Dekoder 4K Stream a pilot smart samsung - nie można sterować pilotem tv

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Jeśli ten pilot od telewizora nie steruje dekoderem androidowym, to tym bardziej nie będzie sterował dekoderem IWU200 który ma własny system, z dość rozbudowanym menu. Co prawda pilot do ICU200 i IWU100 wygląda identycznie jak piloty Samsunga do telewizorów, ale z tego niewiele wynika. Poza tym że mają osobny dedykowany klawisz do włączania telewizorów Samsunga.
Moim zdaniem nie uda ci się zrobić tego co zaplanowałeś. 

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 23
  • 54
  • 0

Mi też zaczyna się wydawać, że nie uda mi się tego osiągnąć co chciałem. Jakiś 'zje***y jest ten dekoder Stream....bo dekodery od vectry i Multi działały i działają jak chcę.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 37
  • 130
  • 3

@j131 Tutaj nieco cię zaskoczę, bo mając u siebie telewizor LG bezproblemowo sterować mogę w pełni dekoderem IWU200, natomiast mając u siebie 4K Stream, zupełnie on nie działał. 🙂

U mnie jednak nie jest to realizowane za pomocą HDMI-CEC, tylko LG ma jakiś system, który pozwala dostosować pilota do sterowania urządzeniami podłączonymi do TV.

• 8676
  • 35094
  • 293

Mówisz o pilocie programowalnym. To zupełnie co innego. Też mam coś takiego, czym mogę sterować właściwie wszystkim. Konkretnie jest to jakiś stary telefon, który ma IR i apkę w której można sobie wybrać zestaw kodów pasujący do danego odbiornika. Nigdy nie jest to idealne, ale owszem działa.
Zagadnienie pilota do Stream 4k jest o tyle bardziej skomplikowane, że ten pilot domyślnie (po sparowaniu) działa przez BT, a IR jest tam owszem ale tylko jako rezerwowy kanał komunikacji. Więc jeśli chcemy użyć innego pilota, to mamy potencjalnie trzy niezależne kanały którymi kody sterujące są przekazywane do aplikacji: BT, IR i HDMI (CEC). Oczywiście to może ze sobą się gryźć na wszelkie możliwe sposoby.
Odniosłem wrażenie, że w tym wątku była mowa o tylko CEC, ale oczywiście jeśli CEC nie wystarcza, to pierwszą rzeczą którą trzeba zrobić to go wyłączyć. Z tym jednak też jest problem, bo mimo programowego "wyłączenia" sygnały i tak są obecne na linii HDMI i mogą w zabawny sposób zakłócać działanie sprzętu. U mnie na przykład pozostałością po próbach użycia CEC (obecnie powyłączanego wszędzie) jest właśnie wymóg zachowania określonej kolejności włączania sprzętu. Jeśli włączę dekoder "za wcześnie", to nie będzie dźwięku. Obraz owszem, ale dźwięku nie będzie. Nie chce mi się wszystkiego resetować do fabryki żeby tę idiosynkrazję wykorzenić, ale rzecz IMHO pokazuje jak pokręcone jest proste z pozoru zagadnienie zdalnego sterowania sprzętem RTV.

• 23
  • 54
  • 0

To mnie zaciekawiłeś. Zastanawiam się jak się ma IWC200 co Samsunga?! Jeżeli miałbym 100% pewność, że będzie działać to poszedłbym wymienić dekoder Stream na IWC200.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Mam TV LG  z pilotem BT (air mouse) i bardzo dobrze działa HDMI CEC. Mogę nim sterować każdym dekoderem ( a miałem ich kilka) . Dla dekodera bez różnicy, czy to BT, czy IRD bo sygnał i tak leci przez HDMI. Gdyby nie forum, to nawet nie wiedziałbym, że może być problem z CEC 😉

Na TV Samsunga, z pilotem BT, rownież nie obserwuję, żadnych anomalii... 

Nie mam sumienia używać dekoderów operatora i pewnie dlatego wszystko działa....

• 8676
  • 35094
  • 293

Przypominam że nie chodzi o sterowanie telewizora dekoderem, tylko dekodera pilotem od telewizora.
Co ma wspólnego IWU200 z Samsungiem? Pewnie nic, ale w ofercie Orange był (i nadal jest wspierany) dekoder ICU100. O ile IWU200 to Sagemcom, to ICU100 to Samsung.
Oba używają tego samego pilota.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Tak, ale w 1 poście właśnie o to chodziło, żeby sterować dekoderem, pilotem od TV.

atlas_cudow_0-1761739214537.png

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 169
  • 584
  • 0

Tak na logikę to jest taka możliwość sterowania pilotem od TV funkcjami dekodera, ale jest ona ograniczona do podstawowych funkcji jak wł/wył, zmiana kanałów i może jeszcze kilka innych funkcji. Niestety ustawień raczej nie zrobisz i innych funkcji sterowania dekoderem. W obydwie strony wszystko się raczej sprowadza do kilku funkcji. Wszystkimi nie można sterować. Pilot od TV powinien być Samsung Smart Control i posiadać funkcję HDMI CEC z tym że firmy stosują różne nazwy tej funkcji np. Samsung- Anynet+, LG-SimpLink, Sony-BraviaLink lub BraviaSynk, itd.

• 23
  • 54
  • 0

I mi właśnie o to chodzi, nie musze pilotem od telewizora sterować w 100% dekoderem, ale te kilka najważniejszych funkcji potrzebuję. A pilota mam Samsung Smart Control, tylko nie współpracuje z tym popapranym dekoderem Stram (z Multi tak)