Nie można wyświetlić tego widżeta.

Jak poprawić prędkość internetu po kablu lan mając Funbox 6?

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 1089
  • 3597
  • 0

Witam mam fun box 6 i od niedawna prędkość internetu 1gb/s ale nie do końca jestem zadowolony na stronie 192.168.1.1 konfiguracja fun box prędkość internetu jest prawidłowa ale gdy mierze z prędkość speed test orange z przeglądarki i na windows i na linux to prędkość jest między 600 a 800 mb/ czy są jakieś sposoby żeby ją zwiększyć? nie oczekuje cudu oczywiście bo w umowie jest napisane " do 1gb/s " ale gdyby było chociaż między 900 a 1000 MB/s to byłbym zadowolony  ale jak się nie uda to zaakceptuje to przesyłam zdj z pomiaru.

Prędkość internetu po kablu 1.jpgPrędkość internetu bezpośrednio z fun box 6.jpg

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 538
  • 2271
  • 13

1Gb to jest to wartość względna.

1. Masz rezerwę na IPTV

2. Narzut MTU

3. Operatorzy różnie traktują jednostki. Jedni biorą 1000Mb za 1Gb a inni 1024 - obie jednostki są prawidłowe / pisze to świadomie

4. Narzut protokołu

5. Po prostu ciesz się działającym netem.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

14 ODPOW. 14

• 538
  • 2271
  • 13

1Gb to jest to wartość względna.

1. Masz rezerwę na IPTV

2. Narzut MTU

3. Operatorzy różnie traktują jednostki. Jedni biorą 1000Mb za 1Gb a inni 1024 - obie jednostki są prawidłowe / pisze to świadomie

4. Narzut protokołu

5. Po prostu ciesz się działającym netem.

• 1089
  • 3597
  • 0

@atlas_cudow  Masz racje ale jeszcze zainstalowałem speed test  na Windows  co go Orange używa z tej strony certyfikowany UKE  https://www.fireprobe.net/pl i pomiary pokazują 940 mb/s więc nie mam co się rzucać przesyłam zdj więc trzeba to zaakceptować.

Prędkość z speed test windows.jpg

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2257
  • 10806
  • 90

@Januszbba Łącze działa prawidłowo. Możesz po prostu testować na słabszych serwerach, mieć słabszy sprzęt, który nie wyrabia przy testach z przeglądarki. Telewizja nie zabiera transferu.

• 538
  • 2271
  • 13

@Samotnick  Patrz. Masz złącze  WAN Eth 1GB.  Więcej niż na 1000/1000 się nie zlinkuje. Dajemy tym złączem pełny transfer czyli 1000. Którędy idzie wtedy IPTV ? Jest jakaś magiczna linia która daje więcej niż 1GB na złączne WAN? Nie mówię tu u światłowodzie tyłko samym WAN Eth w Funbox. Uważasz, że jest jakaś magia, która przekracza 1000 na WAN na ETH?

• 2257
  • 10806
  • 90

@atlas_cudow WAN w FB to światłowód, więcej niż 1 Gbps. Telewizja multicastowa, a takiej używa OP, to inny VLAN niż Internet.

BTW, nie pisałem do Ciebie.

• 538
  • 2271
  • 13

Ale ja mam na myśli opcje z ONT 1Gb. To że to idzie innym VLANem nie oznacza, że przeskoczymy ograniczenie sprzętowe WAN Eth. Chyba nawet w takiej opcji Orange nie daje pełnego 1Gb , tylko 900, żeby zrobić sobię miejsce na inne usługi?

• 1089
  • 3597
  • 0

@Samotnick  Jeśli certyfikowany na Windows  program speed test pokazuje 940 mb/s to mogę mieć do niego zaufanie bo widzę że Orange się na nim opiera? 🙂 zresztą w ramach testu wyłączyłem wifi bo to ma jakieś znaczenie co do prędkości ale jeśli telewizja nie zmienjsza prędkości internetu to mogę się tylko cieszyć. 🙂 

• 2257
  • 10806
  • 90

@atlas_cudow  Z tego co się orientuję to @Januszbba nie używa ONT. Założyłem, że ICU podłączył bezpośrednio do FB6 za pomocą przewodu ethernetowego. Nic w takiej konfiguracji nie traci. Wróć, traci odrobinę z powodu portów w FB6 a nie z powodu IPTV.

• 1089
  • 3597
  • 0

@Samotnick Ja mam wewnętrzny ont światłowód ustawiony na fun box 6 to mam to przestawić na wan internet?