba mieć jakieś połącznie z netem... Więc co to za różnica , czy wysyłasz przez AT czy przez sieć?