- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Grupa Kapitałowa w zgodach
Tylko w jednym miejscu, a mianowicie w siódmej zgodzie "Zgoda na udostępnienie moich danych osobowych innym podmiotom wchodzącym w skład Grupy Kapitałowej Orange Polska" są wyszczególnione (m.in) cztery podmioty. Czy klient będzie mógł poznać pozostałe podmioty, czy zdaniem operatora, to powinno wystarczyć? Jak mają się do tego zapisy w RODO? Ze względu na niejasną dla mnie sytuację, odczuwam pewien dyskomfort, ponieważ w innych zgodach przewijają się wyrażenia podmiotów z Grupy Kapitałowej i w związku z powyższym, interpretować można to na różne sposoby. Proponuję to jako chęć zgłoszenia pomysłu w aplikacji, by przed zgodami może w formie tagu spoilera (tak to się nazywa?) dookreślić wszystkie podmioty i będzie wszystko jasne. Jak coś napisałem niefachowo, to proszę moderatorów o korektę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85, zgoda co do fuzji podmiotów i zmian, które trzeba by dobrowolnie i samemu dokonywać, bo taką możliwość masz zawsze po wejściu w aplikację. Natomiast treść zgód, a więc co komu z podmiotów z grupy wolno, a co nie, wzbudza wątpliwości interpretacyjne u mnie. Jest to tak sformułowane, że niektóre ze zgód są ściśle ze sobą powiązane, ale wpięte w zgody podmioty niekoniecznie zachęcają do wyrażenia zgody. Powinny być, moim zdaniem, rozdzielone zgody na te z obsługą klienta przez operatora w zakresie stricte jego usług i na te powiązane, a wykonywane w imieniu operatora w ramach Grupy Kapitałowej. Albo chociaż jedna zgoda, która obejmuje swym zakresem rabaty, faktury, czy usługi, w ramach których konieczne jest przetwarzanie danych osobowych do świadczenia tychże usług. Ja w tych zgodach widzę misz-masz, taką pajęczynę, w której zerwana nitka stresuje pająka. A przecież nie możesz być bezdusznym i nie ufać operatorowi w zakresie jego dowolności w stosowanych zapisach. Język prawniczy rozstrzygłby te niejasności.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Poczekam, może ktoś z zaplecza się wypowie, bo być może to skomplikowana materia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A ja się upieram, że jest. "Bombardacja" smsów np. nie jest firmowana przez logo operatora. Jak nie wyrazisz zgody, to się uspokaja.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Popatrz też z drugiej strony że sms jest tańszy niż mail lub wysłanie tradycyjnego listu. A ileś tam jest spamu.
Zawsze w tym wszystkim chodzi o kontrolę. Osobiście nie mam z tym problemów. Kiedyś miałem problemy z Mobiltekiem ale znalazłem wpływową osobę w tej firmie i pozbyłem się smsów.