- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
5G to prawdziwe rzeczywiste od kiedy
Dziś robiłem testy w Łodzi rano i po południu. Rano przed 10 wyniki w granicach 500-700 Mbps, po południu przed 16 koło 500, czasami 200. Testy różnymi aplikacjami.
Jest na prawdę dobrze i czekam na pierwsze szersze rankingi i wnioski odnośnie jakości wszystkich sieci.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja wczoraj zrobiłem pomiar będąc ok 200 m od tego nadajnika który we wcześniejszym poście jest okrerślany jako ''wieża t-mobile''.
Wynik speedtestu ; 512/45 😂
Wewnątrz budynku w tym miejscu było 470/40. Ale gdy wróciłem do domu to na podwórku już niestety tylko 48/25 😩
Byłem również wczoraj na głównej ulicy mojego miasta ; al NMP . A tam szybkość mobilnego neta to tylko 28/10
Czyli wq centrum miasta nie ma prawdziwego 5 G - a jest ono na przedmieściu .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeżeli mówicie o prawdziwym 5G to powiedzcie kiedy będzie 5G standalone bo na razie to mamy tylko LTE z turbodoładowaniem a prawdziwe 5G to 5G SA
Czytam sobie że Orange twierdzi że tak tak wkrótce planujemy a jakieś konkrety? Gdzieś postawiono przynajmniej kilka stacji do testów? Gdzie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Z tego co Orange twierdzi to 5G SA buduje i raz 2 lata ma być ale gdzie ma jakieś testy, konkrety to CISZA.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No wiem że tak twierdzą tylko że jakoś nie widać niczego, co by to potwierdzało. Zresztą tak samo pozostali.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie bardzo rozumiem...
To znaczy, że 5G w docelowym paśmie 3.5 Ghz jest dzielone z LTE??? Przecież to technicznie niewykonalne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie jest współdzielone z LTE ale bez LTE obecne 5G3600 NSA nie działa tzn. ma kotwice na jedno z pasm LTE (Orange u mnie ma kotwice na 1800, czasami 2100 ale może to być dowolne pasmo). Obecnie nie da się uruchomić Internetu tylko na 5G i dopiero za 2 lata będzie 5G SA które ma działać niezależnie od LTE tzn. można będzie włączyć tylko 5G.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie, tzn że to nie jest samodzielne 5G, tylko takie rozszerzenie LTE. Częstotliwość 3.5 GHz w tym przypadku. Wykorzystywane jest jednocześnie LTE i taki booster na 3.5 Ghz, to przyspiesza znacznie szybkość transmisji.
https://elfcams.com/pl/que-sont-les-reseaux-sa-et-nsa-5g
https://www.netscout.com/what-is/5g-sa-vs-nsa
Łatwiej jest dodać nsa na istniejących stacjach LTE niż postawić nowe stacje 5G. Oczywiśćcie prawdziwe 5G to SA. Telefon musi się połączyć normalnie przez LTE, a potem jeszcze na drugim kanale z pseudo 5G i w sumie działa to szybciej niż samo LTE. Ale to nie to samo co prawdziwe 5G.
I wracając do pytania.. Orange np twierdzi że buduje samodzielną sieć 5g i za 2 lata ma działać. Tylko że nikt nigdzie nie tego nie widział, nie ma nigdzie budowanych żadnych stacji 5G SA a przynajmniej nikt nic o tym nie słyszał. Czyli żadnych konkretów nie ma na dzień dzisiejszy. Nie ma też żadnych pozwoleń na nowe stacje 5G standalone, więc nie wygląda żeby coś się konkretnego działo w tym temacie.
Chyba że może wyłączą 3G i to będą te same stacje, które przedtem były w 3G, moze o to chodzi. Ale konkretnie nie mówią jak to ma być zrobione.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hmm no powiem wam że z tym 5G od Orange jest tak sobie jak sie trochę pojeździ po Polsce. Nie wiem dlaczego, ale duża część nadajników i owszem na włączone 5g NSA 2100 i telefon pokazuje tam 5G, ale to nie działa, w praktyce jestem i tak w LTE, a status 5G jest disconnected / not restricted. Wygląda to tak, jakby tam postawiono nadajniki LTE z możliwością 5G w trybie NSA, ze współdzieleniem częstotliwości 2100 z LTE, ale one nie są do końca skonfigurowane i w ogóle te 5G tam nie działa.
A może nie musieli stawiać nowych, bo wystarczył upgrade w tych nadajnikach LTE, które były już postawione. I teraz na mapce można chwalić się zasięgiem 5G, telefon pokazuje na wyświetlaczu 5G... no nie, nie bardzo.
W większości przypadków jest i tak lepiej niż w Plusie (z innymi ostatnio nie porównywałem), ale takie pseudo 5g, którego nie ma w praktyce to chyba tylko marketing.
Duży plus za to, że jest nawet w mniejszych miastach pasmo 3500, rozłącza sporadycznie ale generalnie działa i wtedy prędkości są dobre (zwykle ponad 500 Mbps, a widziałem i ponad 700)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
5G2100 powstało aby to trochę przyśpieszyć i aby ludzie kupowali sprzęt z 5G, dzięki temu mamy dosyć nasycony rynek sprzętem 5G. Można ganić telekomy za takie zagranie ale był to okres przejściowy i w konsekwencji ogólnie wyszło na dobre.
Orange nie jest jakoś super w rozwoju 5G3600 ale robią swoje i mam wrażenie że ostatnio przyśpieszyli, u mnie w mieście są aktualnie dwa pomiary PEM i można stwierdzić że obejmują zasięgiem znaczną część miasta... co ważne jako JEDYNY obejmuje ścisłe centrum miasta.
5G pokazało swój pazur dopiero przy 5G3600, w połączeniu z LTE szybkości są więcej niż dobre i co ważne na ogół jest to stabilne.