Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nie działają niektóre strony internetowe. O co chodzi?

veeteq
Poziom 11, Tropiciel Przestworzy

Od 2 lat korzystam ze światłowodu Orange. Nigdy nie było większych problemów, ale wczoraj zauważyłem coś dziwnego. Nie ładują mi się niektóre strony internetowe. Przykładowo: shutterstock.com, onet.pl, flickr.com, tvn.pl

Nie wiem co się dzieje, bo jeśli włączę sobie VPN w Operze i ustawię np. Europę, czy Amerykę - wszystko działa jak należy i strony wchodzą normalnie.

To samo dzieje się na wszystkich komputerach/telefonach podłączonych do mojej sieci. Oczywiście telefon po odłączeniu od domowego WiFi korzystając z polączenia przez sieć komórkową otwiera wszystko.

Czy ma ktoś podobny problem i mógłby podpowiedzieć jakieś rozwiązanie?

Z góry wielkie dzięki!

23 ODPOW. 23
slav72
Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny

@veeteq  u mnie podane przez ciebie strony ładują się bez problemu, na laptopie przez Edge i telefonie przez Google (obydwa po wifi, światłowód Orange).

veeteq

No wiem, że to nie jest normalna sytuacja, ale dzieje mi się tak od wczoraj, a zupełnie nie wiem gdzie sprawdzić co blokuje mi te strony. Sam niczego nie ustawiałem (firewalle itp.) po prostu przestały wczoraj działać...

veeteq

Tym bardziej, że po VPN wszystko chodzi normalnie, a blokuje się kiedy chcę wejść ot tak po prostu ze swojego adresu.

bezaikropka
Poziom 20, Odkrywca Przestworzy

@veeteq Hm, może te strony jakoś blokują Twoje IP? Bo rozumiem, że je zmieniasz za sprawą VPN i wtedy wszystko jest OK.

veeteq

@bezaikropka To w sumie też dziwne, bo niby czemu miały by tak robić? Po włączeniu VPN jest OK, ale ten zestaw stron jest dość przypadkowo rozrzucony.

bezaikropka
Poziom 20, Odkrywca Przestworzy

Czasem strony blokują IP, np. gdy ktoś łamie ich regulamin. W Orange IP jest zmienny więc może obecnie przypisało Ci taki zablokowany adres. Ale, to tylko moje przypuszczenia.

pirenej
Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy

Działaj więc przez VPN i po sprawie. Szkoda czasu na dochodzenia.

Highlighted
Anonim
Nie dotyczy

@veeteq  przy zmiennym IP operatora, to co masz, to normalka, sporo spamerów jest w Orange, pula IP nie jest z gumy, korzystaj z VPN i problem minie

Tak na marginesie, u mnie te strony działają

marder
Poziom 29, Znawca Przestworzy

@veeteq  Coś namieszałeś w ustawieniach sieci albo twój IP dostał bana.