- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiana dostawcy internetu stacjonarnego po wejściu w życie PKE
Witam. Początkowo myślałem, czy nie odkopać mojego starego wątku, niemniej dla porządku (obecnie obowiązują już nowe przepisy) stwierdziłem, że wolę sprawę opisać w nowym wątku. Za miesiąc kończy się moja umowa z Orange. W grudniu podpisałem umowę z nowym operatorem, przy zawieraniu umowy wyraźnie zaznaczyłem, że chcę to zrobić z zachowaniem ciągłości usługi w formie jej przeniesienia (tak, jak to przewidziano w nowych przepisach). Przy zawieraniu w/w umowy nie dostałem wniosku, który miałem dostarczyć Orange jako dotychczasowemu operatorowi - powiedziano mi, że cały proces (w tym wypowiedzenie) obecnie odbywa się automatycznie, tak jak ma to miejsce przy przenoszeniu numeru komórkowego. Mimo wszystko ani u nowego operatora, ani w salonie Orange nie dostałem jasnej odpowiedzi, czy wypowiedzenie powinienem złożyć sam, czy też faktycznie cała procedura odbędzie się "płynnie" i automatycznie. W związku z tym chciałbym zapytać, czy ktoś z Was po wejściu w życie wspomnianej w tytule ustawy przenosił usługi z Orange gdzie indziej, jeżeli tak, jak to wyglądało? Dodam że na mojej ulicy infrastruktura to Orange bis, czyli Światłowód Inwestycje. Będę wdzięczny za odpowiedzi 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Monnqx nikt się nie bawi w przenoszenie usług (pomijam przenoszenie numerow).
Jak w grudniu podpisałeś nowa umowę to w orange juz powinien być wniosek o przeniesienie. Dowiadywałeś się czy wpłynął?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Monnqx automatycznie się nie dzieje. Musisz złożyć wniosek w salonie, telefonicznie czy przez internet że chcesz przenieść usługi pod inny adres. Operator sprawdzi możliwości techniczne i da Ci odpowiedz czy można czy nie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzwoniłem na infolinię. Konsultantka powiedziała, że nie zagłębiała się w PKE oraz że "jedyne co może sprawdzić to status wniosku o przeniesienie, ale numeru komórkowego", natomiast nie ma możliwości sprawdzenia czegokolwiek co do usługi stacjonarnej. No nic, w tej sytuacji najwyżej udam się do salonu, może tam trafi się ktoś bardziej w temacie i będzie w stanie to sprawdzić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Monnqx jak nie może sprawdzić? Ludzie w całej Polsce codziennie przenoszą telefon czy internet na inny adres to jak nie może sprawdzić? To co to była infolinia dla telefonii komórkowej hehe. Chyba że Ty jeszcze nie zgłosiłeś że chcesz przenieść usługi na inny adres?
Ps. Może więcej dowiesz się u tego operatora do którego chcesz się przenieść.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
https://www.orange.pl/omnibook/zmiana-dostawcy-uslugi-internetu#
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tym się właśnie kierowałem, dlatego u nowego dostawcy dopytywałem o ten papierowy wniosek, na co usłyszałem że obecnie taki wniosek nowy dostawca przesyła dotychczasowemu elektronicznie (co miałoby oparcie w PKE, art bodaj 321). No nic, na razie pójdę zarówno do salonu nowego opa jak i do Orange, infolinia ani w jednym ani drugim przypadku nie okazała się dotychczas pomocna (konsultanci najwyraźniej nie wiedzą w ogóle o takiej procedurze, jedyne na co "nakierowują" to przeniesienie numeru), mam nadzieję że coś uda się ustalić. Niemniej dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi, mam nadzieję że sprawę uda się doprowadzić do szczęśliwego finału 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marder tu nie chodzi o przeniesienie usługi z adresu A na adres B. Autor tematu chce przenieść usługi od jednego operatora do drugiego zachowując ciągłość korzystania z usług 🙂
Więcej z tym biegania i zabawy ale może niektórym się nudzi 😛
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Obawiam się, że może być Ci trudno oczekiwać odłączenia usług przez Orange, w przypadku gdy nowy operator nie dał Ci pełnomocnictwa do podpisu.
Zamiast biegać od jegnego do drugiego opa, nie łatwiej byłoby Ci złożyć wypo w orange i umówić instalację u nowego na ten sam dzien lub dzień wcześniej? Nie powinno być problemu, o ile ci operatorzy nie współdzielą infrastruktury.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »