Nie można wyświetlić tego widżeta.

Dekoder 4K Multi + Samsung Q-Symphony

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 11
  • 32
  • 0

Ma ktoś może takie połączenie ? W sensie Dekoder 4K Multi + TV Samsung i soundbar Samsung pracujące w trybie Q-Symphony ? 

Po ostatnim upgradzie oprogramowania i dodaniu listy kanałów "Mój Pakiet" ( która notabene nie działa 😄 ) popsuli coś innego ... Otóż np. po nocy, włączenie zestawu powoduje, że opcja Q-Symphony znika i nie da się jej uruchomić - tak jakby TV i Soundbar się nie synchronizowały. Wystarczy wyłączyć dekoder, wyłączyć TV i soundbar i włączyć je na nowo, i dopiero wtedy włączyć dekoder - opcja Q-Symphony się pojawia i działa do kolejnego wyłączenia zestawu 😉 Wygląda na to, że dekoder przechwytuje ( zakłóca ) sync TV i soundbar'a. 

Co zrobiłem - wyłączyłem opcję Eko ( myślę, może to uśpienie coś babrze ), wyłączyłem dźwięk przestrzenny ( bo i tak go nie było ), HDMI-CEC wyłączone ... Czy jest jeszcze coś co można zrobić, oprócz odłączania dekodera z prądu 😄 ?

8 ODPOW. 8

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6916
  • 28357
  • 226

Akurat tego dekodera nigdy nie miałem, więc wiele nie pomogę, ale liczba postów z problemami jego dotyczącymi jest największa. Ewidentnie oprogramowanie jest niedopracowane, a obsługa dźwięku to porażka. Jedyna rada to wymiana na inny model.

• 11
  • 32
  • 0

@j131napisał(-a)

Jedyna rada to wymiana na inny model.

To też jest wyjście, ale ... ( zawsze jest jakieś ale 😉 )

1. Multi 4K zdecydowanie pasuje mi wymiarami i brakiem wyświetlaczy itp.

2. Zdecydowanie bardziej wolałbym dekoder z WiFi - połączenie kablowe w sumie też wchodzi w grę, ale to ostateczność. 

3. Można w trakcie umowy wymienić dekoder na inny model ? - nie wiem, pytam.

• 6916
  • 28357
  • 226

Bez wyświetlaczy jest IWU200. Jest chyba jeszcze mniejszy. Co do możliwości wymiany, to zwykle takowa była.

Z tym kablem, to jednak warto się zastanowić - zdecydowanie mniej problemów. To WiFi powinno być ostatecznością w tej sytuacji.

Acha, inne dekodery nie są na androidzie więc tylko IPTV, Netflix i ewentualnie DLNA z LAN na nich można oglądać, na 4k Multi masz wszystkie aplikacje streamingowe. Tylko co ci po nich, jeśli dźwięk jest skopany.

• 11
  • 32
  • 0

@j131napisał(-a)

Bez wyświetlaczy jest IWU200. Jest chyba jeszcze mniejszy.

OK, jest to jakaś opcja, ale implikuje przeróbki, żeby podłączyć ETH. Dodatkowo nie wiem czy da się sterować nim pilotem od TV. Multi 4K w całości obsługuję tym samym pilotem co TV.

@j131napisał(-a)

Co do możliwości wymiany, to zwykle takowa była.

OK, ja nie wiem, więc pytam - patrząc na np. modemy FB taka opcja jest raczej wyjątkiem.

@j131napisał(-a)

Z tym kablem, to jednak warto się zastanowić - zdecydowanie mniej problemów. To WiFi powinno być ostatecznością w tej sytuacji.

Ja o tym wiem. Jednak nie mam żadnych problemów z połączeniem WiFi, dodatkowo bardziej mi pasuje takie rozwiązanie.

@j131napisał(-a)

Acha, inne dekodery nie są na androidzie więc tylko IPTV, Netflix i ewentualnie DLNA z LAN na nich można oglądać, na 4k Multi masz wszystkie aplikacje streamingowe. Tylko co ci po nich, jeśli dźwięk jest skopany.

Opcje streamingu z dekodera mnie nie interesują - od tego mam TV.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 81
  • 244
  • 2

IWU200, nie jest chyba na androidzie, więc nie dogra się innych aplikacji (chyba że się mylę). A właśnie, są jakieś znaczące różnice między dekoderem 4k multi, a stream? 

• 6916
  • 28357
  • 226

Nie mieszajmy różnych spraw. Wszystkie typy dekoderów da się podłączyć zarówno kablem jak i przez WiFi. Na temat jakości radia poszczególnych modeli się nie wypowiem, ale raczej są bardzo podobne (czyli takie sobie).

Co do "sterowania pilotem" to w zakresie CEC (czyli sterowania przez HDMI), opcja ta pojawiła się ostatnio w IWU200, wywołując zresztą "zabawne" efekty uboczne. O tym w innych wątkach. Pilot od IWU200 ma dwa przyciski włączania; oprócz dekodera może włączyć też TV Samsunga. Nie pytajcie czemu tak. Sam pilot jest dość standardowy i daje się dekoderem sterować przy pomocy pilotów uniwersalnych (choć biorąc pod uwagę GUI dekodera to nie jest najwygodniejsze). Pilotem od TV raczej wiele na nim nie zrobisz (jeśli w ogóle coś).

Kwestię wymiany ogarnie BOK przez czat - tam mają wgląd w aktualne matryce dla poszczególnych klientów. Możesz to sprawdzić w godzinach ich pracy, po przebiciu się przez MAXa.

Jeśli połączenie przez WiFi działa niezawodnie to pewnie że nie ma co zmieniać. Mimo że jestem orędownikiem kabelków, to i tak sam mam jeden z dekoderów podłączony po WiFi. Ale nie jest to WiFi z FB.

Skoro opcje streamingu cię nie interesują, to wybrałbym jednak dekoder klasyczny, jeśli zależy ci na HDR i małych wymiarach to IWU200, jeśli np. opcja nagrywania byłaby kusząca, to ICU100. Ten promowany obecnie 4k Multi jest chyba jednak mocno niedopracowany. Ale to może lepiej żeby wypowiedzieli się ci, którzy mieli okazję obu używać.

Co do dekodera Stream 4k (czyli Shenzhen DV8555), to jest on androidowy, ale działa na zupełnie innej zasadzie i nie wiem czy operator jeszcze go oferuje. Sygnał jest do niego dostarczany w inny sposób, inną drogą i z półminutowym opóźnieniem. Jest to też inny sygnał; żaden kanał IP TV nie ma w nim dźwięku wielokanałowego. Ja go używam i jestem zadowolony (właściwe to nie ja a moja mama, kobieta w wieku biblijnym), ale nie polecam nikomu kto ma nieco większe niż minimalne oczekiwania co do dźwięku (mama niestety cierpi na poważną utratę słuchu, więc nie jest to priorytet).

PS. Trochę się OT zrobiło, a istotne jest to że nie mam w sumie pojęcia czy inne dekodery też nie będą interferować z tym soundbarem. Skoro dochodzi do zakłócenia dogadywania się między soundbarem a TV to rzecz pewnie dotyczy CEC, z obsługą którego zawsze było źle, a po ostatnich poprawkach też jest różnie. Na wszystkich dekoderach, IIRC.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 25
  • 0

Witam, u mnie po ostatniej aktualizacji przy podobnych objawach pomógł reset deka do fabryki i ponowna konfiguracja z wyłączeniem opcji oszczędzania energii na deku.

• 11
  • 32
  • 0

@j131napisał(-a)

PS. Trochę się OT zrobiło, a istotne jest to że nie mam w sumie pojęcia czy inne dekodery też nie będą interferować z tym soundbarem. Skoro dochodzi do zakłócenia dogadywania się między soundbarem a TV to rzecz pewnie dotyczy CEC, z obsługą którego zawsze było źle, a po ostatnich poprawkach też jest różnie. Na wszystkich dekoderach, IIRC.

I to w zasadzie był dobry trop. Trochę nieintuicyjnie, ale WŁĄCZENIE HDMI-CEC na dekoderze rozwiązało problem ... Chyba, że w międzyczasie była jakaś aktualizacja i to naprawili 😄