za wcześnie opłacona rata za sprzęt

ROZWIĄZANE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 641
  • 2522
  • 8

Mam telefon zakupiony na raty w Orange i grzecznie go spłacam.

Tym razem trochę za wcześnie poszła płatność raty (zanim została wystawiona faktura).

Efekt jest taki, że ta nadpłacona rata została zaliczona na poczet ostatniej raty a MójOrange 

nadal pokazuje, że mam do zapłaty ratę na koniec grudnia.

Co jeżeli teraz nie dokonam kolejnej płatności? Bede miał nadpłatę i zaległość równocześnie?

Czy już nie mam wyjścia i muszę drugi raz w tym miesiącu wpłacić. a przy okazji skróciłem sobie o miesiąc okres spłaty?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 3017
  • 12453
  • 126

Cześć @Ianus72  

Jeśli spłaciłeś za wcześnie ratę to zgodnie z informacją na stronie Orange jest napisane, że skrócimy jedynie okres ich spłaty (wpłatę rozliczymy z ostatnimi ratami na harmonogramie). 

Przesyłam Ci najważniejsze wskazówki jeśli chodzi o spłatę raty 

Ważne
Jeśli wcześniej spłacisz kilka rat, to:
- nadal będziemy je naliczać w kolejnych fakturach,
- wysokość rat pozostanie bez zmian,
- skrócimy jedynie okres ich spłaty (wpłatę rozliczymy z ostatnimi ratami na harmonogramie).

Gdy nie płacisz w terminie należności za inne usługi Orange i na wpłacie z tytułu rat za sprzęt nie opiszesz za co płacisz, to możemy ją zgodnie z Kodeksem Cywilnym i Regulaminem świadczenia multimedialnych usług Orange zaliczyć na najstarsze należności.

W opisie wpłaty za fakturę sprzętową wpisz jej numer, dzięki temu rozliczymy Twoja wpłatę na fakturze sprzętowej w ciągu 2 dni roboczych.
Więcej informacji znajdziesz w tym linku w pkt 3 Raty za sprzęt https://www.orange.pl/omnibook/raty-za-sprzet#
@Ianus72 jeśli chodzi o ta aktualna ratę to musisz zapłacić, natomiast nadpłata spowoduje zmniejszenie ilości rat licząc od końca harmonogramu rat za urządzenie
Pozdrawiam 🙂

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

17 ODPOW. 17

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 3035
  • 13154
  • 77

Wydaje mi, że pieniądze będą z nadpłaty, na kolejną ratę.  Bo gdyby było inaczej, to ktoś kto spłacił dużo wcześniej telefon, do końca umowy kredytowej miałby zadłużenie. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2332
  • 7030
  • 227

Musisz zapłacić, nadpłata powoduje zmniejszenie ilości rat od końca harmonogramu spłat.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 3017
  • 12453
  • 126

Cześć @Ianus72  

Jeśli spłaciłeś za wcześnie ratę to zgodnie z informacją na stronie Orange jest napisane, że skrócimy jedynie okres ich spłaty (wpłatę rozliczymy z ostatnimi ratami na harmonogramie). 

Przesyłam Ci najważniejsze wskazówki jeśli chodzi o spłatę raty 

Ważne
Jeśli wcześniej spłacisz kilka rat, to:
- nadal będziemy je naliczać w kolejnych fakturach,
- wysokość rat pozostanie bez zmian,
- skrócimy jedynie okres ich spłaty (wpłatę rozliczymy z ostatnimi ratami na harmonogramie).

Gdy nie płacisz w terminie należności za inne usługi Orange i na wpłacie z tytułu rat za sprzęt nie opiszesz za co płacisz, to możemy ją zgodnie z Kodeksem Cywilnym i Regulaminem świadczenia multimedialnych usług Orange zaliczyć na najstarsze należności.

W opisie wpłaty za fakturę sprzętową wpisz jej numer, dzięki temu rozliczymy Twoja wpłatę na fakturze sprzętowej w ciągu 2 dni roboczych.
Więcej informacji znajdziesz w tym linku w pkt 3 Raty za sprzęt https://www.orange.pl/omnibook/raty-za-sprzet#
@Ianus72 jeśli chodzi o ta aktualna ratę to musisz zapłacić, natomiast nadpłata spowoduje zmniejszenie ilości rat licząc od końca harmonogramu rat za urządzenie
Pozdrawiam 🙂

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 131
  • 392
  • 3

Ja zawsze płacę na początku miesiąca, a faktura jest koło 11 i mi rozlicza w taki sposób jak na zdjęciu

Screenshot_20251221_132528_Adobe Acrobat.jpg

• 2217
  • 16896
  • 3

@Ianus72 , numer faktury jest bardzo ważnym elementem faktury, żeby system płatności w Orange zaksięgował fakturę na poczet bieżących płatności. A skoro numer jest inny i termin zapłaty wskazuje datę, to musisz się wywiązać z umowy, by system dobrze ją "zakwalifikował". Jeżeli jednak masz nadal wątpliwości, to jutro na czacie konsultant Ci to wytłumaczy. Oczywiście, masz także prawo do reklamacji, jeżeli uważasz to za błąd i konsultant też przyjmie zlecenie na taki scenariusz. Nie zwalnia to, jak w wojsku, "wykonania rozkazu (nakazu), choćby nakazał Ci strzał w swoją głowę i potem możesz się odwoływać" 😊 Ale to już pół żartem, pół serio😊

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3101
  • 16359
  • 81

@MarcinKetrzyn jeśli8 masz nadpłatę na koncie, poproś konsultanta by to rozliczył, na obecny okres 😉

• 131
  • 392
  • 3

@IreneuszCDnapisał(-a)

@MarcinKetrzyn jeśli8 masz nadpłatę na koncie, poproś konsultanta by to rozliczył, na obecny okres 😉

Ale po co jak mi się samo cały czas rozlicza. Zawsze płacę na początku miesiąca i zawsze mi to rozlicza

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21775
  • 63660
  • 862

@MarcinKetrzyn podejrzewam, że płatność poszła o jakiś czas później niż zwykle. W systemie zostało zaksięgowane dopiero po wystawieniu faktury. Dlatego teraz jest taka rozbieżność.

Proponuję zadzwonić na infolinię, i poprosić o zaliczenid nadpłaty na poczet obecnej faktury. Z automatu by poszło, jeśli płatność byłaby zaksięgowana przed wystawieniem faktury. Teraz albo ręczna korekta przez infolinię, albo ponowna płatność.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3101
  • 16359
  • 81

@MarcinKetrzynnapisał(-a)

@IreneuszCDnapisał(-a)

Ale po co jak mi się samo cały czas rozlicza. Zawsze płacę na początku miesiąca i zawsze mi to rozlicza

Mam telefon na raty i płacę po wystawieniu faktury, jeśli bym zapłacił wcześniej to system tej wpłaty nie uwzględni i będzie wisieć na koncie jako nadpłata. Jeśli wiesz lepiej, to po co zakładać temat na forum 🤔