Telefon stacjonarny przez LTE - podłączenie do routera Huawei B525

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 28
  • 0

Witam. Chciałem przenieść numer stacjonarny osoby starszej do Orange. W punkcie poinformowano mnie, że jedyną możliwością jest przeniesienie numeru na kartę SIM. W związku z tym, że w tej lokalizacji jest słaby zasięg zastanawiam się czy możliwe będzie włożenie takiej karty SIM do routera np. Huawei B525 i podłączenie do gniazda RJ11 standardowego telefonu stacjonarnego. W razie potrzeby mogę wtedy podłączyć antenę zewnętrzną, ponieważ poza budynkiem jest znacznie lepszy zasięg. Mam wątpliwości ponieważ znalazłem w Internecie informację, że karta SIM powinna mieć też pakiet Internetu. Niestety BOK nie potrafił mi udzielić żadnej informacji.

16 ODPOW. 16

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3788
  • 17377
  • 95

W takiej konfiguracji  normalnie dzwonisz przez VoLTE więc transmisja danych "internetowych" nie jest potrzebna. 

• 8
  • 28
  • 0

Testowałeś może takie rozwiązanie?

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21992
  • 65032
  • 873

@Cebol transmisję danych w routerze proponuję wyłączyć, połączenia głosowe będą odbywały się przez 2G. Można próby zrobić na dowolnym numerze komórkowym lub nowym starterze.

@atlas_cudow router B525 nie obsługuje VoLTE. Połączenia głosowe odbywają się na tym routerze tylko przez 2G lub 3G. Ponieważ 3G jest już wyłączone, połączenia głosowe będą odbywały się przez 2G.

• 8
  • 28
  • 0

W takim razie może router ZTE MF297D zdaje się, że spełnia moje założenia?

• 8
  • 28
  • 0

Jeszcze w zasadzie kolejne pytanie, czy karta SIM z numerem stacjonarnym blokuje połączenia z Internetem? Chodzi mi o to czy nie ma możliwości przypadkiem nabicia dodatkowych kosztów przy np. aktualizacji routera.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21992
  • 65032
  • 873

@Cebol z opisu wygląda, że ruter ZTE MF297D obsługuje połączenia VoLTE, więc powinien spełnić Twoje oczekiwanie.

W połączeniu VoLTE pewnie będzie musiała być włączona transmisja danych, więc proponowałbym wyłączyć WiFi.

Istnieje możliwość małego ruchu internetowego, więc warto by było sprawdzić połączenia głosowe przy wyłączonej transmisji danych.

• 8
  • 28
  • 0

Tylko czy w ustawieniach ZTE będę w stanie wyłączyć transmisję danych, a pozostawić jedynie połączenia głosowe?

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3788
  • 17377
  • 95

@ketrasaArtur Ok. Nie znam specyfikacji Hua więc moglem wprowadzić w błąd. 

@Cebol  Jeżeli boisz się kosztów to może ZTE MF286D z softem OpenWrt? Nie dodajesz w ogóle interfejsu karty sim i router będzie odcięty totalnie od sieci. Połączania głosowe będą działać i na 100% router nie połączy się internetem. 

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3070
  • 14706
  • 135

@Cebol Pamiętasz czy proponowano CI tę ofertę (https://biuroprasowe.orange.pl/informacje-prasowe/orange-strefa-tani-telefon-domowy/) czy jakąś usługę połączoną z dostępem do Internetu?