Stałość prefixu IPv6 w Orange – jak to działa?

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 85
  • 326
  • 0

Stałość prefixu IPv6

Kiedyś oglądałem wykład pracowników Orange Polska o tym jak zostało zaimplementowane IPv6 w Neostradzie 🙂

https://youtu.be/vnYxevtQuzw

Jest też wykład o IPv6 w sieci mobilnej.

https://youtu.be/Y0G5PTtZjTM

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Stałość prefixu IPv6

Jak jest zaimplementowane to ja wiem. Bardzo fajnie działa, to też wiem. Ale jakie są zasady przydzielania adresów to nie wiem.

W tym historycznym materiale padają pytania o stałość prefixu i pada odpowiedź że będzie stabilny pod warunkiem użycia tego samego serwera. Potem co prawda prowadzący dodaje, że raz na dwa miesiące(?) i tak prefix się zmieni, ale nie wiadomo właściwie dlaczego. W praktyce da się spróbować wymusić połączenie z tym samym serwerem, to powinno "ustabilizować" prefix, ale nie jest rozsądne, ponieważ może się wtedy w ogóle nie udać nawiązać połączenia. Zresztą temat prefixów jest tam marginalny, narracja skupia się na implementacji DSlite, samo IPv6 jest dane niejako z góry (czyli już stabilnie skonfigurowane). Ponadto sytuacja mogła się zmienić; wtedy planowali trzy serwery AFTR, teraz jest ich dziesięć. Podobnie może być z serwerami zestawiającymi sesje PPPoE, tymi odpowiedzialnymi za przydzielanie prefixów. Jest ich co najmniej kilka i wszystkie są osiągalne dla każdego klienta. Ogólnie odnoszę wrażenie że znaczna część założeń tej konfiguracji została zaimplementowana na urządzeniach końcowych użytkownika - stąd pewnie polityka zniechęcania do stosowania własnegos sprzętu. Przykładem jest wymuszanie DSLite dla klienta indywidualnego, a dopuszczenie prostszej konfiguracji DS tylko dla biznesu. To, IMHO jest wymuszone tylko w oprogramowaniu FunBoxów, nigdzie indziej. W kontekście DSlite w materiale jest wspomniane ograniczenie do zestawiana maksymalnie trzech tuneli DSlite, ale rozumiem że chyba chodzi o trzy tunele do jednego AFTR na raz, bo kiedy próbowałem zestawiać połączenia testowe to po jednym tunelu do każdego z dziesięciu AFRT udawało się zestawić. Nie eksplorowałem tego szczegółowo bo mi to niepotrzebne, ale trochę to nieprecyzyjne lub po prostu nieaktualne - minęło dziesięć lat...
Reasumując: zmiana prefixu może świadczyć o jakiejś zmianie konfiguracji sieci po stronie operatora, albo o przejściowym(?) niedomaganiu któregoś z elementów. Osoby testujące mogą zwrócić uwagę na to z jakim serwerem rozmawia ich klient w czasie negocjacji sesji/PD, i czy prefix czasem nie jest stały dla pary DUID/serwer. Obie rzeczy da się ustalić.

• 8678
  • 35100
  • 293

Stałość prefixu IPv6

Na marginesie głównego tematu, w materiale wspomniany jest jeden szczególny aspekt konfiguracji sprzętu klienta. Chodzi o problem MTU. W kontekście właśnie implementacji DSlite prowadzący wyjaśnia, że trzeba było(?) MTU zwiększyć "o 40".

To wyjaśnia dlaczego FB mają na pierwszy rzut oka dość egzotyczne MTU 1540. Co ciekawe, najwyraźniej z powodów implementacyjnych (po stronie FunBoxa czy też protokołu ppp?) takie MTU jest negocjowane jeszcze zanim typ sesji zostanie ustalony (bo to jest dopiero "ujawniane" po loginie). Tym samym, nawet jeśli sesja jest w IPv4 i zupełnie nie potrzebuje takiego dużego MTU, to i tak taki jest stosowany. Tak to wygląda w szczegółach (podgląd z wiresharka na negocjację przez FB3 sesji PPPoE, która ostatecznie okaże się sesją IPv4).

j131_0-1752317286971.png

PS. Dla tych, którzy chcą to ustawić "od podszewki", wyjaśnienie jakich wartości należy użyć a kolejnych interfejsach "po drodze" jest ładnie zastawione na końcu tej strony:

https://idea.popcount.org/2023-04-01-orange-ftth-and-ipv6---part-two/

Prowadzący wspomnianą prezentację także wspomniał (choć ledwo-ledwo), że to nie jest standardowa wartość i wymagała trochę gimnastyki. W praktyce tak, żeby to zaimplementować np. na linuxie trzeba przekompilować klienta ppp (w linuxie jest to najczęściej rp-pppoe i nie jest to jakoś szczególnie trudne).

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

Stałość prefixu IPv6

IPv6 to nie prefiks tylko protokół. Prefiksy są przy numeracji 🙂

• 8678
  • 35100
  • 293

Stałość prefixu IPv6

@mardernapisał(-a)

IPv6 to nie prefiks tylko protokół. Prefiksy są przy numeracji 🙂

Niejednemu psu Burek na imię. Akurat lepszego polskiego terminu na to "coś" nie widzę.

RFC3633 używa terminu "prefix". Orange zaimplementował ten RFC dość literalnie i niemal spartańsko. Nic istotnego poza właśnie delegacją "prefixu" nie jest w sesji PPPoE ustawianej pod IPv6 robione.

https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc3633

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

Stałość prefixu IPv6

Trzymajmy się może oficjalnie używanej i zaakceptowanej nazwy a nie jakiś wytycznych w dokumentacji z ponad dwóch dekad. 

• 8678
  • 35100
  • 293

Stałość prefixu IPv6

Czyli? Co ci się nie zgadza czy nie podoba? Że nie ma lepszej terminologii polskiej? Czy może sugerujesz że używam błędnej terminologii? To jak wedlug ciebie to się nazywa co dostaje się w ramach negocjacji adresu IPv6 w opcji PD?

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

Stałość prefixu IPv6

@j131napisał(-a)

Czyli? Co ci się nie zgadza czy nie podoba? Że nie ma lepszej terminologii polskiej?

Na początku myślałem, że kolega się zgrywa z tym odwołaniem do telefonii ale wychodzi, że jednak nie. W każdym razie jak ktoś nie rozumie to proszę https://www.ibm.com/docs/en/ts3500-tape-library?topic=formats-subnet-masks-ipv4-prefixes-ipv6 lub niech sobie sam wyszuka do czego służy prefiks w IPv6.