- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tragiczny upload - światłowód
@summerz Przewód pomiędzy FB a ONT wymieniałeś dla testu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, testowałem dwa inne kable i wyniki takie same.
Test sprzed chwili 😓 Do tego czuje, że strony internetowe zaczęły się chwilę dłużej wczytywać... download niby trzyma sie na 600Mbps.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A speedtest na samym ruterze cały czas wygląda w miarę dobrze, czy też wychodzi tragicznie? Bo jeśli test na ruterze wygląda dobrze, a w LAN upload siada to na 100% uszkodzony jest ruter i nadaje się tylko do wymiany. Ale jeśli upload na ruterze też jest problematyczny to może być coś z kablem od rutera do gniazdka światłowodowego; tak czy inaczej sam nic nie zrobisz. Nie bój się straszenia 130PLN, oni tak zawsze straszą.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)
@summerz,
a w LAN upload siada to na 100% uszkodzony jest ruter i nadaje się tylko do wymiany
Co do tego stwierdzenia mam duże wątpliwości, ale zobaczymy jak będzie.
Diagnostyka Orange działa w oparciu o komunikacje między FB a operatorem. FB pokazuje prędkości prawidłowe, to Orange mówi, że wszystko OK.
A wystarczy podłączyć inny router niż FB, a Max usilnie wysyła darmową wizytę technika, pomimo, że wszytko jest OK. Także nic nie jest zero-jedynkowe. To 130 zł to taki straszak, żeby klient 100 razy się upewnił, że technik jest konieczny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na routerze wychodzi tak.
No nic, będę czekał na techników i zobaczymy wtedy co i jak.
Dziekuję jeszcze raz za wszystkie rady.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak na FB jest prawidłowo to nie może być coś w górę siedzi tylko w dół w stronę użytkownika. Albo coś z LAN-em w FB jak napisał @j131, może coś przestawione jest, albo coś z kompem u kolegi (karta sieciowa, zła konfiguracja w Windows itp). Warto też kabel sprawdzić łaczący FB z kompem. Może jeden pin się wygiął albo nie dociska, uszkodzona żyła.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@summerz Na teście z FB powinieneś mieć 110-115 a nie 86.
PS Wymiany patchcorda Ci nie proponuję bo i tak pewnie nie masz zapasowego.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marderA nie przyszło Ci do głowy, że FB speed test robi do najbliższego serwera Orange? A jak ruch wychodzi za styk sieci do już jest lipa? Tu kluczowym elementem jest to, kto jest właścicielem infrastruktury. Obawiam się , że jest nim lokalny operator, który został przejęty przez Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow Gdyby tak było to już byśmy mieli awarię masową bo wszyscy klienci którzy na ten serwer wchodzą mieli by identyczne problemy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oczywiście. Masz 100% rację. Ale pozwól, że napiszę 1 rzecz. Rok temu miałem bardzo podobną sytuację. Tylko ja usilnie zgłaszałem usterkę. 2 razy byli technicy i na ich pomiarach wychodziło, że ok i do widzenia. Po kilku dniach zadzwonił do mnie ktoś z Orange. Ten ktoś był bardzo rzeczowy i ogarnięty. Powiedziałem mu szczegóły usterki. On od razu wiedział o co chodzi ale przyznał, że tylko ja to zgłaszałem. Problem był właśnie na gdzieś wyżej.... Nikt nie zgłaszał a usterka była globalna.
Co ciekawe u mnie padał zarówno upload jak i downlad. 80% ludzi pewnie ma totalnie wywalone na upload. Net przecież "działa".