- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Uznana reklamacja, a Orange odmawia wymiany i kłamie na czacie. Uwaga na pułapkę!
jest teraz nawet 200 zł tańszy. według prawa nie są to nadmierne koszty wysyłki nowego i zabranie tego.
chcą żebym sam wysłał paczkę dając mi link i nr klienta. dowiedziałem się że paczka nie jest nawet ubezpieczona zrobienie zwrotu oznaczało by moje odstąpienie od umowy to Orange powinno zabrać ten sprzęt i dać nowy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Uznana reklamacja, a Orange odmawia wymiany i kłamie na czacie. Uwaga na pułapkę!
Koszty odesłania sprzętu w ramach reklamacji (koszty reklamacji) są oczywiście po stronie sprzedawcy. Znam zresztą przypadek znajomych, którzy reklamowali właśnie telewizor kupiony w jednym z dużych elektromarketów i sprzedawca przysłał do nich na prowincję (tzn. w daleką drogę) kuriera, żeby zabrał zepsuty sprzęt, choć tu był później zwrot kasy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli dostałeś llink do zamówienia kuriera na koszt Orange?
Nie wiem czego oczekujesz ? Chcesz żeby, nie wiem, pracownik Orange go odebrał ? Czy co ?. Odeślesz ten, po potwierdzeniu wady albo wyślą nowy albo anulują raty, a ty zamówisz ponownie nowy.
Myślę ze sam sobie komplikujesz sprawę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
oczekuję potwierdzenia wymiany a nie wysłanie odstąpienia od umowy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tzw SWAP to wymiana urządzenia z tytułu gwarancji, czyli wymiana TV jak części zamiennej. Ty zgłosiłeś NTZU, bez zgody na naprawdę czyli zwrot pieniędzy lub wymiana całego zestawu. Z tym, że sprzedawca może odmówić wymiany zestawu i może oddać pieniądze. Zgłaszając NTZU przy ratach sam prosisz się o głupoty. Inna sprawa, że żaden konsultant nie zrobi Ci ekspertyzy NTZU. TV musi zostać wysłany do autoryzowanego serwisu i ten ma 2 tygodnie na ekspertyzę. Dopiero na jej podstawie możesz ubiegać się o wymianę lub pieniądze. Innej drogi nie ma.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kh4zama Bez ekspertyzy serwisu się nie obejdzie. Sprzedawca musi zabrać sprzęt i odda go do serwisu, który ogłosi werdykt, czy sprzęt nadaje się do naprawy, czy nie. To element procedury i tego raczej nie przeskoczysz. Ty możesz w zgłoszeniu z tyt. rękojmi przy oddawaniu sprzętu zaznaczyć, czy jeśli nie jest możliwa naprawa to oczekujesz zwrotu kasy, czy wymiany. Sprzedawca ma 14 dni na odpowiedź
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ekspertyza z tytułu rękojmi nie mówi czy da się naprawić czy nie, tylko czy usterka występuje. Jeżeli tak to sprzedawca powinien spełnić roszczenie klienta, jeżeli nie to brak usterki i sprzęt wraca do klienta. Jeżeli klient się nie zgadza, to musi się porozumieć ze sprzedawcą ale to droga przez mękę. Lepiej po prostu skorzystać z naprawy gwarancyjnej. Zwłaszcza że tu mowa o stosunkowo tanim sprzęcie, bo na stronie Orange nie ma drogich. Nie wiem czy jest sens boksować się o telewizor...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- 1. "Sprzedawca może odmówić wymiany i oddać pieniądze" – NIEPRAWDA
Zgodnie z Art. 560 Kodeksu Cywilnego, to Ty wybierasz sposób naprawienia szkody (wymiana lub naprawa). Sprzedawca może odmówić wymiany TYLKO WTEDY, gdy jest ona niemożliwa (np. brak towaru na świecie) lub wymaga nadmiernych kosztów w porównaniu z naprawą.
• Ważne: Sprzedawca nie może zmusić Cię do zwrotu pieniędzy (odstąpienia), jeśli Ty żądasz wymiany, a towar jest dostępny w magazynie. Zwrot pieniędzy to ostateczność, a nie "widzimisię" sprzedawcy.
2. "Żaden konsultant nie zrobi ekspertyzy" – TO JUŻ NIEISTOTNE
Gość z forum zapomniał o najważniejszym: Orange już przysłało Ci pismo, że reklamacja ZXXXXXXX4 jest UZNANA. * Ekspertyza serwisu jest potrzebna, żeby stwierdzić, czy wada istnieje. W Twoim przypadku Orange już to potwierdziło. Etap "czekania na serwis" masz za sobą. Teraz jesteśmy na etapie wykonania decyzji, którą sami wydali.
3. "NTZU (Niezgodność Towaru Z Umową) to proszenie się o głupoty"
To jest myślenie "pod dyktando" operatora. NTZU to Twoje najsilniejsze prawo konsumenckie. Fakt, że Orange ma bałagan w systemie ratalnym, nie oznacza, że masz rezygnować ze swoich praw. To Orange ma obowiązek dostosować system do prawa, a nie Ty prawo do ich systemu.
tekst od kuzyna ktory jest radcą prawnym mi już nie chodzi o kasa tyłkowi sam fakt
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow Jak reklamowałem (rękojmia) sprzęt - zaniosłem do salonu, skąd niezwłocznie wysłali do serwisu, to od razu po 2 tyg. otrzymałem wymianę. Czyli nie okazuje się tylko czy jest usterka czy nie, ale też czy da się naprawić czy nie. Gdyby dało się naprawić to byłaby naprawa a nie wymiana, a procedura z powodu naprawy zostałaby przedłużona
@atlas_cudownapisał(-a)Jeżeli klient się nie zgadza, to musi się porozumieć ze sprzedawcą ale to droga przez mękę.
Raczej wszystko idzie wg procedur. a nie przez mękę, która mogłaby wynikać z oderwanych od rzeczywistości oczekiwań klienta. Na formularzu reklamacyjnym Orange zaznaczasz swoje oczekiwania - naprawa, wymiana czy zwrot ceny zakupu albo obniżenia ceny. Można również zaznaczyć otrzymanie ewentualnego info o kosztach odpłatnej naprawy jeśli stwierdzono wadę za którą sprzedawca nie odpowiada (powstałą z winy użytkownika) . Przypuszczam natomiast, że jeśli sprzęt da się naprawić to raczej nie ma możliwości wymiany ani zwrotu pieniędzy
@atlas_cudownapisał(-a)Lepiej po prostu skorzystać z naprawy gwarancyjnej.
Całkowicie się nie zgadzam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Każde urządzenie da się naprawić. Problemem może tylko koszt. Nie zawsze jest uzasadnienie ekonomiczne naprawy (BER). Urządzeń NTZU bez zgody klienta nie można naprawiać to po co mu ta informacja, że się da lub nie, jeżeli klient nie zgodził się na naprawę? To co pisze nie podlega dyskusji. Po prostu tak jest.