07.10.2026 światłowód warszawa vpn PPTP rozlaczylo pomiedzy 12 a 13 i już nie łaczy ponownie

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 4
  • 0

07.10.2026 światłowód warszawa vpn PPTP rozlaczylo pomiedzy 12 a 13 i już nie łaczy ponownie

ja mam podobne sygnały z 2 niezależnych źródeł, że od kilku dni nie można się połączyć na ich serwery PPTP (1 ma światłowód od Orange, drugi internetdsl), również gdy klienci łączący się do serwerów pochodzą od innego operatora..

Chyba czeka ich wymuszona zmiana protokołu VPN, szkoda że Orange nie uprzedza o takich akcjach 😉

Ekspert AMA
  • 270
  • 1118
  • 176

Pamiętam o Was, wrócę z tematem, gdy uzupełnię wiedzę.

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 4
  • 0

U nas udało się rozwiązać temat u klienta - problem leży tylko po stronie FunBoxa / sieci Orange. PPTP zestawiało TCP 1723, ale nie przechodził poprawnie ruch GRE (protokół 47), przez co VPN nie mógł się połączyć. Orange potwierdziło, że znają już ten problem i takie przypadki trzeba zgłaszać indywidualnie na infolinii, podając że chodzi o problem z połączeniem VPN i protokołem GRE. Po interwencji operatora połączenie zaczęło działać prawidłowo.
Zastanawiające, że jeżeli zrobili globalną aktualizację to nie da się globalnie tego problemu zgłosić. W momencie jeżeli ktoś przez jakieś uwarunkowania używa PPTP i w przyszłości przyjdzie mu pracownik z funbox'em w domu to kolejna osoba / firma poświęci na to "trochę" czasu.