- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mała prędkość wysyłania po FTP ze świata do FunBox 3.0
Światłowód 300/30:
Wysyłam coś do domu na NAS po FTP (filezilla - logując się na zdalny serwer przez VNC) to prędkość nie przekracza 6-7 MB/s lecz jeżeli w domu coś zacznę pobierać z tego samego FTP (filezilla) to osiągam prędkość maksymalną czyli 37-38 MB/s. Porty NASa przekierowane na FunBox 3.0, brak jakichkolwiek ograniczeń prędkości. IPv4 wymuszone na FunBox 3.0. Niestety nic nie pomaga. Sprawdzane też było inne oprogramowanie klienta FTP i prędkość taka sama. Wysyłanie po SFTP, SSH tak samo. W NASie jeden dysk to WD RED 3,5" 3 TB drugi dysk USB 3.0 2 TB. Nie ważne czy chcę coś przesłać na jeden czy drugi prędkość max 7 MB/s ze świata do nich a uruchomienie z domu będąc za funbox 3.0 pobierania z tego samego FTP pełnym łączem leci.
Jakieś porady?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A przyczyną nie jest czasem prędkość wysyłania z miejsca, z którego to robisz? 7MB/s to całkiem sporo. Pytanie proste, ale wolę od tego zacząć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Skoro prędkość pobierania z tego samego FTP ale będąc w domu to max prędkość łącza czyli 37-38 MB/s 🙂 to widać tamta strona daje radę ... dla pewności podaję że serwer FTP jest na łączu symetrycznym 1/1 Gbit 🙂 zatem ma zapas "mocy" względem łącza domowego.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@sskillerr jeżeli programowo i sprzętowo nic nie jest limitowane, to operator A, operator B, lub administrator sieci 1Gb/1Gb może limitować prędkość pojedynczego połączenia w sieci.
Opisz klarownie, bo mało rozumiem z pierwszego wpisu.
Gdzie jest NAS i do czego jest podłączony?
Skąd/dokąd uzyskujesz jakie prędkości ?
Jaki to model NASa ?
Ja mam QNAP i przy udostępnianiu pliku na świetle 1Gb/100Mb, osoba odbierająca(łącze 100Mb/10Mb) uzyskuje max prędkość 50 Mbit/s. Gdy zapuszczę odtwarzanie pliku wideo z NAS, to leci pełnym łączem 100Mbit/s.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
1. Serwer FTP to serwer dedykowany w serwerowni we Francji na łączu 1/1 Gbit.
2. Serwer NAS stoi podpięty w domu do FunBox 3.0 na łączu 300/30 Mbit.
Na serwerze 1 mam VNC i w nim odpalam Filezille i łączę się do serwera 2 i puszczam transfer danych większe paczki danych w jednym pliku (2-10 GB). Prędkość która sie zestawia to wspomniane 6-7 MB/s i nic więcej.
Jeżeli w domu jestem i łączę się do serwera 1 też przez Filezille i zaczynam ściągać te same pliki prędkość osiągana to max łącza czyli 37-38 MB/s.
Na FunBox 3.0 porty przekierowane, IPv4 wymuszone i nie ma ograniczeń prędkości na żadnej usłudze. Na NASie tak samo.
Niezbyt rozumiem dlaczego są takie jaja... Oczywiście serwer 1 był testowany na wysyłanie plików tą samą metodą w inne miejsce na inny serwer FTP nie do domu na NAS i prędkości sięgały ~100 MB/s bo serwer gdzie było wysyłane to także łącze 1/1 Gbit zatem nie jest to wina serwera 1 a czegoś po stronie domu gdzie jest FunBox 3.0 i NAS. Czy ściagam będąc w domu coś z internetu czy wysyłając dodomu coś z internetu predkość powinna być jednakowa bo to jest ruch Z internetu DO domu. Jednak tak nie jest 🙂 Aha NAS to Synology i transfery po LANie (SMB) miedzy nim a laptopem po sieci Gigabit to transfery 80-100 MB/s zatem wyklucza to też winę dysku w NASie by sprawiał problemy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Być może operator francuski przycina transfer do AS5617(Orange Polska) lub AS5617 przycina ruch od operatora serwera 1.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli co... w jedną stronę ruch mogą przycinać a w drugą już nie tak?