za wcześnie opłacona rata za sprzęt

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 131
  • 392
  • 3

Ale to nie ja założyłem ten temat 🙂 wiem "lepiej", bo place tak od ponad 10 lat, proszę zdjęcie jak mi jest to rozliczane co miesiąc

Screenshot_20251221_132528_Adobe Acrobat.jpg

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 641
  • 2522
  • 8

@IreneuszCDnapisał(-a)

@MarcinKetrzynJeśli wiesz lepiej, to po co zakładać temat na forum 🤔

Akurat temat założyłem ja a nie @MarcinKetrzyn 

Sprawa została dość jasno opisana przez @Pablo5 

Tak jak wspomniałem system wpłatę uwzględnił i zaliczył ją jako spłatę ostatniej ratę, więc nie mam żadnej nadpłaty ale mimo to mam do zapłaty bieżącą ratę i tyle.

• 641
  • 2522
  • 8

@MarcinKetrzynnapisał(-a)

wiem "lepiej", bo place tak od ponad 10 lat

U ciebie działa to tak, u mnie zadziałało tak jak opisałem wyżej.

Nie mam zamiaru testować, co się stanie jak teraz nie opłacę bieżącej raty w terminie bo szkoda zachodu.

Choć pewnie tak jak ktoś wyżej wspomniał, mógłbym próbować korygować to wszystko przez czat.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3101
  • 16359
  • 81

@Ianus72 u @MarcinKetrzyn nie zadziała jak nie zadzwoni do Orange 😃

@MarcinKetrzyn po co wypisywać takie rzeczy 🤔

Zgodnie z regulaminem spłaty rat, nadpłata skraca spłatę rat, nie idzie na bieżące raty 😎

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21775
  • 63660
  • 862

Nie zgadzam się z rozwiązaniem do tego tematu.

Mam telefony na raty w Orange i cały czas dokonuję nadpłaty na poczet przyszłych rat. Obecnie mam na koncie nadpłatę na kolejne 3 raty i nie było takiej sytuacji, aby raty się skróciły. Po wystawieniu faktury z automatu jest pobierana płatność na wystawioną fakturę, reszta zostaje nadal jako nadpłata na kolejne raty. 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3101
  • 16359
  • 81

@ketrasaArtur Jeśli nie ma takiego zapisu w regulaminie, to nadpłata może iść na spłatę bieżącej raty, ale wcale nie musi, tak jest w realu, jak ci to działa ok, to tylko się cieszyć 😄

U mojego dostawcy internetu, jest zapis w regulaminie, mogę nadpłatę i na rok z góry zrobić, płacę raz na kwartał 😀

• 641
  • 2522
  • 8

@ketrasaArturnapisał(-a)

Nie zgadzam się z rozwiązaniem do tego tematu.

Masz prawo się nie zgadzać.

Ale na wskazanej stronie https://www.orange.pl/omnibook/raty-za-sprzet#

są dokładnie takie informacje. Inna sprawa, że nie znalazłem żadnego zapisu na ten temat w jakimkolwiek regulaminie ani w umowie a to powinno być decydujące.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 131
  • 392
  • 3

Znalazłem harmonogram przy ratach za telefon. Ze względu na posiadane usługi może to być rozliczane inaczej

"Jak opłacić ratę? Jeżeli korzystają Państwo z innych usług Orange, wówczas raty za sprzęt doliczymy do bieżącego rozliczenia. Prosimy spłacać je zgodnie z terminem płatności i na numer konta bankowego podany na rozliczeniu. Jeżeli zakupili Państwo w Orange tylko sprzęt, wówczas raty prosimy spłacać zgodnie z terminem płatności i na numer konta bankowego podany na Harmonogramie spłaty rat. Cały plan ratalny mogą Państwo wcześniej spłacić korzystając z płatności online, po zalogowaniu się do Mój Orange. Tam też umieszczamy informację o aktualnym stanie konta, spłaconych ratach i wystawionych dokumentach."