Porównywarka ubezpieczeń. Nowa usługa od Orange.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21760
  • 63557
  • 862

Na blogu Orange jest informacja o wprowadzeniu nowej usługi - Ubezpiecz z Orange. Więcej informacji na Blogu Orange:

https://biuroprasowe.orange.pl/informacje-prasowe/porownywarka-ubezpieczen-od-orange-nowa-usluga-juz...

26 ODPOW. 26

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3012
  • 13005
  • 76

Nowet spoczko. Np seniorzy mogą  się bać korzystać z tego typu usług, a że teraz będzie świadczyć je Orange, to będzie im łatwiej nabrać zaufania.  

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1536
  • 6198
  • 58

Fajna sprawa.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 475
  • 1287
  • 13

Z ciekawości - bo aktualnie ubezpieczenia nie potrzebuję, a nie chce mi się "dla idei" przeklikiwać przez cały formularz…

Widziałem już wiele takich "porównywarek" w sieci. Wszystkie były skonstruowane tak samo: najpierw wypełniało się dość szczegółowy formularz (np, dotyczący tego, jaki samochód chce się ubezpieczyć). Wszystkie informacje, łącznie z wiekiem kierowcy i kodem pocztowym (bo wiadomo, że ubezpieczenia komunikacyjne są uzależnione od regionu / miasta etc).

Ale jak się już to wszystko wpisało i przeklikało - to ZAWSZE kończyło się nie listą propozycji X towarzystw ubezpieczeniowych z ogólnymi warunkami i cenami, tylko hasłem "…a teraz podaj nam telefon, to zadzwonimy do ciebie z ofertą".

Czy ta porównywarka Orange też tak działa? Bo jeśli tak, to nie jest de facto "porównywarką"…

• 3012
  • 13005
  • 76

@JanhalbNie wszystkie wyszukiwarki tak działają. Znam co najmniej 2, które pozwalają przeprowadzić cały proces online, bez konieczności rozmowy tel.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1536
  • 6198
  • 58

@Janhalb  mi wyskoczyła oferta jednego towarzystwa ubezpieczeniowego i propozycja droższej opcji.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21760
  • 63557
  • 862

Ja korzystam z usług swojego lokalnego ubezpieczyciela, już od wielu lat.

• 475
  • 1287
  • 13

@atlas_cudownapisał(-a)

@JanhalbNie wszystkie wyszukiwarki tak działają. Znam co najmniej 2, które pozwalają przeprowadzić cały proces online, bez konieczności rozmowy tel.

Sprecyzujmy: co to znaczy "przeprowadzić cały proces on-line"?

Bo dla mnie "porównywarka" polega na tym, że po podaniu niezbędnych informacji dostaję listę (przynajmniej) kilku propozycji z proponowanymi kosztami i przynajmniej ogólnym wskazaniem, czym (poza ceną) się te propozycje różnią. Wtedy mogę je (uwaga) PORÓWNAĆ.

Natomiast jeśli zamiast tego otrzymuję propozycję podania numeru telefonu, żeby poznać ofertę - albo podania e-maila - to dla mnie to nie jest porównywarka, tylko narzędzie do kontaktu z agentem, który przedstawi mi ofertę.

• 475
  • 1287
  • 13

@Glutnapisał(-a)

@Janhalb  mi wyskoczyła oferta jednego towarzystwa ubezpieczeniowego i propozycja droższej opcji.

Jeśli dostałeś JEDNĄ ofertę to przyznasz, że trudno to nazwać "porównaniem". Jeśli (bo nie wiem, czy dobrze rozumiem) dostałeś jedną ofertę i dodatkowo jedną droższą opcję, to też trudno mówić o porównaniu - to raczej reklama mówiąca "kup nasze, bo zobacz: inni mają drożej!".

Ano zapewne - ale może są tez INNI inni, co mają taniej…?

• 3012
  • 13005
  • 76

@JanhalbNp w Mu..i po prostu wszystko kupujesz online. Oni chyba nawet pośredniczą w całym procesie. Zadnego kontaktu z agentem nie wymagają .