- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wymiana starego kabla ADSL
Witam, chciałbym wiedzieć czy istnieje możliwość samodzielnej lub poprzez Orange wymiany doprowadzonego kabla ADSL z puszki którą mam obok domku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@radek64Możesz sam jak potrafisz albo to zgłosić przez BOK
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakieś koszty wymiany / podłączenia ? Mam bardzo stary kabel umożliwiający jedynie przesył 8Mb/s. Chciałbym wymienić na nowszy by dało radę podłączyć przynajmniej 20 Mb/s
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@radek64Musiał byś wymienić aż do centrali a nie jak napisałeś wcześniej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli nie ma co liczyć raczej. Niestety nie wiem co dokładnie było robione na mojej ulicy wiem, ze od centrali leci te 20 Mb/s tak mi mówił kiedyś technik gdy próbował naprawić połączenie.
Wiem też, że na mojej ulicy był zmieniany raz kabel ale dziadkowie nie zgodzili się na zmiane starego kabla wtedy...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rozmawiałem z obsługa z Orange... Niestety mam dodatkowy problem ponieważ jedynie korzystam z linii Orange a faktyczne usługi opłacam w T-mobile i to tam powinienem zgłosić coś takiego później oni do Orage itd... Czyli jak zwykle niekończąca się historia o ile ktoś coś w tym kierunku zrobi
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wymiana fragmentu linii pewnie nic nie poprawi, trzeba zrobić pomiar ile jest na tz. słupie i wtedy zadecydować. Linia jak najkrótsza i jak najmniej połączeń, wtedy jest najlepsza.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Takie pomiary robił technik u mnie jakieś poł roku temu gdy traciłem pakiety danych. Chodzi tu raczej o ten niewymieniony kawałek kabla od puszki do domu.
Bo jeżeli do puszki idize normalnie te 20 Mb/s a od puszki idzie stary kabel o ograniczonej przepustowości to nic więcej nie da się zrobić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na forum nie widać. Dwudziestki to raczej niema na słupie w adsl, bo centrale byłoby widać można powiedzieć, że z okna. Długość i jakość linii ma znaczenie. Technicy to wiedzą jaki rejon powinien mieć prędkość, także tylko kontakt z technikiem i ewentualne z nim się dogadanie ma sens.