Bezpieczeństwo routera od Orange. Czy pracownik może ustawić serwer VPN? Mogę mieć własny router?

ROZWIĄZANE

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3331
  • 14614
  • 82

Bezpieczeństwo routera od Orange. Czy pracownik może ustawić serwer VPN? Mogę mieć własny router?

@tobertnapisał(-a) 

Ja zadałem pytanie. Dowiedziałem się, że operator (każdy) ma dostęp do sieci klienta i ten sam operator zabrania wymiany niepotrzebnego urządzenia na własne klienta. 

Nie do sieci, tylko do routera. Do swojej sieci możesz wpuszczać na własnych zasadach i wypraszać z niej kogo chcesz. 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 63
  • 271
  • 1

@tobertnapisał(-a)

operator zabrania wymiany niepotrzebnego urządzenia na własne klienta

Trzeba wybrać takiego operatora, który nie zabrania - ja mam swój własny router (i resztę sprzętu), Orange naprawdę na dużo pozwala jeśli chodzi o dostęp do sieci na własnym sprzęcie.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9047
  • 36786
  • 308

@tobertnapisał(-a)

...

Dowiedziałem się, że operator (każdy) ma dostęp do sieci klienta i ten sam operator zabrania wymiany niepotrzebnego urządzenia na własne klienta.

...

Nie wiem kto ci takich głupot nagadał, ale zapewniam cię że niczego takiego Orange nie zabrania i możesz jeśli chcesz i potrafisz zabronić dostępu do swojej sieci każdemu. Zwalanie na wydumane teorie spiskowe konsekwencji własnej niekompetencji jest IMHO przejawem projekcji i tylko w takich kategoriach można Twoje rozważania zrozumieć.