Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.

Problem z dźwiękiem na IWU200

ROZWIĄZANE
Highlighted

Poziom 20, Pasjonat
  • 111
  • 64
  • 7

Problem z dźwiękiem na IWU200

Cześć.

Mam nietypowy problem z wyodrębnieniem dźwięku na urządzeniu jak w temacie.

 

Zacznijmy od początku.

Posiadam ICU100 oraz UDH88.

ICU100 jest podłączony przez HDMI do monitora natomiast do głośników Logitech Z5500 za pomocą przewodu optycznego.

Na kanałach przykładowo TVN Fabuła (222) czy HBO (266) zmieniam ścieżkę dźwiękową na oryginalną i głośniki automatycznie wykrywają DD - na wyświetlaczu głośników pojawia się napis Dolby Digital

Analogicznie było na UHD88 podłączonym przewodem COAX do głośników.

Po podłączeniu pendrive do ICU100/UHD88 i wyborze ścieżki DTS w jakimś filmie głośniki również automatycznie wykrywają ten standard i na wyświetlaczu Z5500 mam informacje o dźwięku DTS.

 

Problem pojawia się w przypadku IWU200

Ten dekoder niestety nie posiada wyjścia optycznego.

Zakupiłem esktraktor  - https://pl.aliexpress.com/item/4000102712226.html.

Zaczęły się schody..

 

Na początku test na ICU do którego nie potrzebuję ekstraktora.

Podłączenie ICU do ekstraktora (IN). Podłączenie monitora do extraktora (OUT) oraz dźwięk wyprowadzam wyjściem optycznym z ekstraktora do głośników Z5500 zamiast bezpośrednio z ICU do głośników.

Jest dźwięk ale nie ma obrazu. W "ciemno" zmieniłem ścieżkę dźwiękową na TVN Fabuła i HBO.

Głośniki prawidłowo wykryły Dolby Digital czyli jest nadzieja tylko nie ma obrazu.

 

Następnie test na IWU200

Podłączenie IWU200 do ekstraktora (IN). Podłączenie monitora do extraktora (OUT) oraz dźwięk wyprowadzam wyjściem optycznym z ekstraktora do głośników Z5500 - tu nie można inaczej ponieważ IWU200 nie posiada wyjścia optycznego oraz COAX.

Jest dźwięk i obraz.

Niestety po zmianie ścieżki dźwiękowej na TVN Fabuła i HBO głośniki nie reagują.

Głośniki posiadają wewnętrzny dekoder więc robią 5.1 z tego co dostają no ale nie do końca o to chodzi.

Jeśli podamy na te głośniki dźwięk w odpowiednim standardzie to wewnętrzny dekoder nie pracuje i głośniki przekazują 1:1 to, co dostają - działa dla Dolby Digital oraz DTS - coś ala passthrough.

 

Sprawdzałem na wszystkich możliwych ustawieniach ekstraktora.

 

Skoro działa na ICU (niestety brak obrazu) to skłaniam się ku stwierdzeniu, że IWU200 nie przekazuje przez HDMI dźwięku tak, jak robi to ICU.

 

Czy ktoś z Was posiada IWU200 i jakiś sensowny amplituner, który ma detekcję dźwięku i pokazuje co tak na prawdę jest na wyjściu HDMI IWU200?

Ewentualnie czy ktoś z Orange Labs może to zweryfikować?

 

Najlepiej było by porównać na ampli ICU100 oraz IWU200  przez HDMI.

Niestety ja nie mam takiej możliwości ponieważ głośniki nie posiadają wejścia HDMI.

 

Pozdrawiam

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:
Highlighted

Poziom 20, Pasjonat
  • 111
  • 64
  • 7

Problem z dźwiękiem na IWU200

Problem rozwiązany 🙂

Tak to jest jak człowieka zjada rutyna.

Przedwczoraj IWU200 aktualizował się.

Coś mnie tknęło aby wejść w ustawienia dekodera.

Ustawienia -> Dźwięk -> Kino domowe -> Bezpośredni

 

Kiedyś to ustawiałem a teraz znowu miałem TV (stereo).

 

Po zmianie na kino domowe na HBO głośniki pięknie wykrywają Dolby Digital.

Małe chińskie pudełeczko za grosze i mamy z IWU200 prawie ICU - przynajmniej w odniesieniu do dźwięku.

 

Dziękuję za zainteresowanie.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

7 ODPOW. 7
Highlighted

Poziom 36, Guru *
  • 4723
  • 7410
  • 157

Problem z dźwiękiem na IWU200

 Extractor co masz powinien działać, więc albo IWU 200 z usterką, albo Extractor, ewentualnie marne kable HDMI,  ja jakbym to robił, to amplituner z Allegro, nawet z tych starszych modeli, byle miał HDMI złącza i optyczne, wtedy możliwości jest więcej i zdekoduje się wszelaki standard dżwięku.

Highlighted

Poziom 20, Pasjonat
  • 111
  • 64
  • 7

Problem z dźwiękiem na IWU200

Kupno jakiegokolwiek ampli tylko w celu sprawdzenia całkowicie mija się z celem.

Ampli jest mi totalnie zbędny do zestawu Z5500.

Przewody HDMI są raczej ok - wszystkie są oryginalne z zestawów dekoderów Orange.

Sprawdzę jeszcze ale wykluczam to, skoro przy ICU dźwięk jest wyodrębniony prawidłowo.

Highlighted

Poziom 36, Guru *
  • 4723
  • 7410
  • 157

Problem z dźwiękiem na IWU200

Po HDMI idzie wizja i fonia, nieważne jaki sprzęt, jeśli masz inaczej to jest jakaś usterka, poprzez forum tego nie znajdziemy, na początek podmień IWU200, skoro na ICU100 jest ok, ale to tylko sugestia 😉

Highlighted

Poziom 20, Pasjonat
  • 111
  • 64
  • 7

Problem z dźwiękiem na IWU200

Wymiana standardowym procesem niestety nie jest możliwa.

Powiedzmy, że nie posiadam konwencjonalnego egzemplarza IWU200.

Wątek założyłem tutaj ponieważ jest dość prawdopodobne, że ktoś posiada IWU200 i jakiś ampli.


Poziom 29, Specjalista
  • 5767
  • 8548
  • 66

Problem z dźwiękiem na IWU200

@ViPER  Witam z przykrością co do dekodera Sagemcom IWU 200 to ten dekoder jest odsługiwany praktycznie prze HDMI  nie ma tam gniazdek optycznych do dźwięku i nic podobnego tym samym jest to wina sterowników których  brak. Dobrym wyjściem jest  tak jak kolega @irek6311  radzi   podmienić go na Dekoder Samsung ICU 100 który jest bardziej  rozwinięty .

 

 
 
Highlighted

Poziom 20, Pasjonat
  • 111
  • 64
  • 7

Problem z dźwiękiem na IWU200

Problem rozwiązany 🙂

Tak to jest jak człowieka zjada rutyna.

Przedwczoraj IWU200 aktualizował się.

Coś mnie tknęło aby wejść w ustawienia dekodera.

Ustawienia -> Dźwięk -> Kino domowe -> Bezpośredni

 

Kiedyś to ustawiałem a teraz znowu miałem TV (stereo).

 

Po zmianie na kino domowe na HBO głośniki pięknie wykrywają Dolby Digital.

Małe chińskie pudełeczko za grosze i mamy z IWU200 prawie ICU - przynajmniej w odniesieniu do dźwięku.

 

Dziękuję za zainteresowanie.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Highlighted

Poziom 36, Guru *
  • 4723
  • 7410
  • 157

Problem z dźwiękiem na IWU200

@ViPER  nie dziękuj tylko na forum pomagaj, brakuje takich jak ty 🤓